Hlavní obsah

Sníte o tom, že se partnerovi předvádíte při sexu s jiným?

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Reklama

Rozejít se s ním nechcete a ani to neplánujete. Zároveň ve vašem okolí není nikdo, kdo by vás výrazněji přitahoval. Tak proč sníte o tom, že máte sex s někým jiným a partner se přitom na vás dívá? Anebo vás přitahuje opačná představa? Není na tom nic špatného ani neobvyklého.

Článek

I sexuální fantazie a praktiky mají trendy. Před pár lety začal být nesmírně populární jistý druh fetiše, pro který má angličtina název cuckolding. Cuckold je paroháč a za termínem cuckoldry se ukrývá podvádění či paroháčství. O co jde? Jednoho z partnerů (vyloženě se nabízí muž) vzrušuje pohled na druhého (ženu), který si užívá s někým jiným. Jedná se o vyhraněnou formu starého známého kandaulismu. Zajímal se ale někdo o to, zda podobná představa rajcuje i ženy?

Budeš se dívat, nebo i účastnit?

Americký sociální psycholog Justin Lehmiller (40), který v rámci své knihy Tell Me What You Want oslovil 4 175 Američanů, odhalil sexuální fantazie současnosti a tento typ „zahýbání“ je jednou z nich. Zeptal se přitom na preference dvou různých typů představ. Je totiž rozdíl, pokud sníte o tom, že má partner sex přímo před vašimi zraky a vám se to líbí, nebo jste vy sami v roli toho, koho partner se zájmem sleduje při milostných hrátkách. A jak to dopadlo?

Z dotazovaných lidí sní o šmírování svého milence 26 % heterosexuálních žen a 52 % heterosexuálních mužů a 42 % neheterosexuálních dam a 66 % neheterosexuálních pánů. Představa, že se druhý z dvojice na vás při sexu dívá, se vkrádá se do mysli 40 % heterosexuálních žen a 50 % heterosexuálních mužů. Na této fantazii ulítává i 58 % neheterosexuálních žen a 55 % neheterosexuálních mužů.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kandaulismus, exhibicionismus i voyeurismus patří mezi známé typy sexuálního chování a často inspirují sexuální fantazie mužů i žen rozličných sexuálních orientacíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ženy versus muži

Tato čísla tak odhalují, že voyeuristické i exhibicionistické snění je docela běžné, nejde tedy o vzácný ani neobvyklý zájem, nicméně existují zajímavé rozdíly mezi pohlavími. Obecně platí, že ženy s větší pravděpodobností fantazírují o exhibicionistickém zahýbání (kdy je sleduje jejich partner) než o voyeuristické nevěře (sledování partnera). Pánové to přitom mají přesně obráceně.

Justin Lehmiller říká, že se v podstatě jedná o široce uplatnitelný vzorec poukazující na to, jak mají muži a ženy sklon vidět se ve svých milostných fantaziích. Odkud se takové představy berou?

Jste snad divní?

V pozadí stojí pozitivnější postoje k sexu, touha po riskantnějších sexuálních zážitcích, snění o skupinovém sexu, vymanění se ze stereotypu, přání ukázat se a předvést svoje kvality (exhibicionismus), nebo naopak záměrně ustoupit do pozadí a být pouze neaktivním pozorovatelem s možností přidat se ke sledované milenecké dvojici (voyeurismus). Něco takového může, ale nemusí mít souvislost s vaším současným vztahem a láskou.

Důvodů, proč si zrovna vy představuje, že souložíte s jiným, je totiž hned několik. Výčitky svědomí však nemějte, fantazie není nevěra, spíš se pokuste přijít na to, proč vás taková představa vzrušuje. Třeba chcete do ložnice vnést něco nového či vám vadí, že si vás partner nevšímá tolik co dřív. Jedním z motivů je pochopitelně i bohatý fantazijní život. Užívejte si ho!

Reklama

Načítám