Hlavní obsah

Silvestrovské mlsání bez bolavého dětského bříška? Jde to!

Foto: Thinkstock

Připravte dětem nápadité a zdravé silvestrovské menu!Foto: Thinkstock

Reklama

Až si zítra budete chystat lahůdky na silvestrovský večer, myslete i na děti. I jim můžete připravit slavnostní menu, a to bez hrozby zkaženého žaludku a bolavého bříška. Čím potomky potěšíte?

Článek

Linda si loňské oslavy konce roku dobře pamatuje. S manželem a přáteli si dohodli posezení u chlebíčků a dalších dobrot a sešla se i parta dětí od dvou do čtyř let. „Děti řádily, nechali jsme je ponocovat a ochutnávat, co bylo v mísách. Brambůrky, chlebíčky, limonády. Nakonec se nacpaly k prasknutí, bylo jim těžko a nemohly spát,“ lituje Linda.

Ne Silvestra na pohotovosti

Když se rozhodnete jídelníček potomků poslední den v roce ozvláštnit, nemusíte sahat k dospěláckým pochutinám. Stačí trocha fantazie, a menu jak z pohádky je na světě. Říká se přece, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Tak ať ho celý nestrávíte u dětského lékaře.

„Každý rok na Silvestra končí na dětské pohotovosti několik dětí. Důvodem je právě pocit rodičů, že by svému potomkovi měli poslední den v roce něco víc dopřát. A já se ptám – proč? Dodržuje-li rodič, a tedy i dítě, zásady zdravé dětské výživy po celý rok, neexistuje důvod, proč by tomu na Silvestra mělo být jinak,“ říká dětská gastroenteroložka mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Zuzana Marcibálová Andrýsková. Co můžete nejmenším nachystat?

Foto: Thinkstock

V žádném případě nedávejte malým ratolestem ani kapku alkoholu. Rychlé špunty jim ale neuškodíFoto: Thinkstock

Vykrájejte dětem občerstvení

Jak připravit silvestrovskou večeři zajímavě, ale zdravě? Jde to! „Lépe je dítěti nabídnout například více druhů různě nazdobeného jídla, zeleninové hranolky s jogurtovým dipem a podobně. S mírou si mohou děti dát i dětské šampaňské,“ radí Zuzana Marcibálová Andrýsková.

Podobné rady má pro rodiče i dětská lékařka Hana Cabrnochová. „Stačí použít různá vykrajovátka a vytvarovat dětem zeleninu, ovoce či pečivo. Pro ně to bude zajímavé a nezvyklé,“ míní Hana Cabrnochová.

Vykrajovátka na vánoční cukroví, pro dnešek vašeho hlavního pomocníka v kuchyni, máte snad ještě po ruce, tak do toho!

Foto: Archiv redakce

Kaloricky vydatné chlebíčky lze nahradit ovocem a zeleninou v netradiční estetické úpravěFoto: Archiv redakce

  • Lákají potomka tácy nazdobených chlebíčků, které jsou ale plné majonézy, salámů nebo třeba zrajících sýrů? Z chleba nebo toustu vykrojte veselý tvar a namažte třeba tvarohovou pomazánkou s pažitkou, šunkovou pěnou z žervé či lehkým bramborovým salátem.
  • Pokukuje potomek mlsně po vašich chipsech, které si namáčíte do různých omáček? Udělejte mu vlastní, ale zeleninové. Mrkev, okurku, kedlubnu a jakoukoli další zeleninu vytvarujte buď vykrajovátkem, nebo nožem a do mističek namíchejte dipy. Jako základ použijte jogurt nebo tvaroh a ochucujte dle fantazie.
  • Obložené talíře nevhodných uzenin nahraďte šunkou a sýrem, které děti mohou. Na řadu se zase dostávají vykrajovátka. Šunka v podobě vánočního stromku nebo sýr ve tvaru sněhuláka děti zaujme tak, že ani nezaregistrují, že jí to, co jindy.
  • Fast food funguje na děti jako magnet, tam by nejradši večeřely denně. Dopřejte jim pocit nezdravého mlsání alespoň na Silvestra. Ale trochu je podfoukněte. Třeba kuřecí nugetky můžete přece snadno připravit doma, v nepřepáleném oleji, a navíc je dopéct v troubě.
  • Buďte připraveni na to, když potomek dostane během svátečního večera chuť na zmrzlinu. Místo klasického nanuku sáhněte do mrazáku pro ledová lízátka. Použít můžete libovolné ovoce, není třeba ho ani doslazovat, jen ho rozmixujete, nalijete do formiček a dejte zmrazit.

Dopřejte dětem na Silvestra pocit, že mlsají sváteční menu, ale nakrmte je přitom tím, co jedí běžně. Chce to jen fantazii.

Reklama

Související témata:

Načítám