Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Panna cotta patří k nejjednodušším dezertům, jaké můžete udělat, a kdo ji ochutnal, vám potvrdí, že chuťově je to absolutní špička. Proč ji tedy pro jednou nevyzkoušet v kokosové variantě s ananasem?

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Panna cotta
  • 250 ml smetany ke šlehání
    7
  • 250 ml kokosového mléka
  • 6 ks želatiny
  • 50 g cukru krupice
Ananasové pyré
  • 350 g kompotovaného ananasu
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
Kokosové tyčinky
  • 1 ks vejce
    3
  • 100 g kokosu
  • 40 g cukru
  • 50 ml mléka
    7
Na ozdobení
  • 2 snítky máty
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Panna cottu je potřeba připravit aspoň 2–3 hodiny předem, protože musí ztuhnout, ideální je ale pustit se do ní o den dřív, abyste měli jistotu, že se vám při vyndávání ze skleniček nerozteče. A ještě jedno varování tu máme: při výběru kokosového mléka nešetřete a zajděte si do obchodu se zdravou výživou nebo biopotravinami, některá levná kokosová mléka jsou spíš voda, která kokosem snad ani nevoní.

02.

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte je nabobtnat. Smetanu nalijte spolu s kokosovým mlékem do kastrolku a zahřejte, nesmí však přejít varem! Přidejte cukr, který nechte rozpustit, a nakonec i nabobtnalou želatinu. Směs (která ani za mák nezměnila konzistenci :-)) nalijte do formiček nebo malých skleniček či šálků, nechte vychladnout a uložte ztuhnout do lednice, v zimě je tuhnutí rychlejší – panna cottu můžete dát v podstatě hned za okno (pozor ale, aby nepřemrzla!).

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Do hrnce nalijte kompot i s vodou, přidejte zázvor a muškátový oříšek (pozor, zázvor se přes noc rozleží, a pokud ho dáte moc, bude na druhý den pyré pikantní, a to už nemusí každému vyhovovat) a vše svařte. Pak ovoce rozmixujte dohladka. Škrob rozmíchejte s troškou vody, přidejte do rozmixovaného ananasu, ještě jednou krátce přiveďte k varu a nechte vychladnout.

04.

Než omáčka vychladne, pusťte se do kokosových tyčinek. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Vajíčko vyšlehejte v míse s cukrem a vmíchejte do něj strouhaný kokos. Pokud by těsto bylo příliš tuhé (drobilo by se), přidejte trochu mléka, záleží na velikosti vejce. V našem případě to bylo asi 50 ml. Kokosové těsto rozprostřete do malé, ideálně hranaté zapékací misky vyložené pečicím papírem – vrstva těsta by měla být asi 1,5–2 cm – a dejte péct asi na 30 minut do trouby. Upečené těsto nechte vychladnout a nakrájejte na špalíčky.

05.

Ztuhlou panna cottu podávejte přelitou ananasovým pyré a ozdobenou lístečky máty, na talířku by neměly chybět ani kokosové tyčinky!

Související témata:

Načítám