Hlavní obsah

Sníte o koupacím jezírku na zahradě? Takhle může vypadat!

Foto: Profimedia

Uměle založená koupací jezírka jsou víceúčelové plochy, které uspokojí milovníky přirozeného koupání a přírody vůbecFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda zahradě svědčí. Zdobí ji, ochlazuje vzduch, je dobrá k relaxaci i užitku. Podle životního stylu i typu zahrady si vyberete to, co vás nejvíc osloví, třeba přirozeně vyhlížející koupací jezírko.

Článek

Nejoblíbenější variantou koupání je bazén, ale jeho moderní vzhled ne každému vyhovuje. Pro milovníky přirozeného stylu i funkce je tu atraktivní varianta – koupací jezírko.

Při rozhodování dobře zvažte své možnosti i kapacitu pozemku. Jezírko totiž, včetně svého upraveného biotopu, zabere mnohem větší plochu než jednoduchý bazén. Počítejte navíc alespoň se 60 m2.

Také jeho vybudování je celkem finančně náročné, i když cena je velmi individuální a odvíjí se od velikosti jezírka, náročnosti výkopových prací v závislosti na podloží i od ceny použitých materiálů. Nejlevnější nabídky firem se na internetu pohybují od 2500 Kč za metr čtvereční. Počítejte s tím, že přibližně polovinu celkových nákladů vynaložíte na doplňky – úpravu okolního terénu, výsadbu, například schůdky do vody a podobně.

Přirozený vzhled

Pokud při koupání potřebujete mít vodu křišťálově průzračnou až na dno a není vám příjemná blízkost rostlin, potom jste zcela nepochybě bazénový typ. V opačném případě je tu pro vás koupací jezírko. Funguje díky otevřenému přístupu k přírodním zákonům a do své funkce zapojuje všechny přirozené procesy.

Ve své podstatě jde o kombinaci klasické nádrže a okrasného jezírka a cílem je vytvořit harmonický celek, jenž je v naprostém souladu se svým okolím, a to až do té míry, že by náhodného pozorovatele ani nenapadlo, že má před sebou uměle vytvořenou nádrž.

Funkční jezírko by se mělo skládat ze dvou částí – plavací, hluboké zhruba dva metry, a regenerační mělčiny. Ta má přirozený sklon a podobně, jako je tomu i v přírodě, je zarostlá vegetací. Systému pochopitelně svědčí množství vody, čím víc, tím je stabilnější. Optimální doporučená velikost koupacího jezírka je zhruba od 50 m3 .

Foto: Vodní království

Vhodnými stavebními doplňky můžete dotvořit ráz vašeho jezírka. Ideální jsou hlavně dřevěné pódium a romantický obloukový můstekFoto: Vodní království

Foto: Jezírka na klíč

Správně umístěné koupací jezírko se stane neodmyslitelnou součástí krajiny, vypadá přirozeněFoto: Jezírka na klíč

Foto: Jezírka na klíč

Kamenné zahradní jezírko má na dně výpusť, která odvádí vodu do filtrace, vyčištěná se zpět vrací dřevěným korytem. Vodopád je napájen samostatným čerpadlemFoto: Jezírka na klíč

Foto: USSPA

Kompromisem může být kombinace přírodního jezírka a klasického bazénu. Je třeba ale zvážit vhodnost užití konkrétního typuFoto: USSPA

Základem je rovnováha

Pro svou správnou funkci jezírko potřebuje mít vytvořenou dokonalou biologickou rovnováhu. Nespoléhejte jen na jednoduchou filtraci pomocí mělčin a kačírku. Kaly, které zde vznikají, se pozvolna usazují a časem se dno zanese natolik, že bude nutná kompletní výměna veškerého substrátu.

I když moderní technologie umožňují čištění umělým způsobem (podobně jako u tradičního bazénu), jestliže je vaším cílem dosažení přirozenosti, přikloňte se k přírodnímu způsobu čištění. Zásadou pro správnou funkci je dodržení optimálního poměru mělčiny a hloubky, podobně jako je tomu u přírodních vodních nádrží a osazení vodními a bahenními rostlinami.

Foto: Zahrada Roušal

Pokud se nebojíte přirozeně zakalené vody, zkuste si postavit koupací jezírko s plaveckou zónouFoto: Zahrada Roušal

Foto: Vodní království

Aby se v jezírku dobře plavalo, mělo by být ideálně 12 m dlouhé a 6 m široké, přičemž koupací zóna je vždy hlubší než regeneračníFoto: Vodní království

Foto: Zahrada Dvořáček

Maličké jezírko slouží jen k osvěžení. Ke vstupu pomáhá volný žebříkFoto: Zahrada Dvořáček

Foto: Ateliér Schlitz

Jezírko přiléhající k budově nemusí mít výhradně divoký ráz. V tomto případě nejsou na škodu viditelné stavební prvkyFoto: Ateliér Schlitz

Ty správné vodní rostliny

Rostliny neplní jen funkci estetickou, ale především se podílejí na čištění vody. Vybírejte hlavně podle hloubky (vzdálenost hladiny od substrátu), kterou potřebují pro svůj růst. V tomto ohledu jsou náročné lekníny (až 150 cm hloubky), vyhledávané především pro krásné květy. Relativně velkou hloubku (50–150 cm) potřebují také irisy nebo ostřice štíhlá.

Pokud oceníte hlavně krásné květy, zkuste růžově kvetoucí šmel okolíkatý, spokojí se s hloubkou mezi 30 až 100 cm. Především pro velká jezírka je vhodný orobinec širokolistý, dorůstá 100 až 250 cm. Krásné okrouhlé listy, a naopak minimální nároky na hloubku (kolem 10 cm) má žabník malolistý.

Nevhodné pro vaše jezírko jsou rákosy a bambusy. Jejich kořenový systém bývá až metr dlouhý a dokáže dokonale prorůst a zdecimovat ostatní vegetaci.

Foto: Zahrada Olomouc

Asi nejkrásnějšími vodními rostlinami jsou lekníny. Jejich květy ozdobí vodní hladinuFoto: Zahrada Olomouc

Foto: Jezírka na klíč

Irisy, nebo také žluté kosatce jsou vhodnější pro větší a mělké regenerační zóny. Rozrůstají se do plochyFoto: Jezírka na klíč

Foto: Zahrada Olomouc

Pro koupací jezírka platí pravidlo, že by je vegetace měla pokrývat zhruba z jedné třetiny. Pro čištění vody v jezírku jsou nejúčinnější trsnaté vodní rostlinyFoto: Zahrada Olomouc

Foto: Vodní království

Řasy mohou být pro koupací jezírko problém, v malém množství ho ještě neohrozí, ale ve větším počtu dokážou způsobit vážné potíže s kvalitou vodyFoto: Vodní království

Ani dobře navržený systém vašeho koupacího jezírka ovšem nezaručí jeho bezplatný provoz. Hodně záleží na realizační firmě, i na tom, jaký nabízí záruční servis. Zahradnická firma se vám ostatně může postarat o kompletní návrh a realizaci úpravy vašeho pozemku, včetně například i tak náročné stavby, jako je zahradní kuchyň. Dalším nepominutelným prvkem na zahradě jsou cesty a chodníky, ty si ale můžete už realizovat i sami.

Líbí se vám spíš přirozená a divoká zahrada, anebo dáte přednost moderní úpravnosti?

Související témata:

Načítám