Hlavní obsah

Kynuté lívance nasladko i naslano

Hodnocení:
(15)
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Poslední letošní díl inspirace od food blogerů je samozřejmě ve znamení silvestrovských oslav. Chlebíčky ale nečekejte, holky z Bifé vám totiž ukážou originálnější „podklad“ pod různé dobroty – lívance!

Ingredience pro:
10 kusů
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 0.3 kostky droždí
  • cukr moučka
  • sůl
  • stolní olej
Na celerovou remuládu
  • 1/4 celeru
  • 1 mrkev
  • 1/2 citronu
  • majonéza
  • plnotučná hořčice
  • sůl
  • pepř
  • pomeranč
Na karamelizovanou cibulku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • plnotučná hořčice
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • sýr s modrou plísní
  • 1 hruška
Na sladké lívance
  • povidla
  • skořicový cukr
  • mandle
Článek

Krok 1: Nejprve si připravte kvásek: do hrníčku ve vodní lázni rozdrobte droždí a smíchejte se lžičkou mouky, trochou teplého mléka a lžičkou cukru. Díky vodní lázni kvásek vyběhne během chvilky a můžete ho rovnou použít.

Krok 2: Mouku smíchejte s kváskem, špetkou soli, vajíčkem a zbylým mlékem na řidší těsto (v případě potřeby přidejte mléko nebo mouku), které nechte na teplém místě asi půl hodiny vykynout.

Foto: Eva Malúšová

Krok 3: Poté smažte malé lívanečky.

Foto: Eva Malúšová

Krok 4: Mezitím si připravte obložení: celer a mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s citronovou šťávou, majolkou a hořčicí.

Foto: Eva Malúšová

Krok 5: Osolte a opepřete až těsně před podáváním, aby zelenina nepouštěla vodu. Na lívanečcích zdobte plátkem pomeranče.

Foto: Eva Malúšová

Krok 6: Cibuli nakrájejte na plátky, nechte změknout na dostatečném množství oleje a zasypte cukrem. Počkejte, až cukr zkaramelizuje, a dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Na lívanečcích podávejte s plátkem hrušky a kouskem sýra s modrou plísní.

Foto: Eva Malúšová

Cibuli nechte zesklovatět, poté zasypte cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem

Krok 7: Sladkou verzi namažte švestkovými povidly, posypte skořicovým cukrem a ozdobte mandličkami. Lívance chutnají stejně dobře teplé jako studené.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek