Hlavní obsah

8 fází typického sexuálního života

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Naše sexuální potřeby, stejně jako většina věcí, se v průběhu života mění. V partnerském soužití je vysledováno dokonce osm typických sexuálních fází, které nemusí mít striktní pořadí. Ve které se právě nacházíte a co vás zanedlouho čeká – v posteli i mimo ni?

Článek

Na začátku vášeň, na konci nuda? Ale no tak. Na svém blogu typické sexuální fáze rozebírá britská sexuoložka Tracey Cox. Možná objevíte zcela novou fázi, možná se některé vyhnete, možná skončíte u těch prvních, protože vám protějšek nebude vyhovovat... Jak to začíná?

1. Hluboké snění a touha

Limerence. Do humánních věd byl tento termín zaveden americkou psycholožkou Dorothy Tenov, která limerenci popsala jako akt zamilování – euforii vytvořenou koktejlem opojných hormonů. Je to něco jako poblouznění. Na danou osobu neustále myslíte a představujete si, jaké „to“ s ní asi je. Vysoké dávky dopaminu a serotoninu v mozku se starají o to, že nepotřebujete ani spánek, ani jídlo. Vaše energie je neomezená.

2. Opojení v posteli

Natěšenost z předchozích týdnů vrcholí, dostáváte se k prvnímu sexu. Ten je spíš o emocích než o fyzických výkonech. Nadšení, že k němu došlo, maskuje i partnerovu otřesnou sexuální techniku, sklon k sobectví a další méně lichotivé záležitosti, kterých si všímáte až později. Pokud by však lidé zůstali stát přímo v tomto bodě, byli by díky růžovým brýlím neuvěřitelně šťastní.

3. Zklidnění

Probdělé noci strávené sexem už nejsou výhradní prioritou. Milostné tempo se zpomaluje a výsledkem je klidnější fáze vztahu. Prvotní zamilovanost střídá důvěra a jiné hodnoty. Právě teď lze získat pravdivý náhled do budoucnosti. „Všichni mají nějakou sexuální základnu, tedy přirozenou úroveň libida vytvořenou genetikou, hormony a stárnutím. Během období zklidnění se všechno tohle poctivě projevuje. Limerence je falešná. Ta z milenců dělá něco, co nejsou,“ podotýká Tracey Cox. (Zdokonalte se třeba v jezdeckých pozicích) 

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Lásku a vášeň obvykle střídá stereotyp. Dokážete se s tím poprat? Foto: fizkes, Shutterstock.com

4. Partnerské bitky

V životě i v posteli se to tedy ustálilo, ovšem přichází na řadu další fáze. Všechny páry se dřív či později uchýlí k „mocenským bojům“. A bitva může být krvavá a epická. Je moudré trestat partnera sexuálním půstem, když se něčím proviní? A co se sakra stalo s vaším dokonalým sexem, který je právě teď spíš psychologickou hrou? Uvědomit si vlastní chyby je krokem kupředu. A víte, co je lepší v páru neříkat?

5. Změna po dětech

Rodina znamená nové zvyky. Od mámy a táty je třeba dostat se zpět k milencům, což představuje komplikace. „Nedostatek spánku a péče o dítě myšlenky na sex hatí podobně jako hemoroidy. Páry, které od sebe v prvních dvou letech po narození miminka  neočekávají až příliš, přežívají,“ popisuje Tracey Cox. Sex je brán spíš jako zvyk a fyzická potřeba. Ze všech fází je prý tato nejtěžší. Obrňte se trpělivostí!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Založení rodiny vždy představuje zásah do milostného životaFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

6. Neshody

Ne každý se zvládne podívat realitě do tváře. Sex je o dřině, kompromisech a komunikaci. Víc si všímáte rozdílů mezi vámi a partnerem, ale i podobností. Je-li chuť na milostném životě pracovat, dá se hovořit o štěstí a stabilitě. Vsaďte třeba na magnety!

7. Druhý dech

Děti odcházejí z domu, vypořádáváte se se smrtí rodičů, důchod je za dveřmi. Sex není tak častý jako dřív, ale splní to, co se od něj očekává. Jeho kvalita může být stále velmi dobrá. Navíc se lze opět soustředit na sebe a znovuobjevovat kouzlo fyzického i emočního kontaktu. Neklade se důraz na penetraci, ale smyslnost. Je to vhodná doba pro další zdokonalování. Nedělejte tyhle chyby při orálním sexu!

8. Romantika v důchodu

Poslední fáze se nese ve znamení odměny, kterou páry, jimž se podaří překonat všechna nebezpečí dlouhodobé lásky, sklízí. „I ve vyšším věku můžete prožívat intenzivní emoce a vášeň, proto se starší páry často prezentují jako ty nejromantičtější. Výzkumy naznačují, že spousta lidí ve věku od 70 do 90 let hodnotí svůj sexuální život jako velmi uspokojivý. Pochopitelně, že časté orgasmy jsou nahrazeny spíš doteky a mazlením,“ uzavírá britská sexpertka. V důchodu si tedy můžete užít vše - postelové hrátky i vnoučata! Stačí jen chtít.

A věděli jste, že se podle cvičení dá odhadnout, jací jste v posteli? A v jaké fázi sexuálního života se se svým partnerem ocitáte vy?

Reklama

Načítám