Hlavní obsah

Smyslná Italka slaví 86. narozeniny. Co víte o Sophii Loren?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patřila mezi nejkrásnější ženy a ikony 60. a 70. let. Sophia Loren začala svou kariéru soutěží krásy a brzy se stala sexuálním symbolem. Více než padesát let prožila po boku jednoho muže. Dnes je několikanásobnou babičkou, stárne s grácií a stále patří mezi respektované herečky.

Článek

Charismatická Italka Sophia Loren se narodila 20. září 1934. Pochází sice ze skromných poměrů, ale to ji nezastavilo a postupem času si dokázala vydobýt celosvětové uznání. Na kontě má oscarový snímek, kde v pouhých šestadvaceti letech přesvědčivě ztvárnila matku dvanáctileté dcery.

Herečka, dívčím jménem Sofia Scicolone, začínala soutěžemi krásy a pracovala také jako modelka. Hvězdu světového formátu z ní udělal její manžel, producent Carlo Ponti (†94), který jí poradil změnit první pseudonym Sofia Lazzaro na Sophia Loren a dokázal pro ni získat skvělé příležitosti a role. A jak herečku znáte? Udělejte si náš kvíz.

1. V roce 1950, když jí bylo patnáct let, se zúčastnila soutěže krásy Miss Itálie. Titul nejkrásnější dívky ale nezískala, protože se porotě zdála moc:
2. V mládí získala herečka kvůli své štíhlé postavě přezdívku:
3. Průlomovým snímkem, který odstartoval hvězdnou kariéru, bylo historické drama Aida (1953). Jakou roli zde ztvárnila?
4. V roce 1960 si zahrála ve strhujícím dramatu, za který získala zlatou sošku Oscara. Jak se snímek jmenuje?
5. Znáte jméno herce, se kterým hrála ve slavné romantické komedii Včera, dnes a zítra (1963)? Natočili společně několik významných snímků a stali se jedním z nejznámějších filmových párů. Je to:
6. Osudovým mužem Sophie Loren byl významný filmový producent Carlo Ponti (1912–2007). Byl o dvaadvacet let starší a ženatý. Protože v Itálii se nepřipouštěly rozvody, nechal se rozvést v Mexiku, ale Vatikán rozvod neuznal – tudíž neplatil ani jeho sňatek se Sophií Loren v roce 1957. Co museli snoubenci udělat, aby se mohli v roce 1966 podruhé, tentokrát legitimně, vzít?
7. Sophia Loren toužila po dětech a těžkou zkouškou pro ni byly dva potraty. Třetí těhotenství dopadlo šťastně a narodil se jí syn Carlo Ponti junior (51). Jaké má povolání?
8. Její druhý syn Edoardo Ponti (47) je filmový režisér a v roce 2014 obsadil svou matku do oceňovaného snímku:
9. V roce 2007, kdy bylo Sophii Loren třiasedmdesát let, ohromily svět její odvážné snímky, které vyšly v:
10. V roce 1982 si poseděla v Itálii několik dní za mřížemi kvůli:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám