Hlavní obsah

Seznamování podle věku aneb Kdy je pro ženy nejtěžší? Budete překvapení!

Foto: stockyimages, Shutterstock.com

Foto: stockyimages, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když je vám kolem dvaceti, svět vám leží u nohou. Jste svobodné, bezdětné a seznámit se je vlastně hračka. V průběhu let se to ale komplikuje. Kdy je pro ženu opravdu těžké potkat spřízněnou duši? A jak si seznamování ulehčit?

Článek

V mládí nad tím člověk vlastně ani moc nepřemýšlí. Má víc odvahy, je ochotný riskovat, nesvazuje ho téměř nic. A tak se seznamujete, randíte, někdy se to nepovede, ale život jde dál. Jenže co starší ženy? Ty s dětmi, rozvedené, nebo dokonce vdovy? Ty to mají s hledáním lásky mnohem složitější.

Mladé, rozvedené a s dětmi

Věk na riskování a víceméně bezstarostné seznamování sice tyto ženy mají, jenže je za nimi nepovedené manželství a jsou tu malé dítě či děti. A to je teprve umění najít novou lásku! Nehledáte totiž jen partnera pro sebe, ale někoho, kdo si padne do oka i s vašimi potomky. „Tyhle ženy jsou určitě víc obezřetné, protože nechtějí zraňovat své děti. Jen tak si tedy domů nového muže nepřivedou,“ potvrzuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Navíc i muži k nim přistupují podobně. Leckdy jsou třeba svobodní a na závazky se ještě necítí, tudíž si rozmýšlí, zda vůbec do takového vztahu jít. „Nebo si přejí vlastní děti a vnímají, že když tam budou ratolesti z jiného svazku, nemusí to být tak pohodové, jako když se vytváří úplně nová rodina,“ upřesňuje Lenka Černá.

Ale je spousta párů, které tohle zvládly. Tady je rada jen jediná: nespěchejte, seznamujte se postupně a jednejte spolu na rovinu. Netajte, že máte děti, ať je hned jasné, jak to je.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Když máte dítě, nejde jen o vás. Proto si jen tak někoho do života nepustíteFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Rozvedené padesátnice

Posledních dvacet a víc let strávily po boku jednoho muže. S ním vychovaly děti, které jsou teď už v podstatě dospělé a rodiče tolik nepotřebují. A manželství začalo krachovat a skončilo rozvodem.

Tohle jsou ženy v plné síle, schopné si užívat lásky, souznění i sexu, ale najednou jsou samy a zklamané. To, v co věřily, je pryč. Připadají si staré a na nic. „Mnohdy mají pocit, že tímhle jejich život skončil, že nemají šanci mezi mladými uspět, nevěří, že dokážou začít znovu,“ tvrdí terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová. Navíc se fyzicky stydí, nevědí, jak s muži komunikovat, jak obstát na trhu single.

Rada první je uzavřít minulost! „Nechte rány zahojit, uzavřete staré, aby mohlo začít nové,“ radí Lucie Mucalová s tím, že ženy by se v této situaci měly začít věnovat především sobě. Tomu, co je baví, doposud však na to nebyl čas. Nebo na co neměly doteď odvahu, ale s novým začátkem to může být jakýsi impulz k „probuzení“.

Hlavní je neuzavírat se před světem, ale naopak do něj pořádně vtrhnout. Oprášit stará přátelství, najít si i nové kamarády. „Vše je to věc sebevědomí. Pokud ho žena s rozvodem ztratila, doporučuji vyhledat odbornou pomoc. Rozpad manželství vám totiž může dát nová křídla, můžete rozkvést. Stačí pochopit, že není dobré mrhat časem a litovat se,“ dodává Lucie Mucalová.

Osamělé vdovy

Jsou to ženy třeba starší pětašedesáti let, které zůstaly samy. Manžel nebo partner zemřel, děti jsou dospělé a mají své vlastní rodiny a občasná setkání či neděle strávená s vnoučaty to prázdno nemohou vyplnit.

Tady je seznámení velmi komplikované, obzvlášť, pokud milovaný muž odešel vcelku nedávno. Někdy tyhle ženy mívají pocit, že už jsou přece babičky a neměly by bláznit jako mladé. Stydí se i před svými blízkými, co by tomu řekli, kdyby si našly partnera. A leckdy dokonce přemýšlejí, zda to není svým způsobem zrada vůči muži, který odešel.

Jestliže ale tyhle obavy překonají, mají to s trochou nadsázky nejsnazší. Mají dostatek času, nemusejí myslet na potřeby nikoho jiného než na ty své, většinou je již nestresuje práce, v podstatě si mohou lásky a zábavy užívat plnými doušky. A na tyhle spokojené seniorky užívající si lázní, divadel či víkendů na chalupách s někým, s kým jim je dobře, je radost pohledět.

Opravdu platí, že na lásku či velmi blízké přátelství není nikdy pozdě!

Máte s některou z těchto životních situací zkušenosti? 

Reklama

Související témata:
Nejtěžší

Načítám