Hlavní obsah

Nejpitomější „matkózní“ hlášky: Také je okolo sebe slýcháte a klepete si na čelo?

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Reklama

Matky jsou tak trochu samostatný živočišný druh. Je to logické. Příroda zařídila, že mateřská láska je vážně ta nejsilnější, ale někdy je to přece jen moc. Tohle jsou snad nejtrapnější maminkovské hlášky.

Článek

Je to důvod, proč se řada maminek vyhýbá velkým pískovištím a hřištím a dalším místům, kde se ve velkém vyskytují jiné matky. Čím víc pohromadě jich je, tím víc šílených matkózních hlášek zaslechnete. A někdy to může být vážně peklo!

1. Mykání

Když člověk slyší maminku, jak říká „my jsme ale dneska krásně papali mrkvičku“, „my jsme dneska spinkali po obědě tři hodiny“ nebo „my jsme dneska ale krásně usměvaví“, přemýšlí, zda po porodu neprodělala nějaké mozkové poranění.

Takzvané mykání je hrozný maminkovský nešvar. Všechny své děti milujeme a dýchaly bychom za ně, ale proboha, tu mrkvičku jedla vaše ratolest, ne vy!

2. To náš Pepíček…

Jakmile nějaká maminka začne větu „to náš Pepíček…“, ostatním matkám nejspíš naskočí husí kůže. Buď se totiž dozvíte, že její dvouletý Pepíček už umí plynule svahilsky, nebo v půlroce běhá po trávě za míčem, případně od narození díky řádné výchově prospí celou noc a matky miminek, co se pořád budí, jsou nejspíš neschopné.

Ano, každá matka je pevně přesvědčená, že její dítě je to nejkrásnější, nejchytřejší a nejvychovanější, ale slušnost je alespoň předstírat, že i ostatní děti jsou moc prima.

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Někdy z úst maminek vycházejí věci, které ostatní přivádějí k šílenstvíFoto: Oleggg, Shutterstock.com

3. Naše Anička? Ta by tohle nikdy neudělala

Jasně jste viděli, jak Anička seřezala Toníčka lopatkou a jako bonus mu nasypala celý kyblík písku do obličeje, ale její maminka to zatvrzele odmítá. To by naše Anička nikdy neudělala! Naše Anička taková není! Anička? Nikdy! Já své dítě znám!

Je to boj proti větrným mlýnům, tahle maminka by vám neuvěřila, ani kdyby Anička nasypala ten písek do obličeje přímo jí.

4. Vy to neděláte? To byste měli!

Vy nechodíte na zpívánky pro miminka? Vy nevaříte z bio potravin? Vy nešátkujete? A pak starostlivě dobrotivé „to byste ale měli“, za kterým se schovává „já jsem lepší matka, heč“.

Přechytralé maminky přesvědčené o své neomylnosti a dokonalosti jsou jako mor. Během chvilky dokážou srazit na kolena i ty odolnější a vyvolat v nich pocit, že místo dítěte si asi měly pořídit radši morče, o nic náročnějšího pečovat totiž nesvedou.

Foto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Jako by některé matky měly pocit, že jen ony dělají vše správněFoto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

5. Ne!

Dalším extrémem jsou maminky, které mají slovník postavený na slově „ne“. To je samé „nechoď tam“, „nelez tam“, „nedělej to“, „nesahej na to“, „nejez to“ a podobně. Bylo by snad jednodušší, kdyby vydaly jediný povel, a to „nehýbej se“.

6. Teď jsem četla, že…

Maminky by neměly moc číst. Respektive, měly by knížky o výchově dětí, psychologické statě či diskuze na miminkovských webech vyměnit za normální knížku nebo časopis.

Protože jakmile taková matka vysloví „teď jsem četla“, věřte, že se dozvíte něco, co prostě vědět nechcete. Třeba že školka, do které jste svoje dítě právě horko těžko protlačila, je ta nejhorší v celém okresu, nebo že lízátko, které má vaše ratolest v puse, ho pravděpodobně do hodiny zabije, či že děti, které jsou kojené méně než sedm let, skončí v pubertě určitě na drogách.

A jaké hlášky vadí vám?

Reklama

Související témata:

Načítám