Hlavní obsah

Slaná trhací buchta s česnekem a bylinkami

Hodnocení:
(348)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Když potřebuju pohostit partu přátel, ale nechci strávit celý večer v kuchyni, uvařím dopředu kotel husté polévky. A když se chci vytáhnout, upeču jako přílohu tuhle slanou trhací buchtu. Úspěch má vždy – je vláčná a voní po česneku. Bylinky doladí chuť podle vašich představ, já mám nejraději kombinaci oregana a petrželky, výborný je ale i rozmarýn, šalvěj a můžete zkusit i medvědí česnek.

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 220 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička soli
Na náplň
  • 30 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
  • 50 g krájené anglické slaniny
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve udělejte kvásek. Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 15 minut vzejít. Máslo rozpusťte a nechte trochu zchladnout.

Krok 2: Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl, vejce, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a vypracujte hladké a pružné těsto. Hněťte alespoň deset minut – zpočátku bude těsto vypadat, že v něm chybí mouka, časem se ale krásně spojí a přestane se lepit na stěny mísy. Ze zadělaného těsta udělejte bochánek, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi 50 minut kynout.

Krok 3: Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Máslo rozpusťte a anglickou slaninu nakrájejte na velmi jemné kostičky. K máslu prolisujte česnek, přidejte najemno nasekané bylinky, slaninu a sůl.

Krok 4: Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 stupňů. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vyválejte na tenčí placku a po celém povrchu ji potřete připravenou náplní. Pak placku podélně nakrájejte na pruhy široké jako kratší strana formy. Pruhy naskládejte na sebe a příčně je rozkrájejte na obdélníky. Ty vkládejte do formy nastojato za sebe – povede vás fotografie.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Hotový chlebíček nechte chvíli zchladnout ve formě, poté vyjměte a nechte dál chladit na mřížce.

Tip: Podávejte jako přílohu k husté polévce nebo zabalte s sebou jako originální svačinu na výlet.

Máte rádi kynuté těsto naslano? Vyzkoušejte vynikající kynuté brynzové koláče z bramborového těsta. Senzační jsou i česnekoví šneci z kynutého těsta nebo kynuté lívance nasladko i naslano.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.