Hlavní obsah

Souboj receptů: Vitaminové bomby, které rodinu nadchnou

Foto: Greta Blumajerová

Dnešní zdravá jídla voněla tak krásně, že je chtěl ochutnat i jeden z našich redakčních psů!Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjem vitaminů je pro lidské tělo velice důležitý, proto byste se měli snažit dostat jich do sebe co nejvíce, ideálně právě z jídel, která jíte. Nevíte, jak na to? Zkuste některý z dnešních tipů!

Článek

Že multivitaminová tabletka není až tak úplně správné řešení, je známá věc (přesvědčit se o tom můžete v tomto článku). Jak do sebe ale dostat dostatek vitaminů, aby tělo fungovalo tak, jak má? Zkuste některý z našich tipů! Blanka zvolila netradiční rizoto ze špaldového kernotta, já zase osvěžující polévku z čerstvého špenátu. Zdravá byla obě jídla, které však chuťově vyhrálo?

Rizoto podle Blanky

Na 2 porce potřebujete: 500 g čerstvého zeleného chřestu, 3 lžíce (před uvařením) špaldového kernotta, 2 lžíce slzovky obecné, 2 lžíce najemno nastrouhaného kozího sýru, 2 lžíce černých oliv, 2 lžíce sušených rajčat, lžičku sójové omáčky, 2 lžíce oleje na smažení, sůl, bílý pepř

Foto: Greta Blumajerová

Rizoto je osvěžující a lehké. Rozhodně stojí za vyzkoušení!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Na rozehřáté pánvi s olejem poduste pod pokličkou na kousky nakrájený zelený chřest. Trvá to jen pár minut. Mezitím si uvařte špaldové kroupy i slzovku, která je vynikající díky svému obsahu vitaminů a minerálů a také díky skvělým detoxikačním účinkům.

Jakmile máte kroupy a slzovku uvařené (počítejte zhruba půl hodiny), sceďte vodu a přesypte je na pánev k hotovému chřestu. Promíchejte, přidejte najemno nakrájené olivy, sušená rajčata a kozí sýr. Nakonec podle chuti osolte, opepřete nebo dochuťte kvalitní sójovou omáčkou. Před podáváním nechte chvíli odstát. Servírovat můžete samotné nebo například se zeleným salátem.

Klářina špenátová polévka s citronem

Na 4 porce potřebujete: 400 g čerstvého špenátu, 1 malou cibuli, 3 stroužky česneku, 1 l vývaru (ideálně kuřecí nebo hovězí), 1 velký citron, hrst piniových jader, 200 g zakysané smetany, sůl, pepř, lžíci olivového oleje

Foto: Greta Blumajerová

Chuť citronu vás v polévce příjemně překvapí, je svěží a se špenátem tvoří skvělou dvojkuFoto: Greta Blumajerová

Postup: V hrnci rozpalte olej a dejte na něj opékat najemno nakrájenou cibuli. Mezitím důkladně propláchněte špenát. Když má cibule zlatavou barvu, přidejte k ní najemno nasekaný česnek a listy špenátu. Asi dvě hrsti špenátu si nechte stranou. Vše pořádně promíchejte a zalejte vývarem. Po 5 minutách oheň stáhněte a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec do ní vsypte zbylé listy špenátu, vymačkejte šťávu z jednoho citronu, osolte a opepřete. Podávejte se lžicí zakysané smetany a posypané piniovými jádry.

Děláte doma špenátovou polévku? A ochutnali jste někdy špaldové kernotto? Napište nám do diskuse!

Načítám