Hlavní obsah
3,5
(154)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Mouka, voda, sůl, droždí a olivový olej. Na klasickou italskou focacciu si vystačíte s těmito 5 surovinami. Můžete ji však ještě obohatit. Stačí pokrájet všelijakou zeleninu, olivy a bylinky, do zdobení zapojit i děti a upéct si tuhle rozkvetlou placku připomínající pizzu.

25 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 kusy
Základní těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 350 ml vlažné vody
  • 1 balení sušeného droždí
  • 2,5 lžičky soli
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
Na dochucení a ozdobu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 6 ks sušených rajčat
  • 1 hrnek rajčat
  • 1/2 hrnku oliv černých
  • 1 ks paprik
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 1/2 hrnku ořechů a semínek
  • 5 ks ančoviček
  • 50 g sýra
Článek

Postup

01.

Droždí (sáček sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého) rozmíchejte ve vlažné vodě. Vlijte k mouce se solí a asi 5 minut rukama nebo v robotu hněťte, až vznikne hladké a poměrně nelepivé těsto.

Foto: Marianna Bartková

Focacciu připravíte z čerstvého i sušeného droždíFoto: Marianna Bartková

02.

Bylinky a další ingredience můžete buď vmíchat přímo do těsta, nebo s nimi focacciu jen ozdobit. My jsme připravili obě verze. Do části jsme vmíchali nasekaná sušená rajčata, čerstvý rozmarýn a černé olivy a druhou nechali čistou.

Foto: Marianna Bartková

Sušená rajčata, olivy a rozmarýn zamíchejte přímo do těsta, nebo s nimi placky jen posypejteFoto: Marianna Bartková

03.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple (třeba ve vypnuté troubě) kynout 1–1,5 hodiny.

Foto: Marianna Bartková

Těsto můžete nechat kynout až 2 hodinyFoto: Marianna Bartková

04.

Dva plechy vyložte pečicím papírem a ten pořádně pokapejte olivovým olejem. Z těsta vytvořte placky a ty také hojně zalijte olejem. Pro tenčí a křupavější focacciu je udělejte asi centimetr vysoké, pro vláčnější o něco silnější.

Foto: Marianna Bartková

Pak už ho jen rukama roztáhněte spolu s olivovým olejem na plackuFoto: Marianna Bartková

05.

Teď už se pusťte do zdobení. Na rozkvetlou focacciu se hodí jarní cibulka (podélně rozpůlená), pažitka či zelená paprika na stonky, rajčátka, olivy, papriky a červená cibule na květy a bylinky (petržel, libeček, tymián, rozmarýn, bazalka) na listy a trávu. Přidat můžete semínka (sezam, len, slunečnice, tykev), oříšky, sušená rajčata, ančovičky, kostičky sýru, plátky hub a další.

Foto: Marianna Bartková

Do zdobení klidně zapojte i dětiFoto: Marianna Bartková

06.

Na závěr posypejte hrubou solí, případně pokapejte dalším olejem. My dozdobili i druhou focacciu: půlkami oliv, cherry rajčaty a bylinkami.

Foto: Marianna Bartková

Tradičně se do těsta dělají prsty důlky, do kterých se lije olivový olejFoto: Marianna Bartková

07.

Nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 15 až 25 minut dozlatova.

Foto: Marianna Bartková

Rozkvetlá focaccia je skvělým pohoštěním na večírky a oslavyFoto: Marianna Bartková

08.

Focacciu servírujte teplou či studenou pokrájenou na kousky. Italové si ji máčejí do kvalitního olivového oleje.

Foto: Marianna Bartková

Ale i takováto jednoduchá placka plná dobrých ingrediencí potěší nejednoho gurmána!Foto: Marianna Bartková

Focaccia je skvělá i k hustým zeleninovým polévkám nebo jen tak k vínu.

Načítám