Hlavní obsah

Nemám peníze, nemůžu na rande. Jak současná krize ovlivňuje randění a partnerské vztahy

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Randění? V dnešní době drahá záležitost! Není divu, že rostoucí ceny životních nákladů ovlivňují seznamování i vztahy mezi přáteli. Co všechno je dnes jinak?

Článek

Energie zdražují, běžný nákup stojí mnohem víc než v minulých měsících a za rohem jsou Vánoce, což jsou finančně dost nákladné svátky… To vše se promítá do života rodin i jednotlivců. Krize životních nákladů pak samozřejmě ovlivňuje i to, jakým způsobem se nezadaní v této době seznamují.

Randění něco stojí

Když už někoho najdeš, tak se mu vyhýbáš… Osmadvacetiletý grafik Martin o tom ví svoje. „Nový vztah mám asi dva měsíce. Za tu dobu jsme byli s partnerkou na večeři, dvakrát v kině a několikrát na skleničce a v kavárně. Přiznám se, že mi to dost ruinuje už tak napjatý rozpočet. Nemohu si to dovolit. Nic proti partnerce, ale z posledních dvou schůzek jsem se vymluvil, protože jsem ještě nedostal výplatu,“ popisuje sympatický mladý muž.

Když ostatní mají z čeho brát

Podobnou zkušenost má i čtyřiatřicetiletá Klára – i jí nestabilní finanční situace nabourává přátelské vztahy. „Kamarádka se nedávno vdávala a pozvala mě na rozlučku se svobodou i na svatbu. Bohužel jsem musela odmítnout, protože jsem neměla na to, abych nevěstu pozvala na drink nebo jí dala svatební dárek, který by ocenila,“ vypráví Klára s tím, že se její přítelkyně urazila. „Jelikož ona má peněz dost, nedokázala pochopit, že já mám striktně daný rozpočet a začínám šetřit už i na jídle,“ smutně krčí rameny učitelka mateřské školy, která dle vlastních slov už nemá žádný společenský život. A není jediná.

Dnes ne, zlato, nemám „čas“!

Seznamovací aplikace Bumble zadala výzkum, který se soustředil na otázku peněz a randění. Zúčastnilo se ho 2 187 dospělých ve věku 18 až 34 let a výsledky odpovídají dnešní době. Pokud jde o plánování schůzek, tak 30 procent lidí si domlouvá rande nejčastěji po výplatě, každý třetí dává přednost setkání s minimálními náklady a volí procházku či sledování filmu doma. Výzkum také odhalil, že téměř každý pátý člověk říká, že – oproti stavu na počátku roku – je pro něj v této době důležitější být s někým, kdo je finančně stabilní.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Už ne večeře ani kino… Procházka rozsvíceným městem je romantická a nic nestojíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Nemáte peníze? Řekněte to!

K výzkumu se vyjádřila prostřednictvím on-line magazínu Stylist londýnská finanční poradkyně Ellie Austin-Williams. Podle ní je víc než kdy jindy důležité o penězích mluvit, a to hlavně v raných fázích randění. Důvod je prostý: Zabrání se tak mnoha nedorozuměním – nezvedat telefon kvůli tomu, že chybějí prostředky na schůzku, není řešení.

Rozhovory o penězích mívají na vztahy pozitivní dopad. Neznamená to, že druhému musíte odhalit svou finanční historii, ale je klíčové být upřímný. Jedině tak můžete o schůzce rozhodovat společně, zvolíte cestu otevřenou oběma rozpočtům a vyhnete se finančnímu stresu,“ doporučuje Ellie Austin-Williams. Ostatně upřímnost a otevřenost je to, co lidé u potenciálních partnerů i přátel hledají. Navíc, ať se vám to líbí nebo ne, peníze jsou a budou nevyhnutelnou součástí života.

Společné bydlení příliš brzy

Že krize mění chování ve vztahu, ukazuje i výzkum britské společnosti Spare Room, která se zabývá pronájmem pokojů a hledáním spolubydlících. Její odborníci zjistili, že přibližně čtvrtina lidí žijících v nájmu zvažuje, že se ke svému novému partnerovi přestěhuje dřív, než bylo plánováno, neboť bydlení je drahé a dělba nákladů bývá výhodnější. Jenže příliš brzké sestěhování a společné bydlení přináší rizika, která mohou nový vztah zbytečně ohrozit.

Nehleďte jen na peníze

Často měníte plány podle stavu konta a vzdáváte se věcí, po kterých toužíte? Vinou nedostatku prostředků se můžete cítit osaměle a izolovaně, ale věřte, že opravdová kamarádka nebo kvalitní nápadník naslouchají a najdou činnosti, které si užijí obě strany. Neodmítejte seznámení jen proto, že protistrana zrovna nemá na rande. Špatná finanční situace může postihnout každého a bývá přechodná.

Načítám