Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Středně velký květák omyjte, rozeberte na růžičky a po částech rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou drť, která připomíná rýži.
02.
Rozmixovaný květák nasypejte na připravený plech a rozprostřete do stejnoměrné vrstvy. Lehounce zakápněte olejem (já používám olej ve spreji) a krátce předpečte, postačí 10–15 minut. Květák se tak zbaví přebytečné vody, částečně změkne a zvýrazní se jeho chuť. V průběhu pečení občas promíchejte, a když začne na okrajích plechu lehce zlátnout, máte hotovo. Vyjměte ho z trouby a nechte chvíli zchladnout, troubu můžete nechat zapnutou.
Tip: Aby trouba neběžela naprázdno, můžete ke květáku na začátku pečení vložit plech se zeleninou, poslouží vám jako příloha. Nebo přidejte červenou řepu zabalenou do alobalu, bude z ní skvělá pomazánka.
03.
V mezičase nastrouhejte najemno sýr do velké mísy. Přidejte k němu předpečený květák, vejce, koření a špetku soli – počítejte s tím, že recept obsahuje poměrně slaný sýr. Lžící promíchejte do vlhké soudržné hmoty.
Tip: Koření zvolte podle své chuti – přidat můžete mletou papriku (i uzenou), kmín, česnekový prášek, chilli, zázvor, různé směsi kari nebo čerstvou petrželku – placičky budou pokaždé jiné a vždy dobré.
04.
Plech vyložte čistým papírem na pečení a pomocí ubrousku ho velmi lehce potřete olejem. Velkou lžící odebírejte hromádky květákového těstíčka a přímo na plechu pomocí ní formujte hezké placičky vysoké asi 1 cm. Jde to lehce, hmota je soudržná. Povrch potřete kapkou oleje a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 15 minut – placičky zpevní a začnou zespodu zlátnout. Otočte je na druhou stranu a už jenom krátce dopečte do barvy (postačí asi 5 minut).
05.
Placičky podávejte s dipem: ten nejjednodušší vytvoříte z hustého bílého jogurtu a dalších surovin v receptu.
Lehký bylinkový dip z bílého jogurtu je skvělý, nemusíte se ale omezit jenom na něj. K placičkám se hodí také třeba dip z pečených paprik, cibulová marmeláda a samozřejmě nepřekonatelná domácí tatarka.