Hlavní obsah

Křehký smetanový quiche se šunkou a brokolicí

Hodnocení:
(88)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Tento recept na slaný koláč quiche je univerzální a dá se připravit na nespočet způsobů. Spojení křehkého máslového korpusu a jemné smetanové náplně vám bude určitě chutnat. Dáte si?

Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Na křehký korpus
  • 110 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
Na náplň
  • 1/2 brokolice
  • 100 g šunky
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce
  • 50 g strouhané mozzarelly
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 2 špetky soli
Článek

Postup

Krok 1: Nakrájené studené máslo, hladkou mouku, žloutek a sůl vypracujte ideálně hnětacím hákem v robotu v hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici asi 60 minut odpočívat.

Krok 2: Odpočinuté těsto pak vyválejte do kruhu a pomocí válečku ho přeneste do kulaté koláčové formy – není ji třeba vymazávat. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou a přečnívající okraje odřízněte.

Krok 3: Na těsto položte pečicí papír a na něj vysypejte vrstvu syrových fazolí, hrachu nebo rýže (ty slouží jen jako zátěž, aby se těsto při předpékání nezdeformovalo). Pečte 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 190 stupňů. Poté odstraňte pečicí papír i zátěž.

Krok 4: Zatímco se těsto peče, rozeberte brokolici na malé růžičky a uvařte je v osolené vodě do poloměkka, pak ji slijte. Šunku nakrájejte na kostičky. 

Krok 5: Smetanu rozšlehejte s vejci, osolte a opepřete. Na předpečené těsto poklaďte brokolici a šunku, vše zalijte smetanovou směsí a posypejte strouhanou mozzarellou

Krok 6: Quiche pečte při 180 stupních, dokud směs neztuhne a nezačne zlátnout – trvá to asi 20 až 30 minut. Pak ho nechte trochu zchladnout a nakrájejte. 

Foto: Svatava Vašková

Dobrou chuť!

Lákají vás quiche a slané koláče a jejich úžasně nekonečné obměny? Naučte se základní křehké těsto na slaný koláč. A jestli se nechcete párat s moukou, dělejte slané koláče z listového těsta!

ynezorPumanzeSaNyknalC
27. 7. 2021

Reklama

Sdílejte článek