Hlavní obsah

Italská focaccia s rozmarýnem a rajčaty

Hodnocení:
(150)
Foto: Marianna Bartková
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Mouka, voda, sůl, droždí a olivový olej. Na klasickou italskou focacciu si vystačíte s těmito 5 surovinami, ale může být ještě o hodně zábavnější! Stačí pokrájet všelijakou zeleninu, olivy a bylinky, do zdobení zapojit i děti a místo chleba si upéct tuhle rozkvetlou placku připomínající pizzu.

Ingredience pro:
2 kusy
Na základní těsto (droždí můžete dát 1/2 kostky čerstvého)
  • 500 g hladké mouky
  • 350 ml vlažné vody
  • 1 balení sušeného droždí
  • 2.5 lžičky soli
  • extra panenský olivový olej
Čím můžete dochutit a ozdobit
  • čerstvý rozmarýn
  • sušená rajčata
  • rajčata
  • olivy
  • barevné papriky
  • jarní cibulka
  • čerstvé bylinky
  • ořechy a semínka
  • ančovička
  • sýr
Článek

Postup

Krok 1: Droždí (sáček sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého) rozmíchejte ve vlažné vodě. Vlijte k mouce se solí a asi 5 minut rukama nebo v robotu hněťte, až vznikne hladké a poměrně nelepivé těsto.

Foto: Marianna Bartková

Focacciu připravíte z čerstvého i sušeného droždí

Krok 2: Bylinky a další ingredience můžete buď vmíchat přímo do těsta, nebo s nimi focacciu jen ozdobit. Já mám radši první verzi, protože suroviny jsou rovnoměrněji rozprostřené, ale druhá je upřímně zase mnohem efektnější. Proto jsem těsto rozdělila na půl a do části vmíchala nasekaná sušená rajčata, čerstvý rozmarýn a černé olivy a druhou nechala čistou.

Foto: Marianna Bartková

Sušená rajčata, olivy a rozmarýn zamíchejte přímo do těsta, nebo s nimi placky jen posypejte

Krok 3: Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple (třeba ve vypnuté troubě) kynout 1–1,5 hodiny.

Foto: Marianna Bartková

Těsto můžete nechat kynout až 2 hodiny

Krok 4: Dva plechy vyložte pečicím papírem a ten pořádně pokapejte olivovým olejem. Z těsta vytvořte placky a ty také hojně zalijte olejem. Pro tenčí a křupavější focacciu je udělejte asi centimetr vysoké, pro vláčnější o něco silnější.

Foto: Marianna Bartková

Pak už ho jen rukama roztáhněte spolu s olivovým olejem na placku

Krok 5: Teď už se pusťte do zdobení. Na rozkvetlou focacciu se hodí jarní cibulka (podélně rozpůlená), pažitka či zelená paprika na stonky, rajčátka, olivy, papriky a červená cibule na květy a bylinky (petržel, libeček, tymián, rozmarýn, bazalka) na listy a trávu. Přidat můžete semínka (sezam, len, slunečnice, tykev), oříšky, sušená rajčata, ančovičky, kostičky sýru, plátky hub a další.

Foto: Marianna Bartková

Do zdobení klidně zapojte i děti

Krok 6: Na závěr posypejte hrubou solí, případně pokapejte dalším olejem. Já dozdobila i druhou focacciu: půlkami oliv a cherry rajčat a bylinkami.

Foto: Marianna Bartková

Tradičně se do těsta dělají prsty důlky, do kterých se lije olivový olej

Krok 7: Nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 15 až 25 minut dozlatova.

Foto: Marianna Bartková

Rozkvetlá focaccia je skvělým pohoštěním na večírky a oslavy

Krok 8: Focacciu servírujte teplou či studenou pokrájenou na kousky. Italové si ji máčejí do kvalitního olivového oleje.

Foto: Marianna Bartková

Ale i takováto jednoduchá placka plná dobrých ingrediencí potěší nejednoho gurmána!

Focaccia je skvělá i k hustým zeleninovým polévkám nebo jen tak k vínu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek