Hlavní obsah

Sex v manželství. Které páry na tom jsou nejlépe?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Recept na štěstí ve dvou? Těm, komu to klape v posteli i mimo ni, hraje do karet jedna velmi důležitá okolnost, která je patrná hned ze začátku partnerství. Čeho byste si i vy měli rozhodně všimnout?

Článek

Vědci dlouho přemýšleli o tom, jak se v dlouhodobých vztazích ovlivňuje obecná spokojenost a milostný život. Každého totiž zajímá, jestli je dobrý sex nezbytně nutný pro partnerské štěstí. A je vůbec možné žít v manželství a na sex si nepostěžovat? Odpovědi poskytli vědci z kanadské Guelphské univerzity, kteří analyzovali data shromážděná během dvou desetiletí od více než 700 párů ve stabilních manželstvích. Tipnete si, jak to dopadlo?

Ohlédni se

Jednalo se o heterosexuální páry, které absolvovaly tři vlny rozhovorů a dotazníků. První kolo proběhlo v letech 1995 až 1996, druhé v letech 2004 až 2006, závěrečné zpovědi připadly na roky 2013 až 2014. Průměrný věk jedinců na začátku studie byl 45 let, u 70 % účastníků manželství trvalo 10 až 30 let. Za pravdou o spokojenosti se vztahem se šlo následující cestou.

Dobrovolníci pomocí desetibodové stupnice hodnotili aktuální sexuální život, ale také vzpomínali na svoje intimní začátky. Následně vždy oba náhledy porovnali a uvedli, co jim z hlediska sexuálního uspokojení vyhovuje více a jak se doma i v posteli cítí. Mimochodem, věděli jste, že sexuální náturu prozrazuje i typ pohybu, který preferujete?

Radši si půjdu lehnout dřív

Díky tomu se ukázalo, že sexuální spokojenost v průběhu času klesala, zatímco harmonie ve vztahu vzrostla. Bouřlivé noci plné orgasmů a megalomanských výkonů totiž časem střídá pocit bezpečí a stability. Tohle však výzkumníci čekali. Přesto se našlo něco, co je překvapilo.

Foto: LilacHome, Shutterstock.com

Když vám to klape v posteli, lépe se řeší problémy všedních i nevšedních dníFoto: LilacHome, Shutterstock.com

Výhra v partnerské loterii

Pokud vám to s protějškem po intimní stránce klape hned v úvodu, zvyšujete svoje šance na jiskřivý sex a párové porozumění kdykoli později. Vyplývá to z výpovědí respondentů, když vědci zkoumali počátky jejich vztahů.

Faktem také zůstává, že obecně si na sex v dlouhodobých vztazích dřív stěžují hlavně muži, kteří by většinou uvítali pravidelnější frekvenci milostných setkání. Ovšem ani ženy nemlčí!  Vesměs však pánové vůči manželskému životu nemají žádné závažnější námitky. To naznačuje, že kvalita sexuálního života je základem pro dlouhodobou udržitelnost lásky. Jak kdysi vystihl americký režisér Andy Warhol: „Sex je největší nic všech dob.“

Když se vztahu nedaří

Páry, které pozorují nesoulad, ať už to je v nápadech, přáních, pozicích nebo praktikách, musejí tvrději pracovat na tom, aby se dočkaly happy endu. Rozhodně to však stojí za trochu snahy!

Snad proto sexuologové i psychologové radí pravidelně „prověřovat stav“ vašeho milostného života. I když o něm vy sami nemáte žádné pochybnosti, vždy se může objevit něco, co toho druhého začne trápit (nebo lákat).

Prevence, terapie i naděje

Z tohoto důvodu si jednou za čas (dejme tomu každý druhý měsíc) nalijte čistého vína a navzájem si s partnerem řekněte, jak jste v posteli spokojení, co byste chtěli změnit, vyzkoušet, dělat či nedělat. Pokud nemáte odvahu na tak intimní a otevřený dialog, napište si svoje poznatky na papír. Ten si posléze vyměňte, poznámky si nechte projít hlavou a oba navrhněte nějaká řešení vedoucí ke spokojenosti obou stran.

V případě, že společnou řeč nenajdete ani po několika měsících či snad letech manželství, obraťte se na odborníka, nebo popřemýšlejte, jestli se vám v takovém vztahu dobře dýchá, žije a miluje.

A jak to se sexem v manželství máte vy? Tohle je ve vztahu důležitější než sex.

Reklama

Načítám