Hlavní obsah

Bílkový dort se šlehačkou bez mouky

Hodnocení:
(118)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

V začínajícím letním počasí si určitě pochutnáte na tomhle skvělém dortu z bílkového těsta, šlehačky a čerstvého ovoce. Jako jeho velké plus můžete brát i fakt, že v něm není ani špetka mouky!

Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 6 ks bílku
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • sůl
Krém
  • 50 g nastrouhané hořké čokolády 65%
  • 300 ml 33% smetany ke šlehání
  • 20 ml limetkové šťávy
  • ovoce
  • kůra z poloviny limetky
Článek

Postup

Krok 1: Vajíčka vyndejte z lednice a nechte je zahřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 150 stupňů Celsia, aby byla ve chvíli, kdy do ní budete dávat bezé pláty, vyhřátá. Dva plechy vyložte pečicím papírem, na který si obyčejnou tužkou nakreslete celkem čtyři kruhy o průměru 22 centimetrů.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Vajíčka oddělte na žloutky a bílky – dnes budeme potřebovat jen druhé jmenované. K bílkům přidejte lžičku škrobu a špetku soli a vyšlehejte z nich sníh, do kterého postupně zašlehejte cukr, až vznikne dokonale tuhá a jasně bílá hmota. Do té nakonec opatrně vmíchejte namleté mandle. Bezé rozdělte na 4 stejně velké části a ty rovnoměrně rozetřete na předkreslené kruhy.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Plechy vložte klidně zároveň do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Po uplynutí doby pečení troubu pootevřete a bezé v ní nechte vychladnout.

Krok 4: Mezitím si připravte šlehačkový krém – vychlazenou šlehačku vyšlehejte dotuha a až na závěr do ní vmíchejte nastrouhanou limetkovou kůru a vymačkanou limetkovou šťávu. Čokoládu rozpusťte nebo nastrouhejte a začněte vrstvit: dospodu přijde plát bezé, na něj čtvrtina šlehačky a pár „cákanců“ nebo lžic strouhané čokolády. Postup ještě třikrát opakujte – úplně navrch přijde poslední čtvrtina limetkové šlehačky.

Krok 5: Nakonec na dort poskládejte připravené ovoce, dozdobte zbytkem čokolády a nechte ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!

Foto: Jakub Jurdič
Foto: Jakub Jurdič

A jaký koláč máte u vás doma nejraději vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek