Hlavní obsah

Žena mi nevěří a ponižuje mě. Má smysl dál bojovat o lásku? Buďte dospělý chlap, radí odborník

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jirku potkala závažná událost, která mu už navždy převrátila život naruby. A s jejími následky se potýká nadále, a to i v novém vztahu. Má trápení s manželkou a neví, jestli vůbec stojí za to, snažit se dál rozvíjet vztah, když se žena chová, tak jak se chová. Co mu poradil Samuel Kaufman?

Článek

Na e-mail vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den. Až do roku 2014 jsem žil krásný život jako milující manžel i táta. Ale stala se mi vážná pracovní nehoda a obrátila mi život vzhůru nohama. Po propuštění z nemocnice následovaly hádky, potíže a hnusy, které vyvrcholily rozvodem. Poté následoval život starého mládence, pak jsem poznal svou současnou (druhou) manželku. Bohužel jsem ji díky mým psychickým problémům (po nehodě) vystavil nedůvěře, lžím a nevěře. Ale vždy jsem si to uvědomil a snažím se s čistým srdcem vše odčinit. I přes moje hnusné chování přijala nabídku k sňatku a vzali jsme se.

Jenže i přes mou snahu dokázat pravou lásku mi nevěří, nadává mi a ponižuje mě, obzvlášť před svými dětmi z dřívějších manželství. Já jsem třetí manžel. Nyní se hádáme snad už každý den, ona mě stále posílá do blázince. Ptám se sám sebe, proč jsem to tehdy přežil.

Přiznávám, že jsem se na začátku vztahu choval jako debil, ale mé lži byly odhaleny a byla nastavena pravidla pro pokračování. A já je dodržovat musím, ale ona může, co chce. ONA nastaví pravidla (už jich je 70), ale sama je mění nebo nedodržuje (ona prý nemusí, protože je čistá žena) a vyvolává hádky.

Mrzí mě, že i přes mé tehdejší hříchy nevidí mou lásku a snahu. Neváží si toho, co jsem udělal a dělám: oženil jsem se (i když jsem byl rozhodnut, že už NIKDY!), rád bych s ní měl miminko. A i přes mé zdravotní potíže a invalidní důchod 3. stupně nás všechny živím, ona už čtyři roky nepracuje. Zavrhl jsem pro naši lásku mou biologickou rodinu, dělám vše, co nařídí (neumí prosit, jen rozkazovat), přijal jsem její život a ze svého už nemám kromě oblečení nic.

A nyní můj dotaz: Má smysl dál bojovat a snažit se o mír a lásku (jak jsme si slíbili)? Mám bojovat o lásku, když cítím jen odpor a nenávist? Děkuji za radu a pomoc. Jirka

(Dotaz je redakčně krácen a upraven.)

Odpověď

Dobrý den, Jirko, říká se, že v duši každého chlapa podřimují čtyři základní archetypy. Něco jako potenciál, který v nás jednoho dne život probudí. Sejdou se dvě tři okolnosti, nějakou dobu trvají a člověk se pod tlakem (z)mění.

Váš životní příběh je velmi pestrý, prošel jste ohněm a bolestí, ale stále čelíte osudu s obdivuhodnou vytrvalostí. A mně je velkou ctí, že se na mě obrátil se svým dotazem skutečný bojovník. Rád vám nabídnu maximum z toho, co by vám případně mohlo pomoci. Nicméně navrhuji, abychom pro účely tohoto zamyšlení (i s ohledem na jeho rozsah), uchopili pouze část vašeho vyprávění.

1) Jestli vám manželka tak úplně nevěří, je naprosto v pořádku. Nejsme přece andělé, abychom žili v krystalických vztazích bez špetky pochybností. Trocha nedůvěry a obezřetnosti vzájemnému spolužití jen prospívají. A je to mimochodem ten nejlepší důkaz toho, že to s vámi vaše žena ještě neodpískala. Důkaz, že jí na vás stále nějak záleží, má chuť o váš vztah usilovat. Uznávám, že poněkud vyhraněnými prostředky.

2) Pakliže vaše žena mění pravidla a sama je nedodržuje a definuje další, nechte ji. Nemá smysl se bránit tomuto typu ženské kreativity. Jste moudrý muž, zůstaňte nad věcí. Trvejte ovšem na tom, aby vám jejich porušení (z vaší strany) vždy velmi pečlivě vysvětlila. Pakliže bude mít pravdu, není problém se omluvit, konkrétní věc případně nedělat, napravit. Pakliže mít pravdu nebude a obviňuje vás neprávem, pohlaďte ji po tváři a dejte jí pusu. Řeknete tím víc než tisícem slov.

3) Pokud vás žena uráží před dětmi, odejděte na procházku. Jste dospělý chlap, nemáte zapotřebí poslouchat urážlivé výpady. Čeho je moc, toho je příliš. Navíc odhodlání, s jakým budujete vztahy, svědčí o tom, že jste skutečný milovník života. Proč tento dar drobit do pošetilých hádek a konfliktů? Život je příliš krátký na to, aby byl ještě přízemní.

Ptáte se sám sebe, proč jste to tehdy přežil. Snad to nebude znít příliš namyšleně, když odpovím za vás: Abyste prošel v životě i touto zkouškou a obstál v ní stejně jako v těch předešlých. Jen tohle z nás chlapů dělá opravdové muže, jen tohle v srdcích každého z nás probouzí archetyp skutečného krále. Zůstaňte králem svého života, Jiří, i s vašimi chybami a ne zrovna růžovou minulostí. Zůstaňte králem a získáte všechno. S pozdravem Samuel Kaufman

Načítám