Hlavní obsah

3 největší mýty o sexuálních fantaziích

Foto: Standret, Shutterstock.com

Foto: Standret, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální fantazie je hnacím motorem dobrého milování. Mají ji vyvinutější muži, nebo ženy? A jak jste na tom vy? Jestli věříte těmto třem nesmyslům, raději přestaňte a uvidíte, jak pozitivně se to projeví na vašem milostném životě.

Článek

Sexuální fantazie slouží k útěku ze světa šedi, morálky a konvencí. Jaké by měly být? Sexuolog Zlatko Pastor říká, že erotické představy jsou ovlivněny prostředím a dobou, ve které žijeme, nicméně hodně lidí se s nimi nechce svěřovat svému partnerovi, natož je s ním realizovat. Tak si s jejich pomocí aspoň užívají o samotě, ve své mysli. Děláte to taky tak?

Zdrženlivost ano, ale rozum do hrsti!

Masturbace a sexuální fantazie k sobě patří jako prsty do rukavice. Dotyční se přenesou do jiných světů a navštíví zakázané krajiny rozkoše. Někteří by tam rádi žili, ale trochu se bojí, a tak se raději rychle vracejí zpět,“ tvrdí Zlatko Pastor s tím, že mužské fantazie jsou obvykle postavené na dominanci, zatímco ty ženské na romantice, ale není to samozřejmě pravidlo. Z jakých důvodů si s nimi mnozí dělají starosti? Roli v tom hraje fakt, že věří nesmyslům.

Hlavní mýty o sexuálních fantaziích jsou tři. Tedy aspoň to tvrdí sexuální a vztahová terapeutka Vanessa Marin ze San Francisca, podle které je nutné zbavit se jistých dogmat, aby váš snový erotický život vzkvétal. Taky věříte těmto stále žijícím bájím, které vás svazují?

Mýtus 1: O sexuálních fantaziích musíte mít jasno

„Když se při terapii zeptám klientů – mužů, jaké jsou jejich fantazie, zpravidla mne zahltí spoustou nápadů. Zmíní se o věcech, které ještě nikdy nezkusili, nebo popíšou situace, o nichž si myslí, že by je mohly vzrušovat. Jakmile se však na totéž zeptám žen, daleko víc než mužů jich odpoví, že žádnou fantazii nemají,“ píše Vanessa Marin na svých stránkách. Fantazií je přitom všechno, co nějak podněcuje vaši zvědavost, nebo vás jakýmkoli jiným způsobem nenechává v klidu.

„Při hlubší terapii se pak dozvím, co takové ženy milují a přehrávají si v hlavě, ale stydí se o tom mluvit. Nejsou si jisté, že by snovou situaci chtěly převést do přítomnosti, a vůbec nad celou situací tápou. Ale to je naprosto normální. Fantazie někdy představují chaos v hlavě,“ dodává terapeutka.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Obě pohlaví mají své sexuální fantazie, muži o nich ale mluví raději než ženyFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Mýtus 2: Fantazie musí být perverzní

Erotické fantazie s alespoň náznakem sado-maso praktik jsou běžné. Ale vzrušovat vás může i pravý opak. Můžete si představovat, že vás partner masíruje. Nebo že se v baru setkáte s gentlemanem, který vás doprovodí domů, přičemž si nedovolí vstoupit ani do předsíně. A ta jeho nedostupnost, slušnost a čestnost ve stylu Mirka Dušína vás totálně dostává. Proč taky ne?

Ve fantaziích nejsou žádná pravidla. Neexistuje zákon, který by je formoval do nějakého tvaru s jasně definovanými zákony, proto mohou být romantické a něžné, nikoli jen zvrácené nebo perverzní. Platí, že i lehce eroticky laděná myšlenka, která netrvá déle než pár vteřin, se počítá!

Mýtus 3: To, co si představujete, musíte vyzkoušet

Nemáte žádnou povinnost podle svých fantazií jednat. „Fantazijní policie nebouchá na dveře a nenutí vás k akci. Představy jsou zábavné proto, že bývá osvobozující si s nimi pohrávat. To ale neznamená, že vám v reálném životě udělají dobře,“ apeluje terapeutka. Ostatně, náznaky, že by na danou věc mohlo dojít, většinou ke vzrušení stačí.

Řekněme například, že vy a váš partner máte fantazii o sexu ve třech, ale také si vážíte monogamie a rozhodně ji nemíníte narušit. Chcete slyšet dobrou zprávu? Můžete mít obojí. Mluvte o tom, jaké by to bylo flirtovat s jinou osobou, nebo v rámci předehry do detailů popisujte, jak je snadné vytvořit si společný seznamovací profil, díky kterému vyhledáte adekvátní osobu pro trojku. To jsou sexy způsoby, jak sexuální fantazii uplatnit, aniž by do vaší ložnice vstoupil někdo, kdo by mohl váš partnerský vztah narušit. Jak že se to říká? Vlk se nažere a koza zůstane celá.

Načítám