Hlavní obsah

Kawasakiho nemoc, nebo covid? Příznaky jsou u dětí podobné

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kawasakiho nemoc je vzácné onemocnění, které způsobuje záněty stěn tepen. Týká se zejména dětí ve věku do pěti let. Název nemoci souvisí s tím, že asijské děti jsou nemocí ohroženy až šestkrát častěji než děti bělošské. Objevuje se ale i u nás a její příznaky jsou podobné, jako reakce dětského organizmu na covid.

Článek

Statistiky uvádějí, že Kawasakiho nemocí v Česku trpí jedno až dvě děti na 100 tisíc dětí do pěti let. Ročně se nemoc objeví zhruba u 10 jedinců, nejčastěji ve věku dvou až tří let. Lékaři přitom nemají jasno, proč onemocnění vzniká. Dávají ho souvislosti s genetikou nebo prodělanou infekcí.

Příznaky Kawasakiho nemoci

Nemoc se projevuje vysokou horečkou, na kterou moc nepomáhají léky. Obvykle trvá několik dní a vystoupá často nad 40 stupňů Celsia. Zhruba po týdnu se objeví zánět spojivek, jazyk dostane malinovou baru, dochází k popraskání rtů a zvětšují se mízní uzliny na krku.

Také se na trupu objeví vyrážka a odlupuje se kůže, většinou na prstech. Nebezpečné je, pokud se projeví poškození na orgánech, jako jsou ledviny, trávicí trakt nebo klouby. Nejhorší je postižení srdce, kdy může dojít k zánětu srdeční svaloviny, ale to je naštěstí velmi vzácné.

Podobně jako Kawasakiho nemoc vypadají i příznaky onemocnění covidem u malého procenta dětí, které na vir reagují abnormální reakcí imunitního systému. Jak informuje oficiální web ministerstva zdravotnictví: Zkušenost lékařů ze zmíněných zemí ale naštěstí ukázala, že i tento stav lze poměrně úspěšně léčit.

Léčba: posílení imunitního systému

Nemoc může vzniknout jako důsledek nějaké infekce. Na začátku, tedy v prvních dnech, je ale těžké ji odhalit, protože se projevuje jako jiné nemoci. Přesto je důležité, aby se nemoc odhalila co nejdříve. Pak se podávají imunoglobuliny, které regulují reakce imunitního systému. Pomáhá také kyselina acetylsalicylová či kortikosteroidy, čili léky s protizánětlivými účinky. Léčba obvykle trvá několik týdnů, zhruba šest až osm. Jestliže je onemocnění hodně vážné a začnou se objevovat výdutě na cévách, přistupuje se k dlouhodobé léčbě srdce, případně k operaci.

Foto: Bernard Chantal, Shutterstock.com

U malého procenta dětí se podobají covidové příznaky Kawasakiho nemoci, není to životu nebezpečnéFoto: Bernard Chantal, Shutterstock.com

Vyšetření krve, moči, jater, srdce

V počátku se nemoc projevuje vysokými teplotami stejně jako běžné virózy nebo například spalničky. V tu chvíli je těžké ji odhalit. V případě, že potíže postupují a objeví se příznaky typické pro Kawasakiho nemoc (viz výše), je třeba provést i vyšetření krve a moči, jaterní testy, vyšetření břicha, srdce a případně další testy, které lékařům napoví, jaká nemoc pacienta zasáhla. Jednoduchý test neexistuje.

Nejhorší komplikace – sraženina nebo výduť

Nemoc obvykle proběhne bez komplikací a nemocný se zcela uzdraví. Problém může nastat ve chvíli, kdy dojde k poškození srdce nebo cév. Pak může způsobit aneurysma či vznik krevní sraženiny a člověk může být ohrožen na životě. Vzhledem k tomu, že vědci nemají o jejím původu jasno, nelze nemoci nijak předcházet.

Kawasakiho nemoc

  • Popis - Zánětlivé onemocnění krevních cév vzniklé nenormální reakcí imunitního systému
  • Příznaky - Vysoká teplota, později zánět spojivek, zvětšení lymfatických uzlin na krku, vyrážka, zarudnutí, malinový jazyk, popraskané rty, odlupování kůže
  • Inkubační doba - Několik dní
  • Léčba - Imunoglobuliny, kyselina acetylsalicylová, kortikoidy a v nejhorším případě operace
  • Smrtnost - Nemoc přežije většina pacientů bez následků
  • Prevence - Neexistuje

Dětské nemoci podle čísel. Která je první nebo třeba sedmá? 

Reklama

Související témata:

Načítám