Hlavní obsah

Randění v roce 2023: Čeká nás víno v termosce, procházka místo kavárny a návraty k bývalým

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Randění bylo v roce 2022 po všech karanténách a lockdownech rozhodně divoké. Co ale čeká naše milostné životy v roce 2023? Připravte se na těchto šest očekávaných trendů!

Článek

Svět vztahů a randění v roce 2022 připomínal jízdu na horské dráze. Za poslední rok se priority v oblasti seznamování změnily. Mnohým na romantické schůzky vinou krize a zvýšení životních nákladů začaly chybět peníze. Lidé častěji otevřeně přiznávají, že je pro ně důležité scházet se s někým, kdo je finančně zajištěný. Zároveň se ukázalo, že současná doba nahrává dřívějšímu sestěhování partnerů, což není vždy dobře. Budou tyto trendy pokračovat? To se rozhodla odhalit seznamovací aplikace Bumble, která zveřejnila své každoroční předpovědi toho, co můžeme očekávat v novém roce.

1. Muži se budou víc citově otvírat

Z celosvětového průzkumu mezi 14 300 uživateli seznamovací aplikace Bumble uvedlo 74 % mužů, že se více než kdy jindy chtějí na schůzkách emocionálně otevírat. Tato zranitelnost ve vztahu představuje schopnost odhalit své slabosti a citlivá místa, což překonává povrchní věci, jako je vzhled. Je prý osvobozující hned na začátku přiznat, že máte strach ze závazků, potřebujete obejmout nebo se stydíte za své staré auto. Výsledkem může být větší porozumění a sblížení. Dbejte ale na to, aby témata byla, alespoň ze začátku, pozitivní. Zkuste konverzaci otevřít povznášející poznámkou, že se podělíte o pár věcí, které vás tento týden rozesmály. A vyzvěte svého partnera, aby udělal to samé.

2. Bude bujet tzv. caspering, pozor na to

Alix Fox, britská sexuální spisovatelka a mentorka pro noviny Metro ve studii Bumble vysvětlila, že ne všichni pochopitelně půjdou cestou upřímnosti a autenticity. Vždy se najdou i tací, kteří zkusí naopak caspering. To je pojem, který odkazuje k hodné pohádkové postavičce ducha Caspera. Casper s vámi udržuje kontakt, navzdory tomu, že váš vztah nemá budoucnost. V podstatě vytváří falešné iluze a není schopen se rozejít.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Muži se přestávají stydět za svou citlivostFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Zelenou dostanou návraty k bývalým partnerům

Comeback k bývalému partnerovi je hlavní předpovědí trendu randění pro rok 2023. Polovina lidí přiznává, že si po ukončení vztahu jednoduše uvědomila chybu svého chování. Sedm z deseti svobodných dospělých pak dodává, že je s expartnery pojí příliš mnoho vzpomínek a historie, než aby bylo možné zapomenout.

4. Workoholismus nebude tolerován

Upřednostňovat profesionální úspěch není v dnešní době na pořadu dne. Pokud jde o to, co lidé u partnera hledají, 54 % dotázaných se více než o kariérní postavení zajímá o rovnováhu mezi soukromým a pracovním životem. Každý desátý člověk udává, že už nebude žít s někým, kdo má velmi náročnou práci a chodí příliš pozdě domů. Muži i ženy chtějí žít, ne přežívat, tak na to myslete a dopřejte si prostor pro odpočinek a pouhé bytí.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Lidé si budou chtít život víc užívat, ne ho strávit v práci pro korporátFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

5. Povedou seznamky na internetu

Další údaj studie uvádí, že 39 % uživatelů seznamovacích aplikací dává jednoznačně přednost hledání si partnera na síti než v reálu, respektive jinde ani nehledají. Experti na seznamování také odhadují, že online a virtuální seznamování v příštích 10 letech překoná osobní setkání, přestože není tak efektivní, jak se zdá. Pozor, je lákavé přihlašovat se do seznamovacích aplikací, kdykoli máte volnou vteřinu při cestě výtahem nebo na toaletě. Pokud jste ale ve spěchu nebo rozptýlení, je snazší přehlédnout slibné nápadníky!

6. Na rande se bude šetřit

Více než polovina nezadaných z výše uvedeného průzkumu se obává, že bude platit vysoké výdaje za bydlení a jídlo. Rostoucí náklady tak ovlivňují plánování schůzek. 73 % mužů i žen již minimálně jednou zrušilo rande vinou chybějících financí. Lze tak předpokládat, že se romantické schůzky z restaurací a kin přesunou na jinou úroveň – do zahrad, parků nebo na procházku centrem města. Ale ono to nutně nemusí být na škodu. Chvíle u pozorování hvězd se sklenicí svařeného vína z termosky mohou být originální a romantické.

Reklama

Související témata:

Načítám