Hlavní obsah

Romantická láska versus chtíč: Vědci zjišťovali, co s člověkem zamává víc. A pudy to nejsou!

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Reklama

Láska je mocná čarodějka, tu nezlomí vůbec nic a nikdo! Vážně? A co takové milování? Když dojde na souboj emocí, vyhraje láskyplný cit, nebo naopak sexuální pud? Jedno z nich je podle vědců silnější!

Článek

Láska. V pohádkách překonává všechny překážky, jasně vítězí nad zlem, bývá naplňující, okouzlující a bláznivá. Pro partnerský vztah je nesmírně žádoucí. Naproti tomu chtíč se považuje za pouhý signál fyzické touhy, přičemž vztah výhradně na něm postavený má obvykle i krátké trvání. Aspoň se to tak říká. Výjimky pochopitelně existují a člověk si může aspoň dočasně lásku plést s touhou a obráceně. Nebo snad ne? A co je silnější? Vědci z newyorské Stony Brook University znají odpověď.

Já tě chci! Ale proč vlastně?

Sex a romantika se mohou zdát neoddělitelně spojené, ale podle nové studie, kterou uveřejnil odborný časopis Journal of Neurophysiology, je lidský mozek jasně rozlišuje. „Naše zjištění ukazují, že oblasti mozku aktivované, když se někdo podívá na fotografii svého milovaného, ​​se jen částečně překrývají s oblastmi mozku spojenými se sexuálním vzrušením,“ řekl Arthur Aron ze zmíněné instituce s tím, že sex a romantická láska zahrnují zcela odlišné mozkové systémy.

Levá strana, pravá strana

Studie však byla malá, zahrnovala 17 mladých mužů a žen, z nichž všichni se nedávno bláznivě zamilovali. Dotyční vyplňovali dotazníky, zatímco jejich mozky byly připojeny k systému magnetické rezonance. „K našemu překvapení byly aktivační oblasti spojené s intenzivní romantickou láskou většinou na pravé straně mozku, zatímco aktivační oblasti spojené s přitažlivostí obličeje patřily levé části,“ nechala se slyšet spoluautorka studie Lucy Brown.

Zdá se tedy, že romantika proniká do částí mozku, které jsou bohaté na dopamin. Dopamin bývá označován jako hormon štěstí. Jde o chemickou látku, o níž je známo, že ovlivňuje emoce. Je ale silnější než chtíč?

Foto: Denis Ivanov43, Shutterstock.com

Na začátku vztahu to většinou vypadá, že láska a chtíč jdou ruku v ruceFoto: Denis Ivanov43, Shutterstock.com

Je to jako v pohádkách

Zpracování romantických pocitů spouští celou škálu nervových pochodů a badatelé z řad neurovědců, antropologů a sociálních psychologů prohlašují, že v porovnání se sexem láska nemá konkurenci. Aspoň pokud jde o její moc nad lidskou myslí. Podle celosvětově známé antropoložky Helen Fisher, která se také na studii podílela, je romantická láska jednou z nejsilnějších lidských zkušeností a zároveň silnější než sexuální touha.

S tímto tvrzením může souviset i skutečnost, proč tolik lidí po odmítnutí partnerem sklouzává do deprese nebo se uchylují k věcem, které by jinak neudělali. Podle odbornice se stačí rozhlédnout kolem sebe a poslechnout si televizní zprávy. „Odmítnutí muži a ženy ve společnostech po celém světě někdy zabijí sebe nebo někoho jiného,“ řekla Helen Fisher. Důvodem pak rozhodně není sexuální pud, ale zlomené srdce. A pozor, studie zároveň naznačila, že romantika není výlučně lidská vlastnost!

Hraboši jdou příkladem

Vezměte si třeba hraboše prérijní. Jsou věrní až za hrob, ba co víc. Některé ze změn pozorovaných u zralých románků těchto hlodavců byly v oblastech mozku také spojené s párovou vazbou. Vědecké práce potvrdily, že projevy přitažlivosti u samice hraboše prérijního jsou spojeny s 50procentním zvýšením aktivity dopaminu v oblasti mozku, která odpovídá místu, kde se zpracovává lidská romantika. „Tyto a další údaje naznačují, že všichni savci mohou cítit přitažlivost ke konkrétním partnerům a že jsou zapojeny některé ze stejných mozkových systémů,“ uzavřela Helen Fisher. Ach, ta láska je vážně mocná čarodějka!

Reklama

Související témata:

Načítám