Hlavní obsah
3,9
(39)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Smažený květák je jídlo, které rodinu vždy potěší, obalovat ale horu nepravidelných růžiček není nijak zábavná práce. Když je ponoříte do hustějšího pivního těstíčka, budou po usmažení minimálně stejně tak chutné, a vy navíc ušetříte spoustu času.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks květáku
  • 2 ks vejce
  • 200 ml světlého piva
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 300 ml oleje
Článek

Postup

01.

Květák omyjte a rozeberte na růžičky, ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Řádně ji osolte, přidejte citronovou šťávu a vsypejte růžičky květáku. Povařte 3 až 4 minuty (podle velikosti růžiček), až květák částečně změkne, poté ho sceďte a propláchněte studenou vodou.

Tip: Květák při vaření nepřikrývejte pokličkou. Obsahuje sirné látky, které by měly při vaření unikat, jeho chuť pak bude jemnější.

02.

Na těstíčko oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Žloutky také s citem osolte, přidejte k nim pivo a dobře prošlehejte. Poté postupně přisypejte ke žloutkové směsi mouku a vymíchejte hustější těstíčko. Nakonec ještě lžící zapracujte bílkový sníh, který těstíčko krásně nadlehčí.

03.

V kastrolu se silnějším dnem rozehřejte 2 až 3 cm vrstvu oleje na vyšší (ne však nejvyšší, stupeň 7 z 10) teplotu. Růžičky květáku obalujte v připraveném těstíčku, vkládejte do rozpáleného oleje a osmažte ze všech stran dozlatova.

04.

Osmažené kousky nechte chvíli položené na papírovém ubrousku, který odsaje přebytečný tuk, a podávejte horké, třeba s domácí tatarskou omáčkou.

A nezapomínejte na brokolici! Dodá tělu spoustu zdraví prospěšných látek a dobře připravená je i nesmírně chutná. Zkuste ji v krémové polévce, přidejte ji na smetanový quiche nebo do zeleninové pánve s uzeným tofu.

Reklama

Související témata:

Načítám