Hlavní obsah

Sobota s deštěm, neděle slunečná! Kam vyrazit?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co říct k počasí o víkendu? Vyloženě aprílové, tedy během dvou dnů si užijete několik ročních období. Zásadní na tom ale je to, že neděle má být krásně teplá, předpověď mluví až o dvaceti stupních. Takže se rozhodně máte na co těšit!

Článek

I když teploty v noci padají až k nule, přes den už je to radostnější. A stejné to bude i o víkendu – vichr už nehrozí, ale teplotních skoků si užijete dost. V sobotu má totiž být spíš zataženo a s velkou pravděpodobností bude i u vás občas pršet, teploty budou maximálně 14 stupňů. Zato neděle! Ta slibuje 20 °C! A to už je důvod, proč vyrazit i někam na výlet. Jestli potřebujete přesnou předpověď počasí právě u vás, najdete ji zde.

Na poslední chvíli: Noc planetárií

Než vám poradíme, kam byste se mohli vydat o víkendu, máme mimořádný tip ještě na páteční odpoledne a večer – je to historicky první Noc hvězdáren a planetárií – vyhlásila ji Asociace hvězdáren a planetárií. Možností, kam zajít, je mnoho po celé republice, a tak si jistě i vy ve svém okolí najdete místo, kde se můžete podívat na nebe zcela jinak, než jste zvyklí. Podrobnosti a přesné adresy hvězdáren najdete na stránkách Astronomického informativního serveru.

Foto: Petr Horálek

Na noční nebe se můžete díky prvnímu Dni hvězdáren a planetárií podívat hodně zblízka Foto: Petr Horálek

Poznejte svůj mozek!

Nechá se váš mozek ošálit optickým klamem, pobaví a osvěží ho interaktivní hry? Nejen to si budete moci vyzkoušet v Pevnosti poznání  Univerzity Palackého v Olomouci 16. a 17. března na akci Dny mozku.

Na vlastní mozek zjistíte, jestli a jak moc jste schopni logicky uvažovat nebo si vyzkoušet, co všechno si umíte zapamatovat. Hlavu vám zamotají i kouzelné chemické pokusy, při kterých uděláte kuličky z vody, a pak vodu změníte na víno. Součástí akce jsou i zajímavé přednášky o stresu, paměti, ale třeba i léčení koktavosti inhalacemi. Víc informací o akci najdete na stránkách Pevnosti poznání. Základní informací je, že na výstavu můžete přijít od 10–17 hodin a za rodinnou vstupenku dáte 350 Kč, dospělý zaplatí 95 Kč a snížené vstupné je 85 Kč. Počítejte s tím, že budete potřebovat alespoň tři hodiny na to, abyste si užili vše, co pro vás bude nachystáno.

Budete-li chtít v Olomouci podniknout třeba i zajímavý výlet, pak se můžete podívat na mapu zajímavých cílů ve městě i jeho okolí.

Foto: Pevnost poznání

Výstava vám nabídne nevšední pohledy do vaší hlavyFoto: Pevnost poznání

Svatý Patrik projde nejen Prahou

Víkend bude v Praze patřit oslavám irského svátku svatého Patrika. Můžete se bavit při hudebních vystoupeních mnoha žánrů, ochutnat speciality nebo obdivovat průvod, ale letos poprvé můžete zajít i na pravou irskou stand-up comedy. V sobotu 16. března přímo z Dublinu dorazí na odpolední představení do Haly 17 Holešovické tržnice sestava irských komiků v čele s Richiem Bree a Johnem Collearym. Milovníci jídla by neměli přehlédnout Street Food na Smíchovské náplavce – v sobotu od 10–18 hodin. Praha ale nebude slavit sama, mapku akcí i podrobnosti se dozvíte na stránkách Tour svatého Patrika.

Oslavy můžete spojit i prohlídkou dalších zajímavostí v okolí – pár jich najdete na této mapce.

Foto: archiv Tour svatého Patrika

K oslavám svátku svatého Patrika patří zelená barva Foto: archiv Tour svatého Patrika

Svátky kamélií na zámku

Snad i po čichu byste v těchto dnech mohli trefit na Státní zámek Rájec nad Svitavou. Koná se tam totiž tradiční květinová výstava Svátky kamélií. Tyto překrásné květiny najdete v interiérech reprezentačního přízemí a zámecké kapli. Jestli si z výstavy odnesete pocit, že už se neobejdete bez své vlastní kamélie, můžete využít nabídku zámeckého zahradnictví, které je v době výstavy nabízí – včetně poradenství. Ale pozor, výstava končí už v neděli v 17 hodin. Plné vstupné je 130 Kč, snížené 100 Kč a děti do 15 let ho mají zdarma. Po výstavě květin se můžete v zámku podívat i na Výstavu malovaných kamenů Soni Čermákové, která probíhá v zámecké galerii Kruh.

Okolí nabízí i několik dalších zajímavých cílů pro výlety – najdete je v této mapě.

Foto: archiv Zámku Rájec

Kombinace historických interiérů a krásy kamélií má rozhodně svůj půvab a tradičně je na zámku znamením příchozího jaraFoto: archiv Zámku Rájec

Setkání s Krakonošem v Harrachově

V sobotu zavítá do Harrachova sám Krakonoš, a jeho příjezd bude místními náležitě oslaven – vy můžete být u toho! Ve slavnostním průvodu, který bude pána hor doprovázet, budou i čerti, víly a další masky. Ovšem nezůstane jen u potěchy oka, co by to bylo za oslavu bez pohoštění – a to si můžete dopřát v rámci zabijačkových hodů nebo u parostroje na uzená žebra. Ke všemu tomu veselí zahraje kapela Universal Band a zatančit si můžete s „mužorety“. Dojde i na vyhlášení nejlepších masek, pletení pomlázky, dětské dílničky nebo možnost se svézt na dobovém kolotoči na kliku a vyzkoušet střelbu kuší. Štěstí můžete vyzkoušet i při již tradiční Krakonošově losovačce. Oslavy budou v Harrachově probíhat od 9 do 16 hodin, vstupné se neplatí žádné.

Jestli vyrazíte v sobotu do Harrachova, můžete si třeba na neděli naplánovat i další výlet po okolí.

Foto: archiv MěÚ Harrachov

Pána hor Krakonoše můžete potkat tuto sobotu osobně v HarrachověFoto: archiv MěÚ Harrachov

Kam plánujete o víkendu vyrazit vy?

Reklama

Načítám