Hlavní obsah

Smrtelné hříchy, které pohřbívají romantické vztahy. A smilstvo mezi nimi není

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Kdo a kdy si ničí partnerské vztahy? Všichni a neustále. Svým přístupem, chováním i neochotou vyjednávat. Nebo je to celé úplně jinak? Těchto sedm prohřešků proti lásce lidé považují za smrtelnou past!

Článek

Anglický básník William Shakespeare kdysi pronesl, že láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Věčná rozhodně není, ta se naopak dá považovat za ohrožený druh. Potvrdit to mohou třeba Kim Kardashian (41) a Kanye West (44), Bill (66) a Melinda (57) Gatesovi, Ondřej Gregor Brzobohatý (39) a Taťána Kuchařová (34) a další. Loni se to rozchody jen hemžilo a letošek se nese v podobném duchu.

Už zase sama

Rozpad vztahu již oficiálně potvrdila třeba zpěvačka Lucie Vondráčková (41), která ještě nedávno randila s moderátorem Petrem Vojnarem (46). Vztahy jsou denně podrobovány různým zkouškám a ne každý je natolik silný, aby nástrahám v podobě smrtelných hříchů odolal. Které to jsou a na co byste si i vy měli dávat velký pozor? Nedávný soubor studií publikovaných v časopise Personality and Individual Differences odhalil sedm hlavních témat, která negativně ovlivňují partnerské vztahy a přispívají k rozchodům.

Neodpouští se sobeckost ani egoismus

V první studii vědci provedli online průzkum mezi 155 single a zadanými heterosexuálními dospělými ve věku 18–45 let. Evropští účastníci byli požádáni, aby vyjmenovali vlastnosti, kvůli kterým by svého partnera coby životního druha zavrhli. Při zkoumání odpovědí výzkumníci extrahovali několik nejčastěji zmiňovaných odpovědí a vyšlo jim, že se nedá žít s někým, kdo se chová egoisticky či sobecky, chcete-li.

Foto: Profimedia.cz

Z lásky Lucky Vondráčkové a Petra Vojnara se podle slov herečky stalo přátelstvíFoto: Profimedia.cz

Dál to nedotáhnete ani s pesimismem

Ve druhé studii se 2 445 heterosexuálních dospělých Evropanů ve věku 18–45 let svěřilo s tím, na co jsou při výběru potencionálního partnera pro krátkodobý i dlouhodobý vztah citliví (hákliví). Výsledky v tomto případě byly obsáhlejší.

Kromě výše uvedeného egoismu se na seznam smrtelných hříchů dostala neprůbojnost (neambiciózní chování), nepřátelskost (permanentní nevrlost a pesimismus), pak taky arogance (nadměrné sebevědomí), fyzická neatraktivita (nedostatečná péče o sebe sama) a přehnaná snaha se na někoho vázat (lpění). Žebříček toxicity uzavřela urážlivost, která je dalším proviněním vůči funkčním a spokojeným vztahům. Je zajímavé, že mezi pohlavími panuje vzácná shoda.

Převažují negativa nad pozitivy?

Evropští muži a evropské ženy to vidí naprosto stejně. Je také zajímavá, že mnohem více vědí, co nechtějí. Právě varovné signály mohou mít nakonec při rozhodování o výběru partnera větší váhu než žádoucí vlastnosti.

Můžete tak vypadat jako anděl nebo idol z časopisu, ale pokud se nápadníkovi budete zdát špetku sobecká (arogantní), je možné, že přehlédne všechny vaše úžasné fyzické atributy od pevných prsou po pekelně hustou hřívu a klidně vás pošle k šípku.

Ideální svět neexistuje, ale ideální přístup ano

Zabránit tomu samozřejmě jde – prací na sobě samém i vztahu jako takovém. Ten totiž vždycky vyžaduje péči. Pokud ji nedostává, logicky se rozpadá, což s konečnou platností potvrdila i další anketa, která ještě trochu rozšiřuje výše uvedený seznam hlavních problémových témat a zároveň varuje před všemi lenochy, kteří si myslí, že jim štěstí samo spadne do klína.

Ze studie publikované v časopise Journal of Sex & Marital Therapy, která se zaměřila na dva tisíce již rozvedených lidí, vyplynulo, že se mezi časté důvody rozchodů řadí nedostatek lásky nebo sexu, komunikační problémy, ztráta důvěry a respektu a odcizení. Podle americké sexuální terapeutky Rachel Needle, která na studii spolupracovala, by si partneři v dnešní stresové a náročné době měli věnovat navzájem čas, sdílet spolu pocity a víc si naslouchat. Tohle je pro lásku to nejdůležitější.

Reklama

Načítám