Hlavní obsah

Šmejdy ve světě hraček: Jak poznat ty nebezpečné?

Foto: Thinkstock

Kupujete dětem levné hračky z dovozu? Pozor, můžete jim zničit zdraví!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé hračky vůbec na šmejdy nevypadají. Přesto můžou vašemu potomkovi ublížit: přiskřípnout mu prstíky, udusit ho nebo přiotrávit jedovatými materiály. Jak je poznáte?

Článek

Více než polovina hraček na českém trhu neodpovídá předpisům. Zjistili to kontroloři České obchodní inspekce, kteří v loňském roce vydali zákaz prodeje na víc než čtyři a půl tisíce hraček. Připadá vám to přehnané? Říkáte si, že dřív děti taky přežily – i bez spousty norem a nařízení? To je pravda, dřív se na ně ale nevalila záplava levného zboží z Asie. Na co si tedy dát při nákupu pozor?

Na drobné součásti, které lze spolknout nebo vdechnout. Je to jedna z nejčastějších závad. Při testování hraček pro nejmenší se používá zkušební válec – pokud jím drobné předměty projdou, vejdou se i do dětské pusinky a nesmí se na trhu objevit.

Při výběru si představte, co bude dítě s hračkou dělat. Nesvádí nějaký knoflík nebo kolečko k ulomení a ochutnání? „Při podezření, že dítě něco vdechlo, jděte raději k lékaři, aby zkontroloval průchodnost dýchacích cest,“ radí ORL lékařka Hana Fišerová. „Cizí předmět často odhalí až rentgenový snímek.“

Foto: Thinkstock

Drobné dílky jsou nebezpečné pro velmi malé děti. Ty je totiž mohou nejen polknout, ale i vdechnoutFoto: Thinkstock

Uskřípnutí a pořezání hrozí u dětských vozítek, motorek, kočárků a podobně. Jejich řemeslné zpracování je někdy mizerné, na děti číhají ostré hrany, nekryté vyčnívající šrouby a škvíry jako stvořené pro prsty. Doporučujeme výrobek důkladně osahat a prohlédnout i zespodu.

Snadný přístup k bateriím je obvyklá závada štěkajících štěňátek či hrajících telefonků. Prostor pro baterie je často přístupný bez použití jakéhokoli nástroje nebo sebemenšího úsilí – jen pouhým otevřením zipu nebo krytu. Spolknutá baterie může přitom být smrtelně nebezpečná.

Příliš silný rámus, který překračuje povolené normy, můžou vydávat například dětské kulomety nebo mobily. Nákup takových hraček radíme pečlivě zvážit – hrozí nejen poškození dětského sluchu, ale i vašich nervů.

Foto: Thinkstock

Zaručení výrobci a možnost ověřit si hygienické i bezpečnostní testy hraček by měla být vodítka pro koupiFoto: Thinkstock

Neviditelné nebezpečí: ftaláty a barvy

Viditelná rizika může rodič s použitím zdravého rozumu a předvídavosti odhalit, chemikálie ne. Ty nejnebezpečnější, ftaláty, na obalu výrobku nenajdete.

Ftaláty se používají ke změkčování PVC, ale také jako lepidla a rozpouštědla. Od určité koncentrace prokazatelně působí na činnost žláz s vnitřní sekrecí, mohou ovlivnit metabolismus a u chlapců zastavit růst penisu. U malých dětí, které hračky ocucávají, se látky vstřebávají do těla přímo sliznicí. Prodej hraček z PVC měkčeného ftaláty je u nás zakázán už asi deset let, při každé kontrole se ale v obchodech nějaké objeví. Toxické mohou být i barvy (nadbytek olova a chrómu), zvlášť když pořádně nedrží a špiní.

Foto: Archiv

Nepleťte si loga!Foto: Archiv

Evropská značka kvality: pozor na napodobeniny!

Čím se má tedy rodič řídit? V žádném případě nekupujte „anonymní“ hračky bez informací o původu a bezpečném užívání. „Nejspolehlivějším ukazatelem toho, že hračka prošla testováním a splňuje evropské normy, je označení CE – Conformité Européenne. Je ovšem třeba se ujistit, že se jedná o pravé označení, a nikoli o značku ve významu CHINA EXPORT, která se objevuje na zboží čínského původu. Nápadná podobnost těchto značek rozhodně není náhodná,“ říká Jan Rotbauer z České obchodní inspekce.

Zárukou kvality je i kulaté žluté logo s nápisem „Bezpečné hračky“. Značka je součástí programu Česká kvalita ministerstva průmyslu a obchodu a výrobky procházejí dlouhodobým testováním. A kde se dozvíte o těch špatných? Například na webových stránkách ČOI nebo časopisu dTest.

Ublížilo si někdy vaše dítě prostřednictvím hračky? Jak to bylo?

Načítám