Hlavní obsah

Co je ve vztahu důležitější než sex?

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Reklama

Byl v začátcích sex na denním pořádku? A teď po letech to vypadá úplně jinak? Než začnete panikařit, že váš vztah není v pořádku, zkuste se zamyslet, co je pro vás důležité. Nejsou vzájemná důvěra a záchvaty smíchu mnohem důležitější než pravidelné ložnicové hrátky?

Článek

Na začátek je třeba říct, že sex je důležitý. To nikdo nezpochybňuje. Ale je také třeba si uvědomit, že vztah prochází vývojem a musí se na něm pracovat nejen v ložnici. Možná máte pocit, že už to není jako zamlada, a že to tím pádem není dobrý vztah. Ale může to být přesně naopak.

Vídáte na horách starší páry, jak si to bok po boku rázují s hůlkami po hřebenech? Nebo chodí ruku v ruce a v jejich pohledech je znát vzájemná láska? Jak se jim podařilo mít krásný vztah po desítky let? Co je pro pevný a zdravý vztah mnohem zásadnější než sex?

1. Užít si spolu dovolenou

Ne nadarmo se říká, že pár, který spolu zvládne bez úhony první dovolenou, má velkou šanci na „šťastný konec“. A platí to v průběhu celého vztahu. Na dovolené je společný čas intenzivní a nemusíte řešit praktické každodennosti, které vás obvykle zaměstnávají. Pokud se tedy po delší dovolené vracíte spokojení a cítíte, že jste to zase vy dva, tak máte velké štěstí a važte si toho.

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Dovolené nám jdou, lásko. Tak na nás!Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

2. Shodnout se na výchově dětí

Stanete se rodiči a jste skálopevně přesvědčeni, že vztahem to ani nehne. Děti s vámi ale dokážou pěkně cvičit. Zpočátku nespí, klidně celou noc. Pak spát začnou, ale přes den sebou občas mrsknou na zem a předvedou číslo hodné Ceny Thálie. A jde stále víc do tuhého. Už totiž neřešíte opruzeniny, na řadu přichází výchova. A tady je třeba být zajedno! Pokud jeden rodič trvá na pravidlech a druhý chce mít klid a spoustu věcí povolí, je to špatně. Jestli fungujete jako tým, máte vyhráno. A konzistentní rodiče ocení i děti. (Výchova patří mezi nejčastější důvody domácích hádek.)

3. Umět si povídat

Komunikace a otevřenost jsou alfou a omegou partnerství. Sdílet myšlenky, přání a touhy, ale třeba i trápení. Mít si i po letech co říct je pro vztah naprosto zásadní. Nemusíte si do rána vyprávět, jak byste jednou chtěli žít na Bali, není vám 20. Ale popovídat si, co jste četli a co se dělo v práci, je moc důležité. Stane-li se ve vašem životě něco zásadního a vy už se nemůžete dočkat, až to partnerovi povíte, máte skvěle našlápnuto a v důchodu se spolu nebudete nudit.

4. Mít společné zájmy

Společné koníčky jsou pro vztah důležité, i když to neznamená trávit spolu veškerý volný čas. Ano, také jsme slyšeli o zamilovaných párech, kde jsou partneři tak jiní, až se báječně doplňují, ale... Co si budeme povídat, vášnivý horolezec si se zapálenou švadlenkou moc společného času neužije. A to, že koníčky nesdílíte od začátku, neznamená, že si je nemůžete v průběhu vztahu vytvořit. Společně cestovat, jezdit na cyklovýlety nebo se těšit na domácí filmové večery vám pomůže vyvarovat se partnerského stereotypu. (Kolik hodin týdně musíte být spolu, abyste se nerozešli?)

5. Rozesmát jeden druhého

Jestli je sex kořením vztahu, tak smích je sůl. Nad tu není. Umět se s partnerem smát, utahovat si jeden z druhého, nebrat se vážně a třeba se i posmívat ostatním? Nejvíc! Když mají dospělí muži a ženy rozhodnout, co je pro ně u životního partnera důležité, smysl pro humor boduje. Se sucharem to prostě není ono. Flirtovat, smát se, propukat v záchvaty smíchu? To jsou momenty, kdy cítíte, že to je to pravé!

6. Dát si pusu na dobrou noc

Platí u vás pravidlo, že nechodíte spát rozhádaní a bez pusy na dobrou noc? Pak je to super a pro vztah to dělá hodně. Budit se s pocitem, že včerejšek neskončil pěkně a že máte nedořešený spor, není zdravé. Ideální je mít všechny záležitosti vyřízené ještě před usnutím a přesunem do ložnice. Tam by měla panovat harmonie. A místo dohadování může třeba proběhnout víc než jedna pusa na dobrou noc.

Reklama

Načítám