Hlavní obsah

Škoda je nechat jen na nádobí! Nač ještě využít houbičky?

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houbičky na nádobí najdete asi v každé kuchyni, možná si bez nich nedovedete přestavit ani běžný úklid koupelny. Máme pro vás ale další možnosti jejich využití!

Článek

I když jde o houbičky na nádobí, byla by škoda jim nechávat v domácnosti pouze jednu roli. Sice pomohou odstranit připečené jídlo z talíře nebo hrnce, ale můžete jim svěřit i mnohé další úkoly. Pár tipů vám nabízíme a věříme, že víte i o dalších!

Samozavlažovací květináč

Jedete na pár dní pryč, potřebujete zajistit rostlinám dostatek vláhy, ale bojíte se, aby jim neuhnívaly kořeny, kdyby byly v přemokřené zemině? Pak dejte na dno květináče houbičku na nádobí – vodu nasákne a zajistí, aby byla vláha po ruce. Kořeny budou moci dýchat a rostlina si z houby nasaje, co potřebuje. Hodí se pro pokojové rostliny, ale vyzkoušet je můžete i při osazování truhlíků.

Foto: Jakub Jurdič

Houbička na nádobí udělá z obyčejného květináče vlastně samozavlažovací, stačí ji položit na dno pod zeminuFoto: Jakub Jurdič

Čas semínek se blíží

Také máte každé jaro plné parapety naklíčených semínek a posléze sazeniček? Možná se vám stává, že některé uhnijí, nebo se ze zeminy po bytě rozšíří mušky. Vyzkoušejte letos zeminu v první fázi klíčení semínek nahradit houbičkami, které budete pravidelně zvlhčovat. Položte je hrubou stranou dolů a jemnou nahoru, poslouží velmi dobře.

Foto: Jakub Jurdič

Až se budete chystat na pěstování ze semínek, nebojte využít i houbičky na nádobíFoto: Jakub Jurdič

Odlakovač v houbičce

Odlakovávání nehtů může být zdlouhavé, pokud na to používáte třeba odličovací tamponky. Navíc není nic příjemného, když se vata nalepí na zbytky laku. Pokud chcete vše urychlit a zpříjemnit, vezměte houbičku, rozdělte ji na dvě části, které vložte do menší lahvičky. Dobře funguje například od vitaminů nebo léků. Houbičku můžete i srolovat, důležité je, aby tam byla poměrně natěsno a její stěny vytvořily jakýsi tunýlek. Houbičku prolijte odlakovačem a máte hotovo. Pak už jen do lahvičky vsuňte prst s nehtem, který chcete odlakovat, a několikrát ho otočte.

Foto: Jakub Jurdič

Houbička napuštěná odlakovačem usnadní péči o vaše nehtyFoto: Jakub Jurdič

Záchrana pro mýdlo

Z houbičky na nádobí se dá pomocí nůžek vytvarovat šikovná mýdlenka, ze které po použití mýdla voda vždy odteče. Houbičku klidně můžete použít spolu s mýdlem i jako žínku, pak ale odstraňte její hrubou vrstvu. Do houbičky můžete také vystřihnout otvor na zbytek tuhého mýdla a použít na mytí, tak ho vypotřebujete opravdu do posledního kousíčku.

Foto: Jakub Jurdič

Houbičky na nádobí mohou posloužit v koupelně jako mýdlenka, nebo pomoci s využitím zbytku tuhého mýdlaFoto: Jakub Jurdič

Odvlhčovač do lednice

Někdy se stává, že ovoce a zelenina uložené v chladničce začnou plesnivět, protože jim nesvědčí vlhko. Abyste tomu zabránili, stačí když k nim do krabičky nebo do zásuvky na zeleninu dáte houbičku, která nadměrnou vlhkost pohltí.

Pokud lednice zapáchá, můžete houbičku použít i jako pohlcovač pachů. Pak ji nechte nasáknout trochou octa, položte ji na talířek a ten umístěte někam do rohu chladničky.

Foto: Jakub Jurdič

Houbičku na nádobí můžete vložit do chladničky místo odvlhčovačeFoto: Jakub Jurdič

Ochrana podlahy

Nohy nábytku mohou při pohybu dělat na podlaze rýhy, proto se podlepují filcovými podložkami. Pokud je zrovna nemáte po ruce, můžete využít právě houbičku na nádobí, kterou zbavíte hrubé části a nastříháte na potřebný tvar. Nevydrží tak dlouho jako filc, ale jako první pomoc poslouží skvěle.

Foto: Jakub Jurdič

Zjistili jste, že vám židle dělají na podlaze rýhy? První pomoc nabídnou houbičkyFoto: Jakub Jurdič

Chladivý obklad

Stává se vám, že občas hledáte v mrazáku něco, co by se dalo použít jako chladivý obklad na bolavý zub nebo podvrtnutý kotník? Většinou poslouží sáček mražené zeleniny, ale daleko praktičtější je, když necháte zmrznout navlhčené houbičky na nádobí uzavřené v igelitovém sáčku. Než je přiložíte na kůži, vždy je obalte do čisté suché utěrky nebo kapesníku.

Foto: Jakub Jurdič

Z vlhké houbičky se může během chvíle stát chladivý obklad, stačí ji nechat zmrznoutFoto: Jakub Jurdič

Pomocník na mytí žaluzií

Na trhu najdete různá „udělátka“, která pomohou s mytím žaluzií. Pokud je nemáte po ruce, lze si vypomoci obyčejnou houbičkou na nádobí. Nařežte ji nožem tak, aby zářezy odpovídaly rozestupům žaluzií a jednotlivé „listy“ omyly po celé ploše. Samozřejmě před tím houbičku namočte do vody s odmašťovacím přípravkem tak, aby z ní voda nekapala.

Foto: Jakub Jurdič

Umýt žaluzie není snadné, takže se hodí každý pomocník, kterého lze využítFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Načítám