Hlavní obsah

Chcete odolat nevěrám? Začněte se sudoku!

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplně vás pohltila. Touha po tom charismatickém chlapíkovi, který má oči tak hluboké, že se v nich utápíte, nejde ovládnout. Chcete ho, ale problém je, že doma už jednoho muže máte. Dá se nežádoucí chtíč zkrotit? Jistě. Jak na to podle expertů?

Článek

Nedostatek sexu či jeho neuspokojivost patří mezi nejčastější příčiny nevěry. Zahraniční studie prokázaly, že lidé se nejvíc podvádějí ve věku okolo čtyřicítky. Proč? „Kromě přirozeného poklesu sexuální potřeby v souvislosti s věkem u obou pohlaví pozorujeme i pokles sexuální aktivity z důvodů vztahových a psychologických,“ zastává názor sexuolog Petr Weiss.

Pak stačí jen malý impulz a příležitost a cizoložství nic nebrání. Tak daleko svůj chtíč pustit nechcete? Pokud jste v pokušení, vyzkoušejte pár účinných triků, jak se vyhnout nevěře a být v pohodě.

1. Posilujte mozkovou kůru

Kate Taylor, britská guru lásky a odbornice na vztahy, pro deník The Sun popisuje, že sebeovládání je řízeno částí mozku známou jako prefrontální kůra. Pomáhá kontrolovat impulzy a dělat rozumná rozhodnutí. „Do toho nejdu, nechám si zajít chuť, neohrozím stávající vztah.“ Skvělé, jde to i bez ztráty kytičky! Jenže když je prefrontální kůra málo aktivní, může to vést k lehkomyslnosti.

„Proto doporučuji posilovat ji slovními hrami, hádankami, studiem jazyků nebo matematiky. Čím častěji se do těchto činností zapojíte, tím lépe budete odolávat milostným nástrahám,“ vyjmenovává expertka s tím, že skvělé je i sudoku, tedy logická hra s číslicemi. Každý den si jedno dvě střihněte a zanedlouho vás touhy po nevěře opustí.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Mozek se dá trénovat jako svaly a je to mnohem větší zábava. Nepotřebujete žádné sportovní vybavení a nezpotíte se, a ještě to z vás udělá lepšího člověkaFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. Vynechejte porno i romantiku

Jste „načatí“ a vkrádá se vám do hlavy touha po nějakém románku? Vyhněte se sledování romantických filmůporna. Studie uveřejněná v časopise Social Psychological and Personality Science odhalila, že lechtivé filmy zvyšují pokušení, a to u žen i u mužů. Akademici to objasňují tak, že sexuální scény na obrazovce uvádějí mozek do „režimu cukrárny“ a lidé pak získávají mylný pocit, že mají neomezené možnosti i v reálném životě a že je jim vše prominuto.

3. Změňte sport i stravu

Zároveň je moudré změnit pohybovou aktivitu. S libidem se spojuje převážně testosteron, jehož vyšší hladina nahrává touhám. Produkce hormonu se navyšuje při silovém tréninku, vysoce intenzivním intervalovém tréninku (HIIT) a při stravě s velkým obsahem vajec, měkkýšů a červeného masa. Opačný efekt mají vytrvalostní výzvy, jako je běh na dlouhé vzdálenosti nebo jízda na rotopedu.

4. Udělejte si doma filmový klub

Zásadní je posilovat stávající vztah. Jestli se vám jeho aktuální verze nelíbí, zamyslete se, co v něm chybí. Nemáte na sebe s partnerem dostatek času? Potřebujete víc spontánnosti a vzrušení? Zapište se společně na nějaký kurz, projeďte mapu míst, kam se chcete podívat, a zahajte filmové večery. Akademici z rochesterské univerzity v Michiganu zjistili, že u párů, které si jednou týdně sednou k filmu, diskutují o jeho obsahu a jsou prostě spolu, je riziko rozvodu snížené na polovinu. Tak pohodě zdar!

Načítám