Hlavní obsah

Spadlo vám dítě? Kdy volat záchranku, kdy dítě hlídat a kdy nic neřešit

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Foto: FotoDuets, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětských pádů v batolecím věku se bojí snad každý rodič. Přes veškerou opatrnost jim někdy nelze zabránit. Co pak? Řiďte se především tím, z jaké výšky a na co dítě spadlo. Následně je pak důležitý i jeho zdravotní stav.

Článek

Je dobré vědět, že malým dětem mohou způsobit závažná poranění i pády z poměrně malých výšek. „Týká se to zejména hlavy a centrální nervové soustavy, ale může jít i o poranění vnitřních orgánů nebo úrazy rukou či nohou, které přitom nemusí být na první pohled zjevné,“ říká praktická lékařka ze Semil Helena Valentová.

Pokud nejde o banální zakopnutí s drobnou odřeninou nebo pohmožděninou, je třeba vždy kontaktovat lékaře, někdy je třeba volat ihned záchranku, zejména při poruchách vědomí, jindy postačí, když zajdete ještě ten den do ordinace na kontrolu.

Jistým vodítkem při rozhodování, kdy vyrazit k lékaři a kdy ne, může být výška, z níž dítě spadlo. Podle Jitky Dissou, primářky oddělení urgentního příjmu a dětské pohotovosti z pražské nemocnice v Motole, se o závažný stav může jednat vždycky, když dítě spadne z více než dvouapůlnásobku své výšky. V takovém případě by ho měl vidět lékař, ačkoli mu na první pohled nic není.

Platí to i pro kojence, kteří spadnou z přebalovacího pultu, který mívá metr a více. Samozřejmě, že čím vyšší výška, tím větší riziko poranění. Nebezpečné je otevřené okno, ale zrovna tak schody nebo vysoká prolézačka, na kterou batole vyleze, ačkoli je určená starším dětem.

Kdy a jak dítě sledovat doma?

„Spadne-li kojenec například z postele z výšky třicet až čtyřicet centimetrů na podlahu, po pádu ihned pláče, vy ho utišíte a dítě se pak chová normálně, nezvrací, boule se mu nezvětšuje, krev mu odnikud neteče, pak ho můžete sledovat doma,“ uklidňuje rodiče Jitka Dissou, která je zároveň odbornou garantkou webu Detska-pohotovost. Na něm lékařky matky zveřejňují praktické informace o nejčastějších dětských zdravotních problémech.

Kdy volat záchranku

Co je důležité po pádu dítěte kontrolovat a kdy volat záchranku? Měli byste se mu dívat každou hodinu do očí a sledovat, zda má stejně velké zorničky, případně zda je nemá nepřirozeně zvětšené. Nemělo by zvracet ani se potácet. Doporučuje se také dítě noc po pádu budit každé tři hodiny tak, aby se úplně probralo. Pokud začne zvracet, chovat se jinak, mít křeče či hematom na hlavě, něco je špatně. U dětí do dvou let hlídejte, zde nemá jinak vyklenutou fontanelu (vazivové, ještě pevně nesrostlé spojení lebečních kostí). Ve všech těchto případech vyhledejte ihned lékaře nebo volejte záchranku.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Po pádu kontrolujte dítěti každou hodinu zorničkyFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

„U úrazů hlavy se bojíme zejména krvácení do hlavy a poranění mozku. Obojí se projeví nejčastěji do šesti hodin od úrazu nějakými neurologickými příznaky,“ doplňuje primářka, příznaky viz výše. Proto by se děti měly intenzivně sledovat zejména prvních šest hodin, celkem ale 24 hodin. Pokud dítě po pádu (dejme tomu ze schodů) po chvíli utišíte, neteče mu odnikud krev, vším hýbe, vypadá jinak dobře, pak nikam nemusíte a zvládnete ho ošetřit sami.

Na co se bude lékař ptát?

Počítejte s tím, že v ambulanci se vás budou ptát, odkud dítě spadlo, z jaké výšky – zásadní je především to, jak vysoko mělo dítě v době pádu hlavu. Kojenci a batolata mají vzhledem ke zbytku těla hlavu velkou, padají s ní napřed a ve srovnání se staršími dětmi si ji proto zraní častěji.

Lékaře bude zajímat i to, na co dítě spadlo, zda to byl koberec, tráva či třeba beton. A čekejte dotaz, jak se chovalo hned po tom, jestli například začalo okamžitě plakat, či třeba na chvíli ztratilo vědomí. Podstatné může být i to, zda šlo rychle utišit a zda si pád pamatuje.

Co dělat, když už se úraz stane?

Lékařka Jitka Dissou má jasno. Zkuste zachovat klid a pak jednejte, pomoci vám může následující přehled:

•    Dítě je v bezvědomí a nedýchá – začněte resuscitovat a volejte 155.

•    Dítě masivně krvácí – zastavte krvácení a volejte 155.

•    Dítě je v bezvědomí a dýchá – volejte 155, dejte dítě do polohy na bok. Pokud spadlo z velké výšky a bojíte se, že má poraněnou páteř, nehýbejte s ním, jen mu předsuňte čelist, aby mu nezapadl jazyk.

•    Dítě je při vědomí a jsou patrná velká poranění – volejte 155. Pokuste se ho zklidnit, přikryjte ho, ale nedávejte mu nic jíst ani pít, protože by pak mohlo během přepravy zvracet a dusit se. Nebo by se musela odkládat nutná operace.

Reklama

Související témata:

Načítám