Hlavní obsah

Souboj receptů: 4 tipy na tvarohové dobroty

Foto: Petr Makovička

Tentokrát se souboj konal v hojném počtu, Pavla si dokonce vzala posilu - dcerku NeluFoto: Petr Makovička

Reklama

Tvaroh je bezesporu důležitá proprieta české kuchyně. Tvarohové buchty a koláče, bábovka, brambory s tvarohem, tvaroh se může přidat i do bramboráků, je nedílnou součástí řady pomazánek. Díky své univerzálnosti se dá použít nasladko i naslano. Jak jej využily v dnešním souboji naše redaktorky?

Článek

Jak již bylo zmíněno, variant je bezpočet. Jana N., Jana Ch. i Pavla se zaměřily na sladké v mnoha podobách a Lucka se vytasila s nehynoucí pomazánkovou klasikou – budapešťskou. Pokud fandíte tvarohu stejně jako my, nechte se inspirovat také v článku Tři úžasné dezerty s tvarohem.

Palačinková roláda s tvarohem od Jany N.

Na 1 roládu z obří palačinky potřebujete: 1 hrnek hladké mouky, 2 vejce, necelý hrnek mléka, špetku soli. Na náplň si nachystejte 2 tvarohy (celkem 500 g), cukr podle chuti, 3 banány a 3 lžíce kakaa holandského typu (pudr). V neposlední řadě potřebujete také pokud možno dva stejně velké plechy na pečení a olej na jejich vymazání.

Foto: Petr Makovička

Janina palačinková roláda byla úžasná už jenom nápademFoto: Petr Makovička

Postup: „Když Jana vyhlásila jako téma vaření tvaroh, přemýšlela jsem, co ještě mohlo zůstat nevyzkoušeno a napadlo mě udělat obří palačinku jako roládu. Bylo to šílené, ale nakonec super rychlé, šlo to udělat a myslím, že tímhle banánovým ‚lasagnem nasladko‘ uspokojíte zejména mlsné dětičky.

Vymažte oba plechy a dejte je rozpálit do trouby vyhřáté na minimálně 250 stupňů Celsia. Do misky dejte ingredience na palačinkové těsto a vyšlehejte je do ‚bublin‘. Když jsou plechy rozpálené, vylejte na jeden z nich těsto, opatrně je rozetřete ke krajům a vložte do trouby a pečte asi 10 minut. V druhé misce rozmíchejte tvarohy, cukr, 1 banán a kakao. Až se vám těsto na plechu začne vzdouvat, vyndejte oba plechy, prázdný položte na plný a otočte tak, aby se na tom druhém palačinka opekla i z druhé strany.

Otočenou obrpalačinku vložte ještě na 5 minut do trouby. Až ji vyndáte, vyklopte ji na mokrou vyždímanou utěrku. Pomažte ji tvarohovou náplní, na jeden kraj položte zbývající dva oloupané banány a pomocí mokré utěrky zaviňte jako roládu. Dejte ztuhnout do chladničky, stačí čtvrt hodinky. Nakrájejte a podávejte. Když pak náplň poteče ven, komu to vadí? :-)“

Na palačinkové hody můžete vyrazit také do článku Souboj receptů: Dokonalé palačinky!

Pečený tvaroh Jany Ch.

Na 5 porcí potřebujete: 500 g tvarohu, 4 žloutky, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice, 200 g malin (použít můžete i jablka, hrušky, kompotované jahody…), 2 lžičky třtinového cukru a tuk a strouhanku na vymazání formiček.

Foto: Petr Makovička

Jana Ch. tvaroh zapekla, a bylo to moc dobréFoto: Petr Makovička

Postup: „Původně jsem přemýšlela nad řezy, ale pak mě napadlo, že jestli něco miluju na koláčích i různých řezech, je to ten upečený tvaroh. Rozhodla jsem se jej proto upéct bez zbytečností – tedy korpusu pod ním :-), je to neuvěřitelně jednoduché!

Nejdřív si roztopte troubu na 200 stupňů Celsia. V míse smíchejte tvaroh, žloutky a vanilkový a krupicový cukr a polovina práce je za vámi! Formičky na muffiny vymažte tukem a vysypte strouhankou. Polovinu tvarohové směsi rozdělte do mističek, na ni položte ovoce a navrch rozdělte zbytek směsi, do okraje by měl zůstat ještě asi 1 cm místa, aby během pečení tvaroh nepřetekl. Teď už jen formičky vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut.

Zhruba deset minut před koncem pečení můžete povrch ještě posypat trochou třtinového cukru, aby se udělala křupavější krustička. Použít můžete i velkou zapékací misku a po vychladnutí tvaroh nakrájet, v tom případě bych do směsi ale pro jistotu přidala 2 lžíce krupice.“

Pokud máte radši klasičtější dezert plný tvarohu, nenechte si ujít tuhle Michalovu super tvarohovou buchtu s borůvkami.

Budapešťská pomazánka od Lucky

Na 2 porce potřebujete: 250 g tvarohu, 1/2 cibule, 1 lžičku sladké mleté papriky, 1/2 červené papriky, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Naprostá klasika v podání Lucie nadchla hlavně PetraFoto: Petr Makovička

Postup: „Tuhle klasiku znají všichni, zopakovat si postup ale nikdy není na škodu. Do misky dejte tvaroh, jemně nakrájenou cibuli, na malé kostičky nebo nudličky nakrájenou červenou papriku a sladkou papriku. Vše smíchejte, dochuťte solí a pepřem a můžete mazat na pečivo, ideální je chleba nebo tmavé bagetky. Rychlá a skvělá večeře či svačina je světě!“

Tipy na skvělé pomazánky našich babiček najdete v článku Babiččiny recepty: Skvělé pomazánky.

Strouhaný koláč od Pavly

Na 1 plech potřebujete: 45 dkg hladké mouky, 5 dkg kakaa (množství si určete sami podle toho, jak chcete mít tmavé těsto), 15 dkg cukru moučka, 1 prášek do pečiva, 25 dkg rostlinného tuku na pečení, 1 žloutek a 4 lžíce mléka. Na náplň je třeba 4 měkké tvarohy, 15 dkg cukru, 1 lžíci solamylu nebo vanilkového pudinku, 3 žloutky a sníh ze 4 bílků.

Foto: Petr Makovička

Pavlin koláč vypadal velmi elegantněFoto: Petr Makovička

Postup: „Tenhle recept na tvarohový koláč mám od své mamky a můj muž ho zbožňuje. V podstatě bych podle něj mohla dokola péct jen tvarohové koláče a perník. Tahle strouhaná dobrota je však velmi rychlá a ani já neodolám.

Z uvedených ingrediencí zpracujte těsto, které rozdělte zhruba na 2 části – jednu o trochu větší a jednu menší. Obě části těsta nechte ztuhnout 2 hodiny v lednici (já jsem pro urychlení dala do mrazáku). Větší část nastrouhejte na hrubém struhadle na vymazaný a vysypaný plech. V misce smíchejte všechny ingredience na náplň a rovnoměrně ji pak rozetřete na těsto a posypte nastrouhanou částí. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte prvních deset minut na 175 a pak další půlhodinu na 165 stupňů Celsia.“

Jaké tvarohové laskominy děláte doma vy? Napište nám do diskuse nebo na e-mail jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám