Hlavní obsah

Online seznamování není tak efektivní, jak se zdá

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Chybí vám vzrušení, pobavení, dobrodružství? Založte si profil na online seznamce. Chcete zahnat nudu? Tak tam běžte taky. Najdete tam všechno možné, ale pořád platí, že virtuální svět je na hony vzdálený tomu reálnému. Jakou máte šanci, že si s vámi někdo sjedná schůzku mimo dosah počítače? Zázraky nečekejte!

Článek

Seznamování přes notebook nebo mobil je pochopitelně velmi lákavé a snadné. Stačí pár kliknutí, zajímavá profilová fotka a už plavete v jednom rybníku s mnoha rybami lačnícími po tření. Jednou z věcí, která lidi do virtuálního světa přitahuje, je to, že tam mohou potkat mnohem větší počet nápadníků, než by tomu bylo v tom reálném. S těmi vyvolenými se pak dá udržovat vztah – klidně i s několika současně. Jenže právě tohle je většinou jen zbožné přání a mýtus, kterému mnozí podléhají.

Jak je to doopravdy?

Ukázalo se, že tokání přes wifi nemusí být tak efektivní, jak se na první pohled zdá. Tento závěr pochází z nedávné studie, která odhalila, že online shoda s velkým počtem partnerů znamená překvapivě málo osobních schůzek. Ve studii publikované v časopise Evolutionary Psychological Science vědci zkoumali 269 mladých Norů, jejichž průměrný věk byl 22 let a byli současnými či bývalými uživateli Tinderu, seznamovací aplikace, kterou aktivně využívá přes 60 milionů lidí na světě. Vědce přitom zajímalo vše, co dotyční ve spojitosti s ní zažili.

Život na síti jako trend

Průměrný počet „zaháčkovaných“ potenciálních partnerů hlášených muži a ženami byl relativně vysoký. Když i vy na Tinderu půjdete po seznamování, počítejte, že si během několika hodin až dní „poklábosíte“ s průměrným počtem 150 osob. Ale pozor, z tohoto množství na skutečné rande dojde pouze ve dvou, maximálně ve třech případech. (Z jiných sociologických průzkumů vyplývá, že na reálnou schůzku vyrazí jen něco okolo 17 % uživatelů virtuálních seznamek.) A ani osobní setkání, jak všichni vědí, samozřejmě nemusí vyústit v něco víc.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

První dojem, na tom na Tinderu maximálně záležíFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Zábava jen pro vyvolené?

Pokud jde o fyzický kontakt, pouze jeden z pěti oslovených respondentů uvedl, že měl to štěstí a na nějaké šmajchlování přece jen došlo. Jinými slovy, většina uživatelů (80 %) nemá s někým, koho na online seznamce potká, ani sex. No a se vztahy, myšleno tím vztahy s křišťálově čistými úmysly, to taky není slavné. Jeden ze čtyř. Ano. Jen jedna osoba ze čtyř (25 %) se setká s někým, kdo má zájem navázat partnerský vztah. Tomu zbytku jde nejspíš o hru, pobavení, přátelství nebo výplň volného času. (O co přesně těmto lidem jde, se můžeme jen dohadovat. Tato zjištění nebyla předmětem studie, což je ale velká škoda!)

Zrno od plev se odděluje jen velmi těžko

Samozřejmě existují některá důležitá omezení tohoto výzkumu. Jedním z nich je, že se do hledáčku vědců dostala pouze jedna konkrétní aplikace (Tinder), přitom jich existuje mnoho dalších. Je možné, že někde jinde je míra úspěšnosti seznamování větší. Zároveň šlo o skupinu mladých respondentů. Na druhou stranu i tak jsou výsledky překvapivé, protože evidentně zpochybňují populární myšlenku, že když už otevřete počítač a do seznamky se přihlásíte, sbíráte nápadníky jako houby po dešti.

Vždy počítejte s tím horším. Pro jistotu

Autoři této studie tak dospěli k závěru, že od podobných seznamovacích aplikací je moudré radši nic neočekávat, neboť jsou pouhou novodobou arénou pro navazování partnerských a sexuálních příležitostí, ovšem většinou jen povrchního charakteru. Aby taky ne. Konkrétně v případě Tinderu po založení profilu okamžitě dostanete nabídku lidí, kteří se k vám hodí, a vy si vybíráte ty sympatické. Ostatních se zbavujete, respektive je zahodíte jako použitý papír. Líbíte-li se někomu, vznikne shoda a prostor pro společnou konverzaci. Co z toho by se na ulici před supermarketem skutečně stalo?

Reklama

Načítám