Hlavní obsah
3,5
(36)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tento půvabný recept je pro kuchyňské „hračičky“. Koblížky mohou tvarem někomu připomínat klubko příze, jiným díky cukrovému poprašku sněhové koule. Ačkoliv nemá jednoduché těsto příliš výraznou chuť, má spoustu záhybů a kliček, a když ho pomalu usmažíte a opravdu hustě pocukrujete, sklidíte spoustu pochval.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • 600 ml oleje
  • 4 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Příprava těsta je opravdu jednoduchá: do mísy robota prosejte mouku, přidejte špetku soli, povolené máslo, vejce, žloutky, smetanu a rum a vypracujte pevnější pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu hodinu odležet.

Tip: Recept pochází z Německa a tam do těsta přidávají místo rumu pálenku Kirsch. Když ji máte, můžete ji použít, s rumem ale recept funguje stejně dobře.

02.

V menším rendlíku rozehřejte opravdu vysokou vrstvu oleje, koule musejí při smažení v tuku plavat. Olej rozpalte na teplotu asi 170 °C, to znamená, že nepoužijete plný výkon hořáku. Olej musí být horký tak, aby se těsto smažilo zvolna, jenom tak se dostatečně propeče i uvnitř bez toho, aby se povrch spálil.

03.

Z odleželého těsta odeberte kousek o velikosti pingpongového míčku a rozválejte ho na tenčí placku.

Foto: Tomáš Rubín

Ostrým nožem udělejte do placky několik rovnoběžných zářezůFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na prsty naberte každý druhý proužek a těsto nadzvedněteFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Druhou rukou uchopte zbylé proužky těsta a rychle a volně je prohoďte s prvními podobným pohybem, jako když děláte kouli ze sněhu. Zní to složitě, ale jakmile budete mít těsto v ruce, bude vám to jasné. Jde o to, aby vzniklo klubko, které pak nijak neuplácávejte, proužky těsta by přes sebe měly v kouli jen tak ležetFoto: Tomáš Rubín

04.

Klubko z těsta nechte opravdu volné, jenom tak se dokonale prosmaží i vnitřek. Při smažení proužky nabydou a utěsní se.

Foto: Tomáš Rubín

Kouli opatrně položte do kovového sítka a ponořte do rozpáleného oleje. Po chvíli koule zpevní a tvar si udrží a vy můžete sítko vyndat. Zvolna smažte 5 nebo 6 minut, při smažení občas kouli obraťte, aby se osmažila rovnoměrně ze všech stran. Takhle zpracujte i zbylé těstoFoto: Tomáš Rubín

05.

Osmažené koule odložte na chvíli na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk, a ještě za tepla posypejte moučkovým cukrem. A právě ještě teplé chutnají zdaleka nejlépe.

Smažené dezerty k masopustnímu období patří, když ale dáváte přednost zdravější kuchyni, upečte třeba vláčný čokoládový koláč s řepou.

Reklama

Související témata:

Načítám