Hlavní obsah

Bezlepkový švestkový koláč

Hodnocení:
(29)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Větve švestek už se prohýbají pod modravou náloží sladkých plodů a vy určitě přemýšlíte jen nad jediným: jaký koláč z nich upečete. Nebojte se nových receptů a zkuste tenhle bezlepkový skvost od Diany!

Ingredience pro:
1 koláč
Těsto na formu o průměru 26 cm
  • 3 vejce
  • 60 g másla
  • 120 g kukuřičné mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • vanilkový cukr
  • 200 g zakysané smetany
  • 12 švestek
Na vysypání formy
  • máslo
  • hrubá mouka
Článek

Postup

Krok 1: Všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud máte přírodní vanilkový extrakt a cukr, tím lépe pro vás. Mletou vanilku získáte jednoduše. Schovejte si nějaký starý mlýnek na koření, nakrájejte vanilkový lusk na malé kousky a v případě potřeby při jakémkoliv pečení prostě trochu vanilky namelte. Je to mnohem lepší, než umělý vanilínový extrakt nebo cukr, a i na chuti a vůni to bude znát!

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte kouskem másla a vysypte moukou. Troubu zapněte na 175 stupňů.

Krok 3: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte vejce, vždy je šlehejte asi minutu či dvě.Pokud by vejce byla studená, právě vyndaná z lednice, máslo se vám zpět srazí, takže pozor na to! Do vzniklého základu na těsto všlehejte vanilkový extrakt a nakonec na střídačku přidávejte i zakysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte pokrájené švestky.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Těsto nalijte do připravené formy, navrch namelte ještě trochu vanilky (nebo posypte vanilkovým, ne vanilínovým! cukrem) a pečte asi 25 minut dozlatova.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek