Hlavní obsah

Zeleninová pánev s uzeným tofu

Hodnocení:
(49)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Tahle zeleninová pánev patří mezi mé nejoblíbenější zdravé a veganské recepty. Líbí se mi, jak vypadá (připomíná mi cestu lesem), na stole je do dvaceti minut a chutná opravdu skvěle. Je to i díky houbám shitake, které jí dodávají chuť.

Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 3 houby shitake
  • 100 g uzeného tofu
  • 1 cibule
  • 120 g brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 lžíce škrobu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Houby opatrně očistěte vlhkým ubrouskem, odřízněte třeň neboli nohu (je příliš tvrdá) a nakrájejte je na plátky silné asi 0,5 cm.

Krok 2: Uzené tofu osušte a nakrájejte na špalíčky, cibuli (použijte jednu menší nebo polovinu velké) na půlkolečka. Umytou brokolici rozdělte na menší růžičky, oloupaný zázvor a česnek nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte.

Krok 3: Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, přidejte houby a tofu, jemně je osolte a opékejte za občasného obracení asi 5 minut, až směs získá pěknou hnědou barvu. Zmírněte plamen na střední a přidejte cibuli – míchejte a opékejte, až cibule zesklovatí, potrvá to také asi 5 minut. V mezičase rozmíchejte ve vývaru škrob dohladka.

Krok 4: Teď přidejte do pánve brokolici a promíchejte ji se směsí v pánvi. Přidejte česnek a zázvor a už jenom krátce opečte. Ještě jednou promíchejte připravený vývar se škrobem a vlijte do pánve. Přidejte sójovou omáčku, přiveďte k varu, zmírněte plamen a povařte minutu nebo dvě – až omáčka zhoustne a brokolice mírně změkne, ale zůstane křupavá.

Krok 5: Podávejte ihned – jako příloha je nejvhodnější rýže. Povrch můžete posypat petrželovou natí nebo zelenou natí cibulky a sezamovými semínky.

Můj tip: Brokolici můžete vyměnit za růžičkovou kapustu, tu ale dejte na pánev zároveň s houbami a tofu. Můžete také použít sušené houby: namočte je alespoň půl hodiny předem a vodu z namáčení pak můžete použít místo vývaru.

Vegetariánům doporučujeme ještě burger z červené řepy nebo velikonočí nádivku bez masa i rohlíků

ynezorPumanzeSaNyknalC
středa 05:00

Reklama

Sdílejte článek