Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ten, kdo má rád sladké i jako hlavní chod, si dnes rozhodně přijde na své! Upekli jsme skvělou žemlovku, a když si ji ukrojíte trochu větší kousek, můžete si ji klidně dát místo oběda či večeře!

40 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu
  • 1 balení světlého toastového chleba
  • 500 ml mléka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 4 ks vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 4 ks jablek
  • 80 g rozinek
Na vymazání
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Celá vejce vyšlehejte s cukrem v jemnou pěnu. Přidejte skořici, asi čtvrt lžičky nastrouhaného muškátového oříšku a kondenzované i normální mléko.

02.

Toastový chléb nakrájejte na kostky, dejte do misky a smíchejte s rozinkami. Celou směs zalijte mléčnou směsí a počkejte, dokud se pečivo krásně nenasákne.

03.

Během toho, co směs bobtná, oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky.

04.

Zapékací mísu o velikosti 20 x 30 cm vymažte máslem, vložte do ní namočený chléb, umačkejte a zasypte jablky. Dejte péct do předehřáté trouby na 175 °C na 35 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Zatímco se žemlovka peče, připravte si omáčku. 2/3 vody vlijte do hrnce, přisypte cukr, vložte máslo a přiveďte k varu. Zbytek vody smíchejte s moukou a skořicí a vytvořte jemnou kašičku, kterou vlijte do vroucí vody. Promíchejte a minutu nechte provařit.

06.

Hotovou žemlovku nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na kostky a jednotlivé porce polijte teplou omáčkou.

Související témata:

Načítám