Hlavní obsah

Slaný koláč s olivami a karamelizovanou cibulkou

Hodnocení:
(50)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Olivy. Kdekdo je nemůže ani cítit, leckdo se k nim „projedl“ až v dospělosti, a spousta lidí je naopak miluje bez výhrad. Zbožňujete je? Upečte si s nimi koláč!

Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 225 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 175 ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje
Na cibuli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 500 g červené cibule
  • 1/2 lžičky skořice
  • rozmarýn
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
Na dokončení
  • 150 g černých oliv bez pecky
  • 150 g balkánského sýru
Článek

Postup

Krok 1: Droždí rozdrobte do teplé vody a spolu s olejem, moukou a solí vypracujte řidší lepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte v teple asi 40 minut vykynout.

Krok 2: Mezitím se pusťte do cibulky: nakrájejte ji na proužky a za občasného míchání ji na rozehřátém oleji nechte změknout. Po asi 15 minutách opékání ji posypejte cukrem, skořicí a rozmarýnem nebo tymiánem a nechte zkaramelizovat. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a balzámovým octem. Pokud by se vám směs zdála příliš suchá, podlijte troškou vody a nechte dodusit.

Krok 3: Těsto rozetřete v tenké vrstvě na pomaštěný plech (nejlépe to jde namočenými dlaněmi), poklaďte cibulkou a posypejte sýrem a nakrájenými olivami. Pečte při 200 °C 10 až 15 minut dozlatova.

Také milujete slané koláče? Na další tipy s čím je připravit, se podívejte v našem souboji receptů.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama