Hlavní obsah

Proč je těžké přijímat komplimenty a jak se to naučit?

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Reklama

Teda, tobě to sluší! Ale prosím tě, vlasy jsem si myla před týdnem, zase zadržuju vodu a na kruzích pod očima bych mohla cvičit. A co si teď asi člověk, který vám vysekl poklonu, myslí? Že máte sebevědomí na nule, že měl raději mlčet a nebo že se od něj čeká, že vás bude přesvědčovat, jaká jste kost.

Článek

Patříte do skupiny lidí, kteří si s komplimenty nevědí rady? Nevíte, jak na ně reagovat, zdráháte se pochvalám od blízkých věřit? A přitom je to tak jednoduché, většina lidí vás totiž chválí a lichotí, protože to tak cítí a chtějí vám udělat radost.

Jak přijímat pochvaly by mělo být vyučováno ve speciálních kurzech, jen málo lidí je v této oblasti kovaných. Proč je tak těžké připustit, že jste zaváleli? Pokud přijdete na to, kde je jádro pudla, naučíte se je pak i lépe přijímat.

Máte málo sebedůvěry

Pokud si o sobě nemyslíte, že jste dobří, šikovní nebo hezcí, je jasné, že jen těžko přistoupíte na myšlenku, že si to o vás myslí vaše okolí. A tady vzniká nesoulad.

Někdo vás pochválí za důvtip nebo vkus, ale protože vy se za chytrého a módně zdatného nepovažujete, komplimentu nevěříte a začnete přemýšlet, kde je problém. Jestli se neumíte dobře odhadnout, nebo je ten druhý úplně mimo. Je paradoxní, že ač by se mohlo zdát, že pochvaly a kladné hodnocení ostatních vám s budováním sebevědomí můžou pomoct, není tomu tak. Začít musíte u sebe, naučit se mít rád a uvědomovat si, v čem je vaše cena.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nejsi jen krásná, ale je s tebou vždy legrace! ... Já ti nevím, miláčku. Ty to máš jako partner v popisu práce lichotit miFoto: fizkes, Shutterstock.com

Bojíte se velkých očekávání

Vaše laťka je nastavena velmi nízko, protože to je pohodlný způsob, jak sami sobě nezpůsobovat zklamání, pokud by se vám to „zase“ nepovedlo. A navíc sami sebe můžete jedině mile překvapit, když to nečekaně klapne a vy to nepokazíte. A opět jsme u té sebedůvěry.

Jenže kompliment znamená, že ve vás někdo vidí víc, že vynikáte nad ostatní, a vy jste rázem pod tlakem. Máte strach (většinou neopodstatněný), že byste mohli zklamat, vysoké nároky vás stresují. Kamarádka by vás chtěla jako svědkyni na svatbě, protože s každým vyjdete a máte organizační schopnosti. Myslí to dobře, ale vás to vyděsí. Zkuste s ní probrat, na základě čeho se rozhodla a v jakých situacích jste podle ní opravdu dobrá.

Nechcete vypadat arogantně

Víte, že jste odvedli dobrou práci se zadaným úkolem, zamakali na postavě do plavek a nedělní oběd je opravdu jako od maminky. Ale nebudete vypadat jako náfuka, když pochvalu přijmete? Souhlasit s komplimentem by mohlo působit povýšeně, suše poděkovat je takové nijaké. Ale je třeba si uvědomit, že odmítnutím či shozením komplimentu neukazujete, jak jste skromní. Je to jen důkaz vaší nejistoty, díky které se vám i těžko věří kladnému názoru ostatních. 

Foto: Littleaom, Shutterstock.com

Skvělá práce, co bych si bez vás počal?! ... No, byl byste nahraný. Tedy, děkuji!Foto: Littleaom, Shutterstock.com

Komplimenty bývají velmi obecné

Pozor, ne vždy je však problém na vaší straně. Mnohé komplimenty zní spíš jako klišé, nejsou osobní a od srdce. Jsou jako by ze slušnosti a člověk má problém jim uvěřit.

Co s tím? Nedělejte si hlavu z toho, že na takovou pochvalu neumíte reagovat, váš protějšek se moc nepředvedl. Ale můžete jít příkladem!

Ukažte ostatním, jak na to. Buďte konkrétní. Nechvalte kolegovi výstupy pro klienta jako takové, vypíchněte nejzajímavější poznatky nebo grafiku, která vás zaujala. Kamarádce neříkejte obecně, že jí to sluší, ale dejte si s tím trochu práci, vyzdvihněte třeba dobře zvolenou barvu stínů, která podtrhne její oči

Jak na pochvalu reagovat?

Odmítnout nebo shodit kompliment těžké není, ale jak jej tedy přijmout? Není třeba vymýšlet komplikované odpovědi, naprosto dostačující je v každém případě vyjádřit vděčnost a poděkovat: „Děkuji, to je od vás velmi milé!“

Místo toho, abyste poklonu snižovali, podělte se o zajímavý detail. Myslí si okolí, že se vám povedla skvělá prezentace? Svěřte se s tím, že jste objevili bezva online kurz a zapracovali na mluveném projevu.

Pochvalu rozviňte, položte doplňující otázku, nenechte kompliment jen tak projít kolem vás. Líbí se kamarádce váš kabát? Poděkujte a zeptejte se, jestli by nevěděla, kde k němu koupit pěknou šálu.

Ač se obecně radí v komplimentech nesoutěžit, my si myslíme, že nejhezčím způsobem, jak na poklonu reagovat je složit ji protějšku také. A úplně nejlepší reakcí na kompliment je pochválit kompliment samotný: „To je ta nejkrásnější věc, kterou mi kdo dnes řekl!“

Reklama

Související témata:

Načítám