Hlavní obsah

Smrt po očkování: Byla nutná?

Foto: shutterstock.com

Dívka zemřela krátce po očkováníFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctiletá Britka Natalie Morton zemřela krátce po naočkování vakcínou proti rakovině děložního čípku Cervarix. Proč se to muselo stát? A čeká smrt někde mezi dalším milionem dívek, které podstupují totéž preventivní očkování? Je důvod k panice?

Článek

Gynekolog a porodník MUDr. Tomáš Minář, který s vakcínou pracuje, popisuje situaci následovně: „Dívka po aplikaci látky Cervarix následně na blíže neurčité komplikace zemřela. Ostatní zdravotní informace o tom, jestli se s něčím neléčila atd., nemáme. Nyní se čeká na výsledky a závěry soudního lékařství. Do této doby zatím nebyla prokázaná příčinná souvislost s komplikacemi při očkování proti rakovině čípku děložního. Ani při aplikaci Silgardu či Cervarixu,“ vysvětluje uznávaný lékař a zároveň tak objasňuje, že v České republice se používají injekce dvě. V čem tedy byla chyba? A máme se obávat dalších komplikací? ( O případu 14leté Angličanky jsme vás již informovali. Podrobnosti najdete ZDE!)

Vedlejší účinky? Zkoumáme je!

„Bezpečnost léčivých přípravků je důkladně sledována a každý nežádoucí účinek je po nahlášení pečlivě přezkoumán,“ sdělila nám PR manažerka společnosti GlaxoSmithKline - výrobce vakcíny Cervarix - ing. Eva Šebestová. „V přímé souvislosti s podáním vakcíny Cervarix nebylo doposud prokázáno žádné úmrtí ani v ČR, ani jinde ve světě,“ doplňuje. Nicméně mnoho očkovaných dívek se potýká s vedlejšími účinky. Co na to říká studie a hlavně dívky, které se v domnění, že ochrání své zdraví, s důvěrou obracejí na tento druh očkování?

Foto: shutterstock.com

Očkovací látky jsou dlouho testoványFoto: shutterstock.com

„Byla publikována souhrnná analýza 11 klinických studií s vakcínou Cervarix a žádné bezpečnostní signály nebyly zaznamenány,“ pokračuje ing. Šebestová. „Nejčastějšími nežádoucími účinky byly lokální reakce v místě vpichu, jako např. zarudnutí, otok či bolest, které netrvaly dlouho. Výsledkem analýzy je příznivý bezpečnostní profil u dívek a žen ve všech věkových skupinách. Jako po očkování jakoukoliv jinou vakcínou se i po očkování proti HPV mohou objevit nežádoucí účinky, jejichž přehled je uveden v souhrnu údajů o přípravku nebo v příbalové informaci,“ objasňuje za výrobce Cervarixu ing. Eva Šebestová.

Proč zemřela Natalie?

Než se celý případ uzavře, společnost GSK učinila preventivní opatření a celou šarži vakcíny, která byla podávána pouze ve Velké Británii, stáhla z oběhu. Zároveň dr. Caron Grainger, ředitel úřadu veřejného zdraví a městské rady města Coventry, upozorňuje, že nelze vyvozovat žádnou souvislost mezi úmrtím dívky a podanou vakcínou, což se nakonec potvrdilo. „1. října vydal nezávislý vyšetřující orgán NHS Coventry prohlášení, že pitva Natalie Morton prokázala, že příčinou úmrtí dívky byl zhoubný nádor neznámého původu postihující srdce a plíce. Pitva neprokázala žádnou souvislost mezi očkováním proti HPV a smrtí dívky,“ vnáší nové světlo do případu ing. Eva Šebestová. Otázkou je, jestli se i po tomto verdiktu nebude veřejnost obávat případných komplikací. Dr. Caron Grainger věří, že rodiče budou i nadále podporovat své dcery v ochraně proti viru HPV.

O vakcíně Cervarix

Cervarix je vakcína chránící proti lidskému papilomaviru (typy 16, 18), určená k prevenci cervikálního karcinomu u dívek a žen ve věku 10 až 25 let, která se aplikuje nejdříve v deseti letech života.

Související témata:

Načítám