Hlavní obsah

Přátelství mezi mužem a ženou: podle vědců je pravděpodobnost, že dříve či později skončí láskou

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Kamarád taky rád... Jak moc je pravděpodobné, že se zamilujete do někoho, kdo vám byl dlouhou dobu sexuálně lhostejný? Vědci tvrdí, že se to děje častěji, než čekali. Je tedy přátelství mezi mužem a ženou nemožné, protože vždycky hrozí, že přeskočí jiskra?

Článek

Existuje mnoho lidí, kteří mají kamarády opačného pohlaví a nikdy se z toho nic jiného nevyvinulo. Pak jsou jiní, kteří dospěli po vlastních zkušenostech k názoru, že čisté přátelství mezi mužem a ženou neexistuje, protože vždycky bude mít minimálně jeden o druhého sexuální zájem. Když ne hned, tak časem určitě. Samozřejmě že ne každé přátelství musí skončit touhou či sexem. Nicméně vědci teď přišli s teorií, že zamilovat se do přítele, který vám dřív nepřipadal sexy, je poměrně častá záležitost. Životního parťáka si zkrátka nemusíte nutně hledat jen po seznamkách, stojí za to pořádně se porozhlédnout mezi svými přáteli, může se stát, že někoho najednou uvidíte jinýma očima.

Ryan a Blake, Mila a Ashton

Například herci z akčního sci-fi snímku Green Lantern (2011) Ryan Reynolds (45) a Blake Lively (34) si při natáčení prý dost povídali. V té době byl Reynolds ženatý se Scarlett Johansson (37) a Lively chodila se svým kolegou ze seriálu Super drbna (2007), Pennem Badgleym (35). Ale asi tak rok po uvedení filmu přešel vztah z přátelské roviny do romantické. Začalo to, když se Ryan rozvedl, Blake rozešla a jako staří známí zašli na večeři, ještě se dvěma dalšími lidmi. Během tohoto večera se podle jejich slov city prohloubily a přátelství přerostlo v lásku. Zanedlouho poté se veřejnost dozvěděla, že Hollywood má nový pár, a jsou spolu dodnes.

Podobně to měla i herečka ukrajinského původu Mila Kunis (38) s Ashtonem Kutcherem (44). V roce 1998 spolu natočili sitcom Zlatá sedmdesátá. Oba si pak prošli několika vztahy a za nějakou dobu se potkali v jedné talkshow. Mila prý v záři reflektorů Ashtona najednou uviděla v úplně jiném světle. Manželé jsou 7 let a mají dvě děti.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení sitcomu Zlatá sedmdesátá byl každý zaláskován jinde, možná proto tehdy jiskra nepřeskočilaFoto: Profimedia.cz

Gayové a lesby, kamarádství a láska

V rámci studie publikované v časopise Social Psychological and Personality Science porovnal tým složený z vědců kanadských univerzit Manitoba a Victoria 143 článků o navazování vztahů a zjistil, že pouze 18 % z nich se aspoň trochu věnuje otázce, jestli lásce předcházelo touhy prosté delší přátelství. Akademici se na základě tohoto zjištění rozhodli, že se kamarádstvím začnou zabývat hlouběji.

Nejprve provedli analýzu sedmi studií zahrnujících přibližně 1 900 dospělých různého věku z USA a Kanady. Jednalo se o vysokoškolské studenty i pracující.

Přibližně 68 % účastníků průzkumů uvedlo, že předtím, než se stali romantickými partnery, byli v dlouhodobějším přátelském vztahu bez pověstného jiskření. Mezi homosexuály jsou čísla dokonce ještě vyšší. Z přátelství dvou lidí stejného pohlaví vznikne partnerství až v 85 %. Ostatně, tato cesta k navázání vztahu je víc než žádoucí (pokud tedy nejde o nebezpečí, které může představovat kamarádka vašeho muže, ale to je jiné téma).

Foto: Anastasiya Shylina, Shutterstock.com

Existuje láska na první pohled a pak ta na tisící osmdesátý čtvrtýFoto: Anastasiya Shylina, Shutterstock.com

Nejhorší místo pro seznámení je...

Při té příležitosti udělali stejní vědci také online anketu, kde se dotazovali na nejlepší způsob, jak začít vztah. Téměř polovina lidí uvedla, že důležitější než sexuální atraktivita je, jestli nám druhý přijde blízký a sympatický. Což má k pocitu kamarádství velmi blízko. Mimochodem mezi nejhorší způsob navazování romantických vztahů patřilo seznámení v baru.

Sluší se uvést, že žádný z výzkumů není nijak zvlášť přesný ani hodnotný. Za prvé, respondenti nejsou zástupci širší populace. Za druhé, výzkum by se měl zabývat vztahy založenými v různých kulturních a věkových skupinách. Kanadští akademici ovšem slibují, že se na tyto nedostatky v budoucích studiích zaměří a bude je prý zajímat, za jakou dobu nejčastěji ona pověstná jiskra přeskočí a kdy dojde na první sex. Tak se nechme překvapit.

Reklama

Načítám