Hlavní obsah
3,4
(126)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Zima je stejně jako podzim tradiční sezona zejména pro jablka a hrušky. Vyzkoušejte proto i tenhle jednoduchý koláč s karamelovou omáčkou! Je opravdu jednoduchý, a přitom tak dobrý!

40 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 2 lžíce cukru krupice
Náplň
  • 4 ks hrušek
  • 40 g másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • 2 lžíce rumu
Karamelová omáčka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 130 g cukru krupice
Na podsypání
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou těsta. Povolené máslo dejte spolu se žloutkem, cukrem a hladkou moukou do mísy nebo na pracovní plochu a rukama vypracujte hladké jednolité těsto. To zabalte do většího kousku potravinové fólie (později na ní můžete těsto vyválet) a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Mezitím zapněte troubu na 175 stupňů Celsia a připravte si hrušky. Ty oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké podélné plátky. Pokud máte hrušky větší, koláč bude vypadat o to lépe. Odpočaté těsto vyválejte (ideálně na zmiňované potravinové fólii, bude se vám lépe přenášet do koláčové formy) na plát tenký asi 3 milimetry, urovnejte ho do formy a propíchejte ho vidličkou.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Na dno koláče naskládejte vedle sebe dokola plátky hrušek tak, jak to vidíte na fotkách. Pak ovoce pokapejte rozpuštěným máslem, posypte třtinovým cukrem a dejte na 40 minut péct do trouby.

04.

Než se upeče, připravte si karamelovou omáčku. Na pánvi nasucho rozpusťte cukr do zlatohněda a postupně do něj přilévejte za stálého míchání smetanu, jedině tak bude omáčka hladká. Pak ji nechte vychladnout.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

05.

Meruňkový džem zahřejte v mikrovlnce (bude se lépe roztírat), smíchejte s rumem nebo pálenkou a upečený koláč jím potřete. Troubu roztopte na 200 stupňů (nebo přepněte na program gril) a koláč do ní ještě na 5–8 minut vložte, aby se džem zapekl do hrušek. Pozor ale, gril je někdy pěkně rychlý a koláč spálí, takže ho radši celou dobu hlídejte! :-)

Hotový koláč podávejte pokapaný karamelovou omáčkou. Neodoláte!

Reklama

Související témata:

Načítám