Hlavní obsah

Proč mají muži více neobvyklých sexuálních zájmů?

Foto: RollingCamera, Shutterstock.com

Foto: RollingCamera, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Zvrhlík, deviant, milovník nohou, punčoch, vlasů a prsou. A také vyznavač bičíků, skřipců i bolesti. Proč je to většinou muž? Má snad k sexuálním bizarnostem předpoklady a co to znamená, když vás partner při milování překvapí agresivitou?

Článek

Mnoho odborníků dospělo k závěru, že různé sexuální neobvyklosti, zájmy a parafilie jsou častější u mužů, a to především proto, že ženy se na sexuology, psychology a psychiatry kvůli problémům v pohlavním životě obracejí jen vzácně. Podle sexuologa Zlatka Pastora (60) se však u žen dají nalézt všechny typy sexuálních deviací, ovšem některé se objevují zcela výjimečně, kupříkladu sexuální agrese a znásilňování.

Proč to pohlaví nemají stejně a z jakého důvodu si muži libují i v drsnějších praktikách? Odpověď poskytla studie publikovaná v časopise Sexual Abuse.

Moč, výkaly a další chuťovky

On-line průzkumu se zúčastnilo 1 226 kanadských mužů a žen z univerzitního prostředí. Reprezentativní vzorek byl převážně ženský (58 %), přičemž většina účastníků byla identifikována jako heterosexuální.

Vědce zajímal sexuální život respondentů a jejich pohled na to, co je vzrušuje, nebo naopak odpuzuje. Chtěli vědět, jaký mají účastníci postoj k voyeurismu (pozorování nic netušící osoby, která je nahá, svléká se anebo má sex), exhibicionismu (vystavení genitálií ostatním), fetišismu (zatížení na neživé předměty, například boty, ale i různé části těla), transvestitismu (oblékání do šatů opačného pohlaví), sexuálního sadismu (ponížení a bolest vůči jiné osobě) či sexuálnímu masochismu (fyzické nebo psychické utrpení).

Kanadští akademici však šli ještě dál a ptali se i na obscénní telefonní hovory, znásilnění, močení při sexu a hrátky s výkaly, pedofilii a zoofilii. A resumé?

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Někdo se dívá! Voyeurismus patří mezi nejrozšířenější zábavyFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Muži jsou zkrátka jiní

Každá z těchto parafilií byla ženami a muži hodnocena na stupnici od –3 (naprosto nevhodná a nepřípustná) přes 0 (lhostejná) do +3 (vzrušující představa). Mezi lidmi, kteří poskytovali hodnocení vyšší než nula, obecně převládali muži. Například voyerismus se minimálně na úrovni vzrušující touhy líbí 52 procentům mužů, u žen se podobné popularity netěší. Za příjemnou formu sexuálních hrátek považuje sledování nahé osoby, která popřípadě i souloží, jen čtvrtina dam. A podobné rozdíly panovaly i u dalších kategorií.

Pudy a testosteron

Autoři studie nabízejí dvě možná vysvětlení. Zaprvé mají muži podle nich v porovnání se ženami silnější pohlavní pud a nutkání a to je předurčuje k rozvoji neobvyklých sexuálních zájmů. Mnohem častěji se potřebují skoro až živočišně a chlípně vybouřit, což jim přináší uspokojení. Ženám obvykle stačí klidnější, romantičtější průběh pohlavního styku, od kterého očekávají emoční spojení a něhu.

Za druhé, pánové mají vyšší hladinu testosteronu. Činí je to dominantnější, průbojnější, sebevědomější a agresivnější, o čemž vypovídá i poměr mužských a ženských vrahů. Vědci publikující v časopise Annual Review of Psychology jej vyčíslili dokonce na 10 : 1.

Když se milenec nechá unést

Stručně řečeno, výsledky studie potvrzují, co tvrdí mnozí psychologové čerpající z klinických vzorků. U majitelů penisů je přirozeně pravděpodobnější, že budou mít parafilní touhy. Pochopitelně je nemusejí přímo převést do praxe, nicméně někdy neodolají alespoň malým náznakům svých tajných snů.

Nedivte se, když si partner při sexu omotá vaše vlasy okolo ruky a symbolicky vám naplácá na holou. Proč to ve víru vášně udělal? Vždyť on sám neví. Dohnalo ho k tomu jakési tajemné vrozené nutkání po agresivnějším či kreativnějším oplodnění samice a zároveň volání nezkrotné divočiny. Tomu stoprocentně rozumí jen Tarzan. A co vy?

Reklama

Načítám