Hlavní obsah

Souboj generací: Tohle babičkám na dnešních matkách vadí! Souhlasíte?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Dnes jsou z nich babičky, ale stejně mají stále v živé paměti dobu, kdy vozily v kočárku své dnes již dospělé děti. A samozřejmě srovnávají: co a jak dělaly tehdy ony a jak to mají dnešní maminky. Co se starší generaci na současných matkách nelíbí a co naopak oceňuje?

Článek

Dnes si užívají vnoučat, radují se z dětí svých dětí. Jenže i ony byly maminkami malých dětí, a tak se neubrání a porovnávají, jak to mají dnešní rodiče a jak na tom byly ony. A jsou věci, které se jim líbí, ale také věci, které podle nich dnešní generace nedělá dobře.

1. Méně informací, více instinktu

Získat dnes v podstatě jakékoli informace není problém. A týká se to i mateřství. Stačí pár kliknutí a internet nabídne tuny více či méně odborných článků, kde se dočtete, jak nejlépe rodit, kojit, přebalovat, vychovávat či nevychovávat. Prostě jak být matkou.

A to je přesně ta věc, která starší generaci mírně řečeno rozčiluje. „Na dítě přece nemusíte mít návod, nemusíte ani vystudovat tři vysoké školy, aby z vás byla dobrá máma. Moje dcera si o rodičovství nastudovala kdeco, ale úplně tím potlačila jakýkoli svůj instinkt,“ říká dvaasedmdesátiletá Alena.

Dnešní maminky podle ní málo poslouchají svůj vnitřní hlas, tu přirozenou mámu v sobě. „Máma přece i bez knížek pozná, když dítě něco bolí, když má hlad, nebo chce pomazlit,“ kroutí hlavou Alena.

Foto: ultrasound, Shutterstock.com

Díky větší informovanosti mají dnešní maminky větší rozhled a umějí možnosti lépe využítFoto: ultrasound, Shutterstock.com

2. Méně strachu, více radosti

Každá máma se o své dítě bojí. To mají všechny generace stejné. Ale dnešní maminky se podle některých babiček bojí až moc. „Mám tři děti a u prvních dvou vůbec nebyly ultrazvuky, žádné genetické testy, nic. A já byla šťastně těhotná, těšila se na miminka a ani na minutu mě nenapadlo, že by třeba nebyla zdravá,“ vypráví pětasedmdesátiletá Jana.

Její dcera má dvě zdravé děti, ale u obou se pořád jen strachovala. „To byly pořád nějaké testy, velké ultrazvuky, odběry krve a podobně. Pořád čekala na výsledky a samozřejmě se jí honilo hlavou, co by kdyby. Na jednu stranu je úžasné, co dneska doktoři umí, na druhou stranu to ale maminky zbytečně stresuje,“ vypráví Jana.

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Věčné kontroly matky neustále stresují – moderní medicína si vybírá svou daňFoto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

3. Proč tak utrácíte?!

Říká se, že děti jsou velmi drahá legrace, ale nemohou si za to někteří rodiče trochu sami? Alespoň to si myslí pětašedesátiletá Lenka, která se před pár měsíci dočkala prvního vnoučete. „Když jsem viděla, co všechno mladí kupují, nevěřila jsem vlastním očím,“ říká.

Minimálně půlka nakoupených věcí je podle ní zbytečné utrácení. „Na co třeba teploměr do vody? Přece poznám, zda je voda horká. Chůvička, abyste dítě nepřeslechli v bytě o sedmdesáti metrech čtverečních? Monitor dechu, masážní podložka do vany, zavinovačka za skoro dva tisíce z bio bavlny či co? Celý byt je plný dětských věcí, jsou v tom desetitisíce,“ popisuje Lenka s tím, že pak se nediví, že mladí sotva vyjdou.

Tohle ano!

Jsou ale věci, které babičky dnešním maminkám tak trochu závidí nebo na nich oceňují.

  • Otec u porodu - Nemusí tam být, ale může. A to je něco, o čem si dnešní babičky mohly nechat zdát. „Rodila jsem dlouho a ne zrovna lehce a byla jsem celou dobu sama. Kdyby tam se mnou tehdy mohl být manžel, byla bych šťastná. Ale i druhý den po porodu jsem mu mohla zamávat jen z okna nemocnice a ukázat mu dcerku na dálku,“ vzpomíná šestasedmdesátiletá Marie.
  • Opravdoví tátové - Marta (71) zase oceňuje na dnešních ženách, že „naučily“ muže být táty se vším všudy. „Dřív byla veškerá péče o děti jaksi rovnou přisouzena ženě. Otec si s dítětem maximálně hrál, ale že by ho přebalil nebo nakrmil, nebo k němu dokonce v noci vstal? To neexistovalo,“ říká Marta.
  • Baby friendly svět - Obecně pak babičky tvrdí, že dnešní společnost je mnohem víc přátelská k dětem a maminkám. S dětmi se cestuje, chodí do restaurací, do obchodů a podobně. „Já si pamatuju, že jsem třeba s kočárkem nesměla do samoobsluhy, děti se běžně nechávaly v kočárku před obchody,“ vzpomíná čtyřiasedmdesátiletá Jaroslava.

Co myslíte, mají babičky pravdu, nebo ne?

Reklama

Související témata:

Načítám