Hlavní obsah

Strašák rodičů: Jak zmenšit riziko syndromu náhlého úmrtí dítěte v těhotenství i po porodu

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novopečení rodiče dělají vše proto, aby jejich miminko prospívalo a bylo zdravé. Jenže někdy se stane, že kojenec bez zjevné příčiny ve spánku zemře. Syndrom náhlého úmrtí kojence má nejasnou příčinu a je strašákem všech rodičů. Dá se mu nějak předejít?

Článek

I když klidně oddechuje, může dítě během hlubokého nočního spánku náhle a nečekaně zemřít. Na svědomí to mívá syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS). Tomu podle Terezy Lamberské, neonatoložky z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, v Česku ročně podlehne 25 až 30 kojenců. Přesnou příčinu lékaři neznají, vědí ale o rizikových faktorech i opatřeních, které před SIDS alespoň částečně ochrání.

Rizikové faktory SIDS

Nejzranitelnější jsou děti mezi šestým týdnem a čtvrtým měsícem a ty, které mají SIDS v rodinné anamnéze. „Velkou roli hraje nedostatečná vyzrálost mozku, zejména části řídící dýchání a probouzení, což může představovat problém zejména u předčasně narozených miminek,“ říká Zbyněk Straňák, neonatolog z Ústavu pro péči o matku a dítě. Dalším faktorem je nízká porodní hmotnost dítěte, infekce dýchacích cest nebo trávicího ústrojí. „Významným negativním faktorem je kuřáctví matky nebo jiného člena společné domácnosti,“ dodává Tereza Lamberská.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Syndrom náhlého úmrtí kojence přichází náhle a nečekaněFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Jak dítě před SIDS ochránit

Mnoho věcí ale můžete v rámci prevence udělat už v těhotenství. Především nekouřit, nepít alkohol a celkově žít zdravě. Ví se také, že riziko SIDS stoupá, když je matka mladší 20 let, příčina je ale opět neznámá. A co dělat po porodu? I když prevence v pravém slova smyslu neexistuje, můžete dbát na to, aby dítě spalo co nejbezpečněji, což riziko SIDS významně snižuje.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Kojení do půl roku života riziko SIDS prokazatelně snižujeFoto: goodluz, Shutterstock.com

1. Správná poloha

V prvním roce života dítě vždy ukládejte ke spánku na záda, ne na bok nebo na břicho. Trvejte na tom, aby to dělali i všichni další lidé, kteří miminko uspávají. A nepolevujte ani tehdy, když máte monitor dechu. „Pro zdravého donošeného novorozence z nekuřáckého prostředí je statisticky bezpečnější, pokud spí na zádech bez monitoru než na břiše s monitorem dechu,“ říká Tereza Lamberská.

2. Prázdná postýlka

Do postýlky nepatří nic, co může bránit volnému dýchání. Tedy žádní plyšáci, polštářky, nadýchané přikrývky. Matrace by měla být co nejpevnější. Nezakrývejte miminku hlavu přikrývkou, pokud ho chcete udržet v teple, vsaďte na spací pytel nebo na jiné spací oblečení. „U miminek v prvním roce života také není vhodné podkládat jim hlavu polštářem,“ upozorňuje lékařka.

Foto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

Dítě by mělo spát na zádech a v postýlce by nemělo být nic, co může zablokovat dýchací cestyFoto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

3. V jednom pokoji, ale ne ve společné posteli

Děťátko by s vámi mělo spát v jednom pokoji, tedy samo v postýlce, kočárku nebo jiné konstrukci určené pro spánek kojenců, ale ne s vámi v posteli. Spánek v rodičovské posteli zvyšuje riziko přehřátí, zalehnutí nebo zapadnutí mezi lamely čela či prostor mezi matrací a stěnou.

Co dalšího se dá dělat

Ví se, že kojení do půl roku života riziko SIDS snižuje, a to nejspíš proto, že snižuje možnost infekcí a podporuje dozrávání mozku. Vědci se dohadují i o možném pozitivním vlivu očkování a to z důvodu imunizace, která organismus celkově posiluje. Pomoci může i sání dudlíku (bez popruhu nebo šňůrky) před spaním. Pokud kojíte, nenabízejte ale dudlík dříve než miminku budou tři nebo čtyři týdny, mohlo by začít prs odmítat.

Načítám