Hlavní obsah

Elixír věčné lásky – emoční intimita. Blízkost, kterou potřebuje každý vztah, ale ne vždy ji má

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně se o ní mluví. Odborníci ji ve svých doporučeních a radách často zmiňují a i vy jste termín emoční intimita už slyšeli mnohokrát. Asi víte, že je zásadní pro fungování vztahu, a dalo by se říct, že bez ní lásky není. Ale co to ta emoční intimita vlastně je? Jak se buduje? Posiluje? A co jí vůbec nedělá dobře?

Článek

Působí jako zázračný lék na všechny vztahové trable. Jako elixír věčné lásky a záruka, že slib „šťastně až do smrti“ prostě vyjde. Neexistuje snad vztahový odborník, který by nepoužíval výraz emoční intimita a neradil svým klientům ji s partnerem budovat, posilovat, hýčkat si ji.

Ale než něco vybudujete nebo posílíte, musíte vědět, o co vlastně jde. Co vše se za touto magickou formulkou skrývá.

Emoční intimita. Co to je?

Emoce jsou jednoduše řečeno pocity a intimita je jinými slovy blízkost. Emoční intimita je tak vlastně jakási citová či pocitová blízkost dvou lidí. „Je to ale víc než jen prostá blízkost. Zahrnuje vzájemné hluboké poznání, kdy se snažíte poznat svého partnera nebo přátele na opravdu hluboké úrovni. Chcete vědět, s čím bojují a s čím se v životě perou. Co jim naopak dělá radost, jak se cítí, když se jim v životě přihodí různé věci,“ vysvětluje manželská a rodinná terapeutka Beverly Engel.

Je to tedy vlastně taková vzájemná opravdovost, kdy před sebou neskrýváte i ty nejniternější věci. Sdílíte své sny a touhy, vzájemně znáte nejen své silné stránky, ale i slabá místa. Víte, kde a jak jste zranitelní. Protože se ale spolu cítíte bezpečně, nevnímáte prozrazení těchto „Achillových pat“ jako svoje oslabení, ale vlastně posílení. Věříte, že ani jeden z vás tyto „informace“ nezneužije. Naopak že vám případná břímě pomůže nést.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

A co sex?

Často lidé zaměňují emoční intimitu s tou sexuální. Jsou to ale dvě rozdílné věci, které samozřejmě mohou kráčet spolu ruku v ruce. Klidně ale můžete mít i jedno bez druhého.

Jednoduše řečeno, můžete si vybudovat silnou emoční intimitu s někým, s kým nemáte a nikdy jste neměli žádný sex (třeba s velmi dobrou kamarádkou, sestrou…), a stejně tak můžete mít bezvadný sex bez zábran s někým, s kým si jinak nejste emočně téměř blízcí.

Ale v milostných vztazích je samozřejmě ideální, když máte obojí. Sexuální intimita totiž posiluje tu emoční a emoční zase funguje tak trochu jako afrodiziakum (hlavně pro ženy, ale samozřejmě i pro pány), takže sex je pak lepší.

Jak je na tom vaše emoční intimita?

Vždycky je dobré vědět, jak na tom člověk je. Protože i když to není ideální stav, je to odrazový můstek k tomu začít pracovat na zlepšení. A platí to i pro emoční intimitu. Tohle jsou signály, podle nichž poznáte, že u vás je vše v pořádku.

  1. Netrápí vás pocity osamělosti – Někdy i v partnerství můžete mít leckdy pocit, že jste na vše sami, že když se něco pokazí, nikdo vám nepomůže. Pokud je ale vaše emoční intimita v pořádku, tohle neprožíváte. Naopak máte jakýsi neustálý pocit bezpečí, vědomí, že NĚKDO je stále vedle vás.
  2. Pocit bezpečí – Emoční intimita je, aniž bychom si to uvědomovali, zdrojem pocitu bezpečí. Protože když jste s někým ve svém opravdovém já (a on zase v tom svém), vyvolává to uvolněnost, jistotu, vědomí, že prostě můžete opravdově být.
  3. Nestydíte se – Není tím samozřejmě myšleno, že se před sebou nestydíte být nazí a podobně, ale nestydíte se za své slabosti, špatné vlastnosti, chyby. Protože víte, že o nich váš protějšek ví, a přesto vás miluje. Nestydíte se ani ventilovat svoje emoce, takže klidně před sebou pláčete, křičíte, vztekáte se, propukáte v bezbřehou radost, záchvaty smíchu. Nekontrolujete sebe sama, jak u takových emočních výbuchů vypadáte, ale ani neřešíte, co na ně řekne váš protějšek. Nemáte totiž obavy, že vás bude soudit!
  4. Kritizujete se – Ano, pokud si umíte říct, když vás na tom druhém něco štve, něco vám vadí, trápí vás to, je to známka silné emoční intimity. Protože to neděláte, abyste si ublížili, ale abyste problém vyřešili. A ani jeden z vás o tom nepochybuje.
  5. Mluvíte spolu – Lidé, kteří si jsou emoční blízcí, spolu umí mluvit otevřeně i o opravdu niterných či velice intimních věcech. O svém trápení, svých obavách, touhách a snech. A nevyhýbají se ani ožehavým tématům, jako je sex, peníze, plány do budoucna…Naopak tam, kde emoční intimita chybí, se veškerá komunikace odehrává jen tak po povrchu, nikdy do hloubky.
Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Jak si ji vybudovat

Pokud je váš vztah na počátku, buduje se emoční intimita tak nějak přirozeně a sama. Vzájemně se pouštíte do svých životů. Povídáte si, jeden druhému na sebe prozrazujete kdeco, učíte se spolu komunikovat i řešit případné rozepře. Když to vyjde, jste spolu takzvaně kompatibilní a najednou je emoční intimita na světě.

Jenže v průběhu soužití se může oslabit! „Pokud se vám do cesty postaví různé životní stresy. Pracovní tlak, finanční tíseň, různé interakce, které mezi vámi způsobují bolestivé roztržky, to vše emoční intimitu nahlodává,“ potvrzuje americká partnerská terapeutka Teyhou Smyth. A pak je potřeba oslabenou intimitu posílit, obnovit ji. A k tomu napomáhá následující:

  1. Neshody řešte hned – Čím víc nevyřešených sporů a hádek máte zasunutých pod kobercem, tím víc vaše emoční intimita trpí. Když vás něco trápíte, řešte to hned!
  2. Neskrývejte svoje pocity – Chce se vám brečet? Brečte! Máte chuť křičet? Křičte! Dusit v sobě emoce je cesta do pekel, protože dřív nebo později vyletíte jak papiňák a škody mohou být tak velké, že se budou jen těžko opravovat. Plakat před partnerem není projev slabosti, ale opravdovosti a toho, že mu věříte.
  3. Projevujte si lásku – Je jedno, jakou řečí lásky mluvíte, ale dávejte svému protějšku najevo, že ho milujete, potřebujete. Je jedno, zda k tomu použijete slova, nebo doteky. Anebo za vás budou mluvit činy a vy ho budete zahrnovat každodenními pozornostmi typu „uvařím ti kávu, vypadáš unaveně“ či „přinesl jsem ti čokoládu, když jsi na ni měla včera chuť, ale ve spíži už nebyla“.
  4. Podpořte partnera – Emoční intimita není jednosměrná cesta, a tak je potřeba, abyste ji budovali oba. Zkuste proto partnera motivovat a nasměrovat k tomu, aby se vám otevřel. Byl transparentnější, přístupnější. Někdy stačí se jen zeptat, co by mu pomohlo, aby se k tomu odhodlal. Slova a upřímná komunikace bývají většinou mocnější, než si dovedeme představit.

Období zamilovanosti je časem, kdy se začíná budovat emoční intimita, ale kdy se také snadno dopouštíme chyb. A tohle je 5 nejčastějších chyb na začátku vztahu. Zlehčujete rozdíly a dáte na kamarádky

Načítám