Hlavní obsah

Skončete s nepořádkem! Jednoduchý systém, který vám ulehčí život

Foto: VGstockstudi, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že vám všechny povinnosti přerůstají přes hlavu? Jaro je ten pravý čas, kdy si v domácnosti udělat trochu pořádek ve stylu Fly Lady. Zkuste to tentokrát systematicky.

Článek

Celé dny jen uklízíte, a přitom je u vás stále nepořádek. Šatník a komody přetékají zmačkaným oblečením, různě po bytě vznikají hromádky odložených věcí, povalují se papíry a hračky a ještě v červenci zakopáváte o brusle a zimní čepice. K tomu sice utrácíte spoustu peněz za potraviny a pořád taháte tašky s nákupem, ale když se děti ptají, co bude k večeři, tak v lednici najednou nemáte nic. K lékaři se objednáváte už půl roku a knížky do knihovny vracíte pokaždé s tučným penále…

Pokud vám tohle zní až moc povědomě, neznamená to, že jako hospodyňka stojíte za starou bačkoru. Prostě jen nemáte ve věcech ten pravý systém. Věnujete svojí domácnosti i dalším záležitostem spoustu energie, ale výsledek vynaložené námaze neodpovídá. Cesta k nápravě je snadná: chce to si ve všem udělat pořádek a najet si rutinu jednou pro vždy!

Nejde o to se strhat, ale stanovit si, co je pro každodenní udržení domácnosti v lati podstatné. Aby nešlo o velké sousto, rozdělte si nutné činnosti do malých, logicky řazených sekcí, které zvládnete za chvilku. Jde třeba o část: vyleštit zrcadla, umýt dveře od skříní, připravit dětem oblečení na zítra. A další: Uklidit nádobí z myčky, udělat pořádek na lince, připravit dětem svačiny do školy. Tyto sekce se totiž dají zafixovat, aniž se moc naběháte, a tudíž je lze denně rutinně opakovat.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Nepropadejte panice. Domácí práce potřebují jedinou věc: systém!Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

FLY – Konečně se měj ráda!

Když nedokážete program udržení domácnosti nastavit samy, může vám pomoct například Fly Lady. Jde o systém údržby domácnosti, za kterým stojí Američanka Marla Cilley, která se v roce 1999 rozhodla pomoct sobě i ostatním hospodyňkám. Fly neznamená – lítej po bytě s hadrem jako šílená, ale Finally Love Yourself – konečně se měj ráda.

Celý systém (nic vás nestojí) je založen právě na pravidelně se opakujících, jednoduchých a krátkých krocích (maximálně 15 minut), které vám mají pomoci zvládnout chod domácnosti a udržet ho už provždy v pevných otěžích.

Podle Marly Cilley byste si měly domov rozdělit do pěti zón. Předsíň, vchod, zádveří a jídelna jsou první zónou, kuchyně, spíž a prádelna druhou, koupelna a WC, dětský pokoj a další místnost v bytě (pracovna, dílna) třetí, ložnice a šatník čtvrtou a obývák pátou zónou. Každé z místností věnujete zvýšenou pozornost jeden týden v měsíci.

Pak si zajedete rutinu. Tou může být každodenní (nádobí, úklid kuchyně), týdenní (plánování jídelníčku, placení složenek, vyhození letáků a podobných papírů) nebo měsíční (hlubší úklid podle jednotlivých zón).

Stereotyp? Žádoucí!

Cílem je vnést do své péče o domácnost jistý stereotyp. Takhle by měl vypadat jeden týden v praxi:

  • Pondělí - hodina většího úklidu
  • Úterý - plánovat jídelníček a objednat potraviny nebo jet na větší nákup a dodělat resty (objednat se k lékaři)
  • Středa - boj s prokrastinací (děláte věci, do kterých se vám jindy nechce – třeba úklid knihovny)
  • Čtvrtek - dotáhnout to, co máte rozdělané (návštěva úřadů, čistírny...)
  • Pátek - prohlédnutí kabelky a vyhození věcí, které tam nepatří, totéž s autem

Každý měsíc byste si měly osvojit jeden nový návyk – třeba stlát každé ráno postele, 15 minut denně věnovat „debordelizaci" (rychlé, ale důkladné čistce, která má za úkol odstranit z bytu krámy), plánovat si menu na další dny a podobně.

A den se naučíte končit a začínat zažitou tradicí. Tedy: večer si na konkrétní místo připravíte klíče od bytu i auta, peněženku a mobil, dětem i sobě nachystáte oblečení, projdete si diář, vyleštíte dřez, bleskově sklidíte věci z povrchu nábytku a pustíte myčku. Ráno vás přivítá čistá a uklizená kuchyň, takže stačí vyskládat myčku, pustit pračku a připomenout si, co budete vařit k večeři (a případně vyndat suroviny z mrazáku).

Nestanou se z vás roboti a vaše domácnost se nejspíš nebude 24 hodin denně dokonale lesknout, ale nejspíš získáte pocit, že máte věci pevně ve svých rukou.

A to za to stojí, nemyslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám