Hlavní obsah

Co když to u vás nevoní? Umyjte žárovky a nasušte slupky

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělat, když to u vás doma zrovna nevoní? Poradíme vám, jak se zbavit zápachu z pračky, myčky, lednice, ale i odpadu. Máme také fígle proti cigaretovému kouři!

Článek

Asi nechcete, aby první, co vaše návštěva ucítí, byl popelník nebo kočičí záchod. Poradíme vám, jak se postarat o to, aby váš dům či byt voněl a na první nadechnutí lákal k návštěvě.

Plný botník problémů

Hned v předsíni se může o pořádný zápach postarat „vůně“ z bot. Pokud máte doma sportující puberťáky, kteří se po tréninku zují z tenisek, asi víte, o čem je řeč.

Řešení: Do zapáchajících bot vložte sáček nebo starou ponožku, do které jste nasypali jedlou sodu, zrnkovou kávu nebo stelivo pro kočky. Nechte působit přes noc.

Přípravky proti zápachu v botách

Foto: Archiv firem

Zleva: Batavan 3in1, sáčky 2 x 100 g, mají antibakteriální a protiplísňové účinky, v lékárnách Benu za 135 Kč. Pohlcovač pachu do bot, 2 aroma minerální kuličky v kapsli, v e-shopu Xdomácnost za 159 Kč. Boots Spray, 250 ml, s aloe vera, v e-shopu Dedra za 149 KčFoto: Archiv firem

Kuřáci v bytě

Jestliže někdo z rodiny kouří, postupně bude cítit všechno – čalounění nábytku, koberce, závěsy i tapety. Pokud kuřáka nevykážete ven nebo mu alespoň pro doma nevyměníte cigaretu za vaporizér, bude potíž se s takovým zápachem vypořádat.

Jak přestat kouřit? 8 rad, které vám pomůžou vyhrát.

Řešení: Co nejčastěji vysypávejte a vymývejte popelníky a při jejich mytí přidejte do vody trochu lihu. Po bytě rozmístěte papírové sáčky naplněné jedlou sodou nebo zrnkovou kávou. Cigaretový pach přitahují třeba i žárovky, takže pokud je ještě máte, pravidelně je otírejte, jinak se z nich pach šíří pří každém zahřátí.

Často větrejte, často luxujte, perte všechny bytové textilie, které to snesou, a používejte aviváž. Ostatní látkoviny, které nejdou prát v pračce, můžete čistit s pomocí páry. S čištěním vzduchu vám pomohou pokojové rostliny.

Pro voňavé potahy a záclony 

Foto: Archiv firem

Zleva: Silan 140 dní, aviváž, 36 pracích dávek, v dm drogerii za 45 Kč. Silvercrest, ruční parní čistič SDR 1100 B2, v Lidl-shopu za 449 Kč. Pohlcovač pachů – Antitabák, sprej, 500 ml, v e-shopu Eurona by Cerny za 149 KčFoto: Archiv firem

Domácí mazlíčci

Pokud s vámi domov sdílí pes, kočka, králík nebo jiní mazlíčkové, mohou se stát také zdrojem zápachu. Tedy jejich pelíšky, záchody a místa, kde se nejčastěji zdržují.

Řešení: Pravidelně vyměňujte podestýlku v kleci křečků nebo králíků, dbejte na čistotu steliva v kočičím záchodě, často perte psí pelíšek a opět použijte sodu: asi dvě lžíce přidejte před mácháním do pračky.

Pokud se stane nehoda a musíte likvidovat loužičku, nejprve ji vysušte papírovou utěrkou a potom místo utřete vodou s octem. Pokud to nestačí, posypejte ho jedlou sodou a nechte pár hodin působit.

Ocet v domácnosti.  Na co všechno je dobrý?

Voňavý kočičí záchod bez chemie 

Foto: Archiv firem

Zleva: Subio likvidátor zápachu v kočičích toaletách, 120 ml, na Zboží od 90 Kč. Podestýlka Benek Super levandule, stelivo do kočičího záchodku s levandulovou silicí, v e-shopu Zoohit za 149 Kč. ALP Likvidátor pachu, sprej 215 ml, v e-shopu PP center shop za 125 KčFoto: Archiv firem

Zdroje zápachu v kuchyni

V kuchyni může nevábně vonět odpadkový koš, spíž, lednice, myčka a odtokový otvor dřezu neboli odpad či výlevka.

Řešení: Kromě pravidelného úklidu, který by měl odstranit vše, co by mohlo páchnout, můžete opět sáhnout po klasických pomocnících. Na dno odpadkového koše (pod pytel na zbytky) nasypte jedlou sodu nebo tam dejte sáček s bylinkami. Pach ze spíže pohltí rozdrcené dřevěné uhlí v misce nebo papírovém sáčku.

Do lednice můžete dát rozkrojenou cibuli nebo citron. Výlevce prospěje, když ji pravidelně zbavíte mastnoty prolitím několika litrů vroucí vody, což lze občas doplnit tím, že do ní nasypete jedlou sodu a zalijete ji horkou vodou. Myčku zbaví zápachu vyčištění filtru a kyselina citronová nebo ocet přidaná k mytí na prázdno.

Pokud chcete provonět celou kuchyň, dejte povařit do vody koření, jako je skořice, hřebíček a podobně. Dbejte také na pravidelnou výměnu filtru v digestoři.

Pro voňavou lednici i myčku

Foto: Archiv firem

Zleva: Pohlcovač pachů do chladničky Whirlpool DEO 213, gel, vydrží 3 měsíce, v e-shopu Kasa za 105 Kč. Zielonka neutralizér pachu do myčky bez chemie, v Alze za 430 Kč. NanoFresh, neutralizátor zápachu s dezinfekčním účinkem, sprej, v e-shopu Anker 500 ml za 301 KčFoto: Archiv firem

Nevonící koupelna a WC

Na zápachu v koupelně se může podílet pračka a odtokový otvor ve vaně nebo umývadle.

Řešení: Pračku pusťte alespoň jednou za měsíc na prázdno a místo prášku vložte do zásobníku hrnek sody, místo aviváže nalijte ocet a zvolte program s vyšší teplotou, klidně i na vyvářku. Starejte se také o čistotu těsnění a filtrů. Mezi praním ji nechávejte otevřenou, aby vyschla.

Do odtoku vany a umývadla nasypte jednou za měsíc sodu (lze použít i prášek do pečiva nebo sůl), zalijte ji octem a nechte působit přes noc, tedy nepouštějte vodu.

Na vyčištění usazenin a zápachů z mísy WC a odpadu můžete použít  tytéž suroviny, do mísy lze pro vyčištění nalít i coca colu, kterou nechte působit přes noc – čistidla lze nalít či nasypat do vody, která v míse je, tedy nemusíte ji vybírat.

Akutní zápach na WC po jeho použití lze zlikvidovat tak, že necháte vyhořet sirku.

Pro voňavou pračku i WC

Foto: Archiv firem

Zleva: EcoEgg čisticí tablety pračky, 6 ks, v e-shopu Ze země za 160 Kč. WC Net Professional Turbo čistič odpadů, 1 000 ml, v Tescu za 165 Kč. Attitude, přírodní osvěžovač vzduchu s esenciálními oleji s vůní levandule a eukalyptu, 227 g, výdrží 3 měsíce, v e-shopu Folly za 159 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám