Hlavní obsah

Zfetovaní láskou: Jak dlouho trvá zamilovanost a jak si toto období co nejvíce prodloužit?

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete skály lámat, nepotřebuje jíst ani spát a úplně v klidu si osolíte kávu a osladíte polévku. Není to náhodou láska? Kéž by vydržela věčně! Jenže člověk míní, život mění. Kdy euforie zamilovanosti pravděpodobně pomine a kdo má to štěstí, že v ní žije po celý život?

Článek

Pokud jde o „správný postup“ navazování vztahů, neexistuje žádný zaručený návod k použití. Méně párů se žení, některé mají děti před svatbou, další se rozhodnou rodinu nezaložit vůbec. Bez ohledu na cestu, jakou si daný jedinec zvolí, pokud jde o romantiku a zamilovanost, fáze lásky bývají stejné. Neovlivňuje je věk, kultura, náboženství ani kontinenty. Víte, jak dlouho i vám v těle „koluje“ láska?

Euforické stadium

V posledních několika desetiletích studovaly neurovědkyně Helen Fisher na Kinseyho institutu a Lucy Brown z Albert Einstein College of Medicine v New Yorku mozkovou aktivitu zamilovaných lidí, od časných do pozdějších fází. Obě dámy přitom přišly s velmi zajímavými fakty.

V rané fázi vztahu, tedy v o období zamilovanosti, je druhá osoba středem našeho života. Máme tendenci odpustit jí úplně všechno, bez ohledu na to, že se dopouští mnoha chyb. Jenže ty my vidět nechceme. Dobré věci převažují nad těmi špatnými, už jen proto, že v euforickém stadiu mnoho lidí vykazuje pokles aktivity v prefrontální kůře, což je část mozku, která má co do činění s negativním úsudkem.

Zfetovaní láskou

V této euforické fázi zamilovanosti naše těla ovládá spousta hormonů, kupříkladu „hormon lásky a mazlení“ oxytocin, dále fenylethylamin či dopamin. U většiny lidí tato fáze trvá šest až 24 měsíců. Mimochodem, podle obou zmíněných výzkumnic mají vysoké hladiny dopaminu stejný účinek na mozek jako užívání kokainu! Pak přichází vystřízlivění a nezřídka i rozchod.

Pokud si ale dva dotyční i po hormonovém rauši mají co říct a jsou spolu rádi, následuje fáze raného připojení trvající 12 až 60 měsíců (5 let), fáze krize trvající cca 60 měsíců (5 let) až 84 měsíců (7 let) a vše to zakončuje fáze hlubokého připoutání trvající 84 měsíců (7 let) a déle.

Foto: Anntuan, Shutterstock.com

Euforie? Užívej si, miláčku, máme na to dva roky!Foto: Anntuan, Shutterstock.com

Část populace se vymyká standardům

Zjednodušeně řečeno, jakmile prvotní okouzlení a erotická fascinace zeslábnou, nad situací přebírá moc vyvinutější část mozku, ta, která je spojená s pocity připoutanosti (tady se vylučuje hormon vazopresin). A když má pár štěstí, ustojí všechno, co mu překáží v cestě. Jelikož je ale zamilovanost nevyzpytatelná a pro někoho neměřitelná na měsíce i roky, je fér uvést, že podle studií část populace (přibližně 15 až maximálně 30 %) tvrdí, že je stále zamilovaná jako prvních šest měsíců, a to dokonce i po 10 nebo 15 letech partnerství! Láska je však v těchto případech „jinak zbarvená“.

Nejen tyto, ale i ostatní páry, které jsou ve spokojeném manželství několik let, zamilovanost a lásku popisují jako „bohatší a hlubší“. Jelikož už si prošly pozitivními i negativními zkušenostmi a překážkami, cítí k sobě silnou připoutanost. Dvojice se již velmi dobře zná, má za sebou vzestupy i pády a ví, že se dokáže vypořádat s krizemi. Tento stav pak může trvat dlouho, třeba i celý život.

Recept na „žili šťastně až do smrti“

Hodně lidí se přitom zajímá o to, jak si lásku a zamilovanost po dlouhé roky udržet. Podle výzkumníků je jedním z nejúčinnějších způsobů zpestření. Studie, které páry sledovaly dlouhé roky, zjistily, že společné provádění nových, vzrušujících a náročných aktivit má pro vztahy obrovské výhody. Proto i vy vystupte ze své komfortní zóny, čas od času udělejte něco bláznivého a nečekaného a rozhodně partnera neberte jako samozřejmost či domácí inventář.

Reklama

Načítám