Hlavní obsah
Foto: Ota Neužil

Foto: Ota Neužil

Šodó chlebíčky. Zaberou trochu času, ale ten výsledek! Dlouho jste neměli něco tak skvělého!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
11 chlebíčků
Těsto
  • 3 ks vejce
    3
  • 90 g cukru moučka
  • 2 lžíce vroucí vody
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 105 g hladké mouky
    1
  • 1 dávka másla
    7
  • 250 g hrubé mouky
    1
Krém
  • 3 hrnky mléka
    7
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 500 ml smetany ke šlehání
    7
  • 3 lžičky ztužovače šlehačky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 hrnek čerstvého ovoce
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve si uvařte pudink jen ve 2 dl mléka. Je potřeba důkladně ho míchat, aby se v něm neudělaly hrudky. Hotový pudink zalijte studeným mlékem tak, aby byl potopený – neudělal škraloup, a dejte vychladnout.

02.

Pak se pusťte do piškotu. Žloutky třete s polovinou moučkového cukru do husté pěny. Pak přidejte dvě lžíce vroucí (!) vody a třete ještě chvíli do lehké husté pěny.

03.

Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh, do toho stěrkou lehce vmíchejte druhou polovinu cukru, 1 vanilkový cukr a směs zlehka vmíchejte do žloutkové pěny spolu s prosátou moukou.

04.

Srnčí hřbet důkladně vymažte kouskem másla, vysypte hrubou moukou a pak do něj rovnoměrně nalijte piškotové těsto. Formu opatrně, aby se s ní nikde nebouchlo, vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečte asi 30–35 minut. Pak ji stejně opatrně vyjměte, piškot vyklopte a nechte vychladnout.

05.

Mezitím dodělejte krém. Šlehačku vyšlehejte se třemi ztužovači a 2 lžícemi cukru dotuha. Vychladlý pudink, ze kterého jste slili mléko, rozšlehejte dohladka. Pak do něj přišlehejte polovinu hotové šlehačky. Šlehač byste neměli mít puštěný na vyšší než střední stupeň, protože jinak by se mohla srazit.

06.

Vychladlý piškot nakrájejte na tenké plátky (z 1 srnčího hřbetu byste jich měli nakrájet asi 20–22). Pudinkový krém naplňte do zdobicího sáčku a naneste ho na polovinu plátků. Ty přiklopte zbylými plátky piškotu (jako sendviče), navrch je ozdobte dvěma pusinkami z druhé poloviny šlehačky a mezi ně vložte ovoce podle chuti. Šodó chlebíčky vypadají skvěle a ještě lépe chutnají!

Související témata:

Načítám