Hlavní obsah

Trendy pro rok 2022: útulná ložnice, zelená barva a tvoření

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Reklama

Čeká na vás rekonstrukce domácnosti, její kompletní zařizování nebo jen chcete vyměnit pár starých věcí za nové? Tohle byste podle odborníků měli v roce 2022 zvážit.

Článek

Chcete rok 2022 pojmout jako nový začátek se vším všudy? Pokud vás přepadla touha upravit byt nebo dům a hledáte přitom špetku inspirace, mrkněte se, co bude příštích dvanáct měsíců frčet podle předpovědí světových architektů a designérů.

Při rozhodování pro ně prý byla důležitá především pandemická situace a vliv, jaký na nás i svět za poslední dva roky měla. Ve zvolených trendech se proto promítla zejména snaha o co největší jednoduchost, najdete v nich ale i prvky připomínající naději a touhu vrátit svět do těch správných kolejí.

Zelená, kam se podíváš

Podle psychologie barev je zelená barvou rovnováhy, spokojenosti a jistoty, spojujeme si ji také s duševní pohodou a zdravím. Podporuje myšlení, soustředění i paměť, dodává sílu, zklidňuje nervový systém, snižuje tlak, bojuje proti syndromu vyhoření a pomáhá s migrénami.

V interiéru ji nejlépe využijete na stěnách ložnic a koupelen, dobře vypadá na čalounění sedaček či křesel. Jestli si ji na větší plochy nepřejete, zkuste si s ní vyhrát na doplňcích. Výbornou volbou jsou tak dekorační polštáře, závěsy nebo třeba vázy. Sluší jí to se zlatem, bílou a béžovou.

A neopomíjejte ani živou zeleň. Ta se hodí do úplně každého interiéru, vyčistí vám vzduch, prospěje vaší psychice a pomůže třeba i od plísní.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Zelená barva se nehodí jen na stěny, dobře ji využijete i na nábytku a doplňcích. Pokojovky pak celý interiér zútulní a oživíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Okoukáno v přírodě

Oslava přírody a návrat k jejím materiálům či barvám není žádnou žhavou novinkou a v trendech i domácnostech se objevuje už pěknou řádku let. A ani rok 2022 nebude výjimkou. Není se příliš čemu divit – do bytů přináší příjemnou, harmonickou a pohodovou atmosféru, dodává jim hřejivý nádech a uklidňuje. A to asi většina z nás aktuálně potřebujeme.

Kromě zelené zařaďte zemité tóny pískové, oranžové, hnědé a hnědočervené, vedle nešlápnete ani s šedou a žlutou. Je přitom jen na vás, zda zvolíte světlé či tmavé odstíny. Nebojte se je kombinovat, vhodné jsou dvě až tři barvy doplněné neutrální světlou, například bílou a béžovou.

Nejoblíbenějším materiálem je přírodní dřevo se svou typickou vůní, které se hodí hlavně na málo namáhané podlahy a nábytek. Zajímavou volbou je i kámen. Ten interiéru dodá nadčasovost a eleganci, jen se musíte smířit s tím, že jde o poměrně chladný materiál. Jak s kamenem správně pracovat?

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Dřevo a zemité barvy vás přiblíží k přírodě a domácnosti dodají útulnou atmosféruFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Svatyně spánku

To, že by ložnice měla být určena primárně na odpočinek a spánek, není žádné tajemství. Ne každému to ovšem dispozice domácnosti dovoluje a v posledních letech, kdy jsme trávili většinu času doma, se navíc pro mnohé hranice mezi jednotlivými místnostmi postupně rozmazávaly. Přesto není od věci si ložnici zařídit tak, abyste se v ní vyspali do růžova a probouzeli se plní energie.

Snažte se v místnosti neskladovat zbytečnosti, na něž se akorát chytá prach, a při výběru nábytku se pokuste být minimalističtí. Opatrní buďte i s dekoracemi, doplňky a elektronikou a místo nich si sem pozvěte raději pokojovky, které vám vyčistí vzduch. Ideálními barvami jsou ty uklidňující zemité, neutrální či světlé studené.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Ideální ložnice by měla být bez zbytečného nábytku a dekorací, důležité je ale především to, abyste se v ní cítili dobře a v bezpečíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Důraz na světlo

Světlo má na lidský organismus obrovské účinky. Ve slunečných dnech se tak většinou cítíme veselejší a optimističtější, při jeho nedostatku tělo naopak strádá a například na podzim či v zimě může vést k sezonní únavě a depresím. Svůj vliv má i na interiér, světlo totiž opticky zvětšuje prostor.

Ideální je samozřejmě to denní přirozené, pokud to ale dispozice vašeho domu a roční období nedovolují, pomozte si světlými barvami na stěnách, vhodně rozmístěnými zrcadly a bodovými světly. Obzvláště trendy budou výrazné lampy, jež mohou vytvořit zajímavý doplněk i dominantní solitér.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pokud nemáte v interiéru dostatek přirozeného světla, pomozte si trendy stojací lampouFoto: New Africa, Shutterstock.com

Vyrob si sám

Tvoříte rádi? Nechcete vyhazovat stará trička, dekorace či materiály? Pusťte se do vyrábění, upravování a předělávání! Trend DIY (z anglického Do it yourself, udělej si sám) ti nějakou dobu již je nabírá na síle. Zamilovat si můžete třeba macramé, tvoření z provazů či dlouhodobě oblíbené přešívání oblečení. Probudíte díky tomu svou tvůrčí stránku, zabavíte se, přijdete na jiné myšlenky a navíc budete chránit planetu i něco málo ušetříte.

Reklama

Související témata:

Načítám