Hlavní obsah
3,0
(125)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Obejdete se bez mouky a bez smažení, postačí vám jenom tři základní ingredience (plus koření a kapka oleje), a stejně za chvíli vytáhnete z trouby skvělé a nadýchané květákové placičky. Dejte si je se salátem jako lehkou večeři nebo je podávejte s hravými dipy jako pohoštění na party.

15 min.
Příprava
15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Budete potřebovat
  • 1 květák
  • 100 g sýru parmazánového typu
  • 3 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 špetka bílého pepře
  • 1/2 lžičky soli
Na bylinkový dip
  • 1 kelímek hustého bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Středně velký květák omyjte, rozeberte na růžičky a po částech rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou drť, která připomíná rýži.

02.

Rozmixovaný květák nasypejte na připravený plech a rozprostřete do stejnoměrné vrstvy. Lehounce zakápněte olejem (já používám olej ve spreji) a krátce předpečte, postačí 10–15 minut. Květák se tak zbaví přebytečné vody, částečně změkne a zvýrazní se jeho chuť. V průběhu pečení občas promíchejte, a když začne na okrajích plechu lehce zlátnout, máte hotovo. Vyjměte ho z trouby a nechte chvíli zchladnout, troubu můžete nechat zapnutou.

Tip: Aby trouba neběžela naprázdno, můžete ke květáku na začátku pečení vložit plech se zeleninou, poslouží vám jako příloha. Nebo přidejte červenou řepu zabalenou do alobalu, bude z ní skvělá pomazánka.

03.

V mezičase nastrouhejte najemno sýr do velké mísy. Přidejte k němu předpečený květák, vejce, koření a špetku soli – počítejte s tím, že recept obsahuje poměrně slaný sýr. Lžící promíchejte do vlhké soudržné hmoty.

Tip: Koření zvolte podle své chuti – přidat můžete mletou papriku (i uzenou), kmín, česnekový prášek, chilli, zázvor, různé směsi kari nebo čerstvou petrželku – placičky budou pokaždé jiné a vždy dobré.

04.

Plech vyložte čistým papírem na pečení a pomocí ubrousku ho velmi lehce potřete olejem. Velkou lžící odebírejte hromádky květákového těstíčka a přímo na plechu pomocí ní formujte hezké placičky vysoké asi 1 cm. Jde to lehce, hmota je soudržná. Povrch potřete kapkou oleje a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 15 minut – placičky zpevní a začnou zespodu zlátnout. Otočte je na druhou stranu a už jenom krátce dopečte do barvy (postačí asi 5 minut).

05.

Placičky podávejte s dipem: ten nejjednodušší vytvoříte z hustého bílého jogurtu a dalších surovin v receptu.

Lehký bylinkový dip z bílého jogurtu je skvělý, nemusíte se ale omezit jenom na něj. K placičkám se hodí také třeba dip z pečených paprik, cibulová marmeláda a samozřejmě nepřekonatelná domácí tatarka.

Reklama

Související témata: